Geplaatst op

Hoe moet je Koreaans BBQ’en?

Thuis aan de Koreaanse barbecue

De Koreaanse keuken is bezig aan een sterke opmars. We gaven je eerder al wijntips voor bij Koreaanse gerechten en welke wijnen er passen bij BBQ’en.  Maar het wordt tijd om misschien wel de meest populaire kooktechniek in het zonnetje te zetten. Ben jij al aan de Koreaanse barbecue? À la minute aan tafel vlees grillen, een overdaad aan bijgerechten en knapperige slabladeren om alles in te rollen. Zet de ramen maar vast open, het rookalarm uit en de barbecue aan!

Officieel hoor je een kleine barbecue op tafel te zetten, zoals je dat ook in restaurants krijgt als je Koreaans gaat barbecueën. Kleine (Koreaanse) tafelbarbecues zijn goed verkrijgbaar, maar als je niet van plan bent om dat ding wekelijks op tafel te zetten snappen we het als je er niet meteen een aanschaft. Je kunt het vlees ook bereiden op je buitenbarbecue, of zelfs in een gloeiendhete grillpan op het fornuis.

Het vlees voor de BBQ uit Korea!

Bij Koreaanse barbecue draait het allemaal om het vlees. Meestal wordt rundvlees gebruikt en dan specifiek de shortrib. Dat is vlees dat vaak wordt gebruikt als stoofvlees, maar als je het dun snijdt (of de slager dit laat doen) kun je het ook kort grillen. Maar je kunt ook heel goed Koreaanse barbecueën met varkensvlees, kippendij of zelfs vis of garnalen. Maak met een scherp mes kleine inkepingen in het vlees of in de vis, kijk uit dat je het vlees niet helemaal doorsnijdt, zodat de marinade beter wordt opgenomen en het vlees sneller gaart. Ook fijn: een goede snijtechniek is tijdens de Koreaanse barbecue niet nodig, je mag je gegrilde vlees aan tafel gewoon in stukken snijden met een schaar.

De marinade van het vlees

Een veelgebruikte marinade is er eentje van sojasaus, mirin (rijstwijn), rijstazijn, sesamolie, suiker en Koreaanse peer (kijk hier voor de exacte verhoudingen). Hartige gerechten in Korea zijn vaak aan de zoete kant, wat heel goed gaat met de gegrilde smaak van het vlees en de frisse en pittige bijgerechten (hierover later meer). De peer in de marinade zorgt voor een friszure smaak en de zuren helpen ook om de eiwitten in het vlees af te breken waardoor het vlees malser wordt. Bij sommige toko’s kun je Aziatische peren vinden, anders is een westerse peer ook goed.

Je kunt het vlees ook heel clean houden en alleen marineren in sesamolie en zout. Als je voor deze methode gaat, zet dan voor iedereen een klein bakje extra sesamolie met zout en versgemalen zwarte peper op tafel, zodat je daar vlees doorheen kan halen nadat het van de barbecue komt.

De bijgerechten

Dat heerlijke donkerbruin gebakken vlees heeft contrast nodig in de vorm van knapperige, pittige en frisse dingen. De bijgerechten, banchan in het Koreaans, spelen een grote rol in de keuken van het land, en dus ook bij de barbecue. Je rolt alles doorgaans op in een slablad, wat je als een kleine wrap in je mond stopt. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld kropsla (botersla) of lollo biondo.

Verder kun je kiezen uit verschillende bijgerechten, van kimchi tot ingemaakte rettich. In principe kun je alles inmaken in een mengsel van rijstazijn, water, zout en suiker of een hartigere marinade van sojasaus, water, suiker, zout en rijstazijn. Rettich, komkommer, ui of jalapeño. Verwarm de marinade in een pannetje tot de suiker is opgelost en giet hem op je groente, laat helemaal afkoelen tot kamertemperatuur. Je kunt ingemaakte groente zeker een paar dagen van tevoren maken en in de koelkast bewaren.

Andere populaire bijgerechten zijn pittige bosuisalade en kimchi van komkommer. Beide heerlijk fris en knapperig. Voor extra vulling kun je ook altijd gekookte witte rijst toevoegen. In Korea wordt kortkorrelige rijst gegeten. Koreaanse rijst is in Nederland niet overal te krijgen, maar Japanse rijst is ook kortkorrelig en kun je dus als vervanging gebruiken.

Het vlees krijgt door het barbecueën of grillen een heel stevige, geroosterde smaak. De bijgerechten daarentegen zijn juist fris, daarom raden we een licht gekoelde rode wijn aan. Die gaat perfect bij allebei. Deze Mertz Spätburgunder heeft de romige smaak van rood fruit en die heerlijk gaat bij de combinatie van alle Koreaanse barbecuegerechten.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Heb je zin in een kleine fles wijn die goed past bij Koreaans eten?