Geplaatst op

Recept | Indiase dahl met kokosmelk

Indiase dahl met kokosmelk

Indiase dahl koksmelkAls het buiten regent of je om welke andere reden dan ook troost zoekt, is een kom Indiase dahl soms precies wat je nodig hebt. Dahl is in principe een verzamelnaam voor alle curry’s op basis van gedroogde peulvruchten zoals linzen of erwten. Een vrij breed begrip dus, maar wij geven je het recept voor onze favoriete Indiase dahl. Daarin gaan rode linzen, die zijn namelijk relatief snel klaar en je hoeft ze niet van tevoren te weken. En hoewel je dahl ook kunt maken met alleen maar specerijen en water, voegen wij een blik kokosmelk toe wat de curry extra romig maakt.

Qua specerijen voegen wij korianderzaad, komijnzaad en kurkuma toe, maar doe hier vooral waar je zelf zin in hebt. Heb je nog mosterdzaad, chilipoeder of garam masala? Gewoon toevoegen! Al is het ook al heerlijk met alleen kurkuma. Ook fijn: het recept verdubbelt makkelijk en kost dan niet veel extra tijd of werk. Perfect dus om te maken voor een grote groep of als je de rest van de week geen zin meer hebt om te koken.

Ingrediënten voor Indiase dahl voor 2 personen

 • 1 gele ui
 • 2 tenen knoflook
 • 3 cm gember
 • 2 eetl. ghee (geklaarde boter) of zonnebloemolie
 • 1 theel. korianderzaad
 • 1 theel. komijnzaad
 • 1 theel. kurkumapoeder
 • 200 g rode linzen, afgespoeld
 • 1 blik kokosmelk (400 ml)
 • zout naar smaak
 • 10 g verse koriander
 • 4 eetlepels yoghurt
 • met witte rijst, naanbrood of paratha om te serveren

Hoe maak je een Indiase dahl klaar?

 1. Pel en snipper de ui en knoflook. Schil de gember en hak fijn. Verhit de ghee of zonnebloemolie in een pan op middelhoog vuur en fruit hierin de ui en gember circa 3 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee.
 2. Voeg het korianderzaad en komijnzaad toe en bak 30 tot 60 seconden mee, tot de zaadjes beginnen te poppen. Voeg het kurkumapoeder toe en bak 30 seconden mee.
 3. Voeg de linzen, de kokosmelk en 350 milliliter water toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat al roerend 20 tot 25 minuten zachtjes pruttelen. Als het vocht is verdampt, maar de linzen nog niet gaar zijn, voeg dan nog wat water toe. Draai het vuur uit en breng op smaak met zout.
 4. Hak ondertussen de koriander (inclusief de steeltjes) fijn. Verdeel de dahl over borden, strooi de koriander erover en schep op elk bord een eetlepel yoghurt. Serveer met witte rijst, naan of paratha.

Welke wijn drink je bij Indiase dahl?

De smaken in een dahl uit India zijn heel divers! Zeker met de koriander erbij heb je hele mooie smaken die goed uitgesproken zijn! Hierbij kan een mooie witte wijn, die de smaken van de gember en de koriander goed kan dragen. Denk aan onze Autor uit het Noord-Spaanse Galicië. Een lekkere kleine fles witte wijn die goed past bij de smaken in dit gerecht.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Ben je op zoek naar kleine flessen wijn? Bij ons zijn halve flessen wijn te koop!