Geplaatst op

6x de lekkerste vegan Aziatische gerechten

Indiase dahl koksmelk

6x de lekkerste vegan Aziatische gerechten

Alle dierlijke producten in één keer uit je dieet schrappen klinkt rigoreus, want what about je roerei in het weekend of die sappige gehaktbal? Een tip als je meer vegan wil eten: eet meer Aziatisch! In de meeste Aziatische keukens wordt weinig tot geen zuivel gebruikt, waardoor gerechten waar geen ei in zit al snel helemaal vegan zijn. Geen vervangers of ingewikkelde kooktechnieken nodig, maar gewoon gerechten die van zichzelf al helemaal diervrij zijn. Eet smakelijk!

Sambal goreng tempeh

Als je van pittig houdt, maak dan Indonesische sambal goreng tempeh. Tempeh is multi-inzetbaar, maar komt wat ons betreft het best tot z’n recht in een kleverige, pittige saus. Het is niet voor niets dat dit gerecht een van de meest populaire gerechten is uit de archipel. Als je van Indonesisch houdt, kun je ook altijd gado gado maken met sperzieboenen, tofu, taugé, kool en grote hoeveelheden goede kwaliteit pindasaus. Het ei dat daar normaal in gaat, laat je nu dan even weg. Wat drinken we erbij? Wijn natuurlijk! Bijvoorbeeld

Dahl: Indiase linzencurry

Wie bang is dat je zonder vlees geen comfort food kunt maken, moet eens een pannetje dahl opzetten. Met de Indiase linzenstoof kun je alle kanten op. Je kunt alle soorten linzen gebruiken en toevoegen wat je maar wil. Hou het simpel met alleen water en kurkuma, of ga voor een romige curry met kokosmelk en specerijen. Linzen krijgen als je ze kookt een heerlijk zachte structuur en zijn enorm vullend én voedzaam. Dit recept voor dahl is onze favoriet en als je de yoghurt weglaat of vervangt door soja-yoghurt, is-ie ook nog helemaal veganistisch. Deze Indiase dahl is heerlijk met onze Spaanse Autor, die perfect gaat bij de koriander en gember in het gerecht.

Gebakken rijst met kimchi

Gebakken rijst is wat ons betreft de beste manier om rijstrestjes van de vorige dag op te maken. Daar kun je alles doorheen doen wat je maar wil, ook alle groenterestjes uit je koelkast bijvoorbeeld. Een manier om je gebakken rijst heel veel smaak te geven? Voeg kimchi toe! Kimchi is pittige gefermenteerde kool, op z’n Koreaans en heeft een heel uitgesproken smaak. Veel meer is er dus niet nodig om je rijst op smaak te brengen. Maak bijvoorbeeld dit recept voor kimchi fried rice, maar laat het ei weg. Meer zin in Indonesisch? Maak dan deze nasi goreng, wederom zonder ei. Kimchi is lekker pittig, perfect dus om een frisse riesling bij open te trekken.

Noedels

Als je een paar fijne basissauzen in je voorraadkast hebt, maak je in een mum van tijd een heerlijke kom noedels waarbij je dierlijke producten geen seconde mist. Kijk wel uit dat er geen ei in je noedels zit, maar dat je noedels op waterbasis koopt. Maak bijvoorbeeld deze snelle noedels met pindasaus en frisse komkommer. Zo klaar en heel vullend. In de Chinese provincie Szechuan, waar het flink heet kan worden, zijn koude noedels een grote hit. De provincie staat bekend om z’n loeihete gerechten, maar beloofd, deze koude noedels zijn de extra zweetdruppetjes op een hete dag helemaal waard. Zoals vaak bij Aziatisch eten: een rieslingachtige wijn is perfect! Probeer deze Rhäinfrensch uit Luxemburg van de oeroude elblingdruif! Uniek!

Aubergine

De zachte en tegelijkertijd stevige structuur van aubergine is haast vlezig te noemen, en daardoor perfect in vegan gerechten. Als je meer zin hebt in Indiase smaken is deze aubergine van Madhur Jaffrey, dé expert op het gebied van Indiaas eten, een absolute aanrader. Een kom rijst erbij en klaar ben je. Welke wijn past er goed bij Indiaas eten? Onze Mafesousa uit Portugal is een toppertje bij gerechten zoals deze!

Scrambled tofu

Er gaat niks boven een romig, perfect gegaard roerei als ontbijt. Of toch wel? Als je bij de toko zijden tofu koopt en deze roerbakt met wat kurkuma en zout heb je een heerlijk vegan alternatief. De structuur van zijden tofu is heel anders dan de harde die je bij de supermarkt koopt, hij is custardachtig en valt makkelijk uit elkaar als je hem roert. Perfect op een geroosterde boterham en voor wie de smaken echt Aziatisch wil houden: strooi er gehakte koriander of bosui overheen. Als je dat te heftig vindt als ontbijt, is bieslook ook heerlijk. Riesling is hierbij een perfecte wijn!

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Facebook of Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Heb je zin in een kleine fles wijn die goed past bij Aziatisch eten?