Geplaatst op

Elbling: de parel van Luxemburgse witte wijn

De elbling: de belangrijkste druif voor Luxemburgse witte wijnen

De elbling is misschien wel de oudste druif waar wijn van gemaakt is. Al rond het jaar 0 waren de druiven aangeplant op wijngaarden in West-Europa. De Romeinen waren degene die de elblingdruif in het gebied dat nu Duitsland is verspreidde. De elbling is vooral verdwenen na de Middeleeuwen omdat de elbling moeilijker en daardoor duurder was in onderhoud. De populariteit van destijds is niet meer. Vooral de beroemde witte wijnen van de riesling heeft de elbling uit de wijngaarden doen verdwijnen.

Van de elbling worden vooral mousserende wijnen gemaakt. Dit doen ze vooral in Duitsland en Luxemburg. Tot aan de Eerste Wereldoorlog was vooral de witte elblingdruif in Luxemburg erg populair. Ongeveer 90% van alle wijngaarden was beplant met de elbling, die ook bekend staat onder de naam rhäifrensch. De elbling is nog steeds terug te vinden in Luxemburg en in de Duitse Moezel.

Hoe smaken de witte wijnen van de elbling?

De witte elblingdruif zorgt voor mooie subtiele wijnen met lichte smaken die fris zijn. Door het frisse karakter van deze witte wijnen zijn de witte wijnen van de elbling perfect voor in de zomer. Naast reguliere witte wijnen maken ze er ook hele verfrissende mousserende wijnen van. Hier zijn ze vaak in een blend te vinden.

In Duitsland heet mousserende wijn sekt en in Luxemburg maken ze van de elbling Crémant de Luxembourg. De witte wijnen van de elbling zijn dus fris en hebben een hogere zuurgraad dan de bekende witte wijnen van de riesling. De wijnen zijn mooi geel en zijn elegant. De milde smaken gaan vaak samen met een laag percentage alcohol. De witte wijnen van de elbling passen mooi bij lichte gerechten in de zomer.

De elbling & rhäifrensch in Luxemburg

De elbling was jarenlang de parel van Luxemburgse wijnen. Heel lang maakten ze er in Luxemburg bijna alleen huiswijn van. De elbling heeft het in Luxemburg ook best zwaar gehad. Zo moest Luxemburg na het Congres van Wenen in 1815 alle in Duitsland liggende wijngaarden afstaan. In deze tijd behoorde Luxemburg toe aan Willem I, de koning van Nederland. Hieruit kwam wel een exportovereenkomst voort.

De helft van de Luxemburgse wijn werd in de opvolgende jaren naar Duitsland geëxporteerd. Dit ging jaren zo door tot het rampjaar 1914. In 1914 brak de Eerste Wereldoorlog uit en betrokken de Duitsers Luxemburg bij de oorlog. De export van basiswijn naar Duitsland werd gestaakt en Luxemburg was haar grootste afnemer kwijt. Een groot deel van de elbling werd gedurende de Eerste Wereldoorlog gerooid en werd vervangen door de riesling, de auxerrois en de pinot blanc. Ze deden dit om meer te richten op kwaliteitswijn in plaats van de basiswijn die richting Duitsland ging. Tijdens het Interbellum ging het aantal hectare wijnbouw in Luxemburg omlaag van 1.645 in 1914 tot ongeveer 1.000 in 1939. In deze periode nam de export naar België toe. Meer dan de helft van alle Luxemburgse wijn ging richting België.

De elbling in Duitsland: kleine held in de Moezel

Na het Congres van Wenen in 1815 kreeg Duitsland veel van de wijngaarden met elbling in handen. Vandaag de dag zijn de wijngaarden met de elbling bijna allemaal in de Moezel te vinden. In totaal zijn er in Duitsland 482 hectare met elbling aangeplant.

Wijn & spijs: welk eten serveer je bij Luxemburgse wijn van de elbling?

Wijnen van de elbling zijn vooral erg lekker in de zomer, als de milde smaken van de wijn het beste bij borrelmomenten passen en bij licht eten. De lichte smaken van de elbling combineren goed met mooie en delicate gerechten. Denk aan lichte vissen (zoals forel), friture de la Moselle of zomerse salades. Een kleine fles witte wijn van de elbling is natuurlijk ook altijd erg lekker bij een zomerse borrel.

Wil je een kleine fles wijn van de elbling proberen?

Wij zijn heel blij dat we een kleine fles Luxemburgse wijn van de elblingdruif in ons assortiment hebben. Deze witte wijn van het Luxemburgse wijnhuis Domaine Kox is de Rhäifrensch, zoals de elblingdruif vroeger in Luxemburg heette.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Ben je op zoek naar een kleine fles wijn van de elbling? Wij verkopen de lekkerste halve flessen wijn!

Bronnen