Geplaatst op Geef een reactie

Wijn & ceviche, welke wijn past er goed bij ceviche?

Wijn & ceviche: welke wijn serveer je bij dit visgerecht?

Zuur en wijn gaat dat wel samen? Ja zeker, door te combineren met een frisse wijn.  

Ceviche is een koude garing van groente of vis in het sap van citrusvruchten (citroen, limoen, grapefruit, passievrucht). De zuren geven in dit bereidingsproces de eiwitten in het product het gewenste mondgevoel. 

Het leuke aan de ceviche recepten is dat je het gerecht zowel vegetarisch als met vis kan bereiden. Ook bij vis gaat het proces heel snel, de zalm gaart binnen 2 a 4 minuten en kabeljauw 4 a 6 minuten in het citroen zuur liggen. 

Welke soorten groente en vis kan je gebruiken?

Voor de groente kan je eigenlijk alle groente gebruiken maar denk eens aan courgette, venkel, spruitjes, kool, bloemkool en paprika. Als je de producten maar dun snijd trekt de citroen en makkelijk in. 

Voorbeelden van vis: 

  • Zachte vis: mul en markreel 1 a 2 minuten in zuur
  • Middelzacht: zalm, tonijn en zeebaars 2 a 4 minuten
  • Stevige vis: kabeljauw en heek garen in 4 a 6 minuten 

Het gerecht maak je compleet door filmend component toe te voegen. Denk hierbij aan avocado of quinoa. Je vangt hiermee de zuren van de marinade op en dit geeft het gerechte in totaal een prettig mondgevoel en makkelijker te combineren met wijn. 

Welke wijn schenken bij ceviche?

Om een goeie wijn en spijs combinatie te maken, kijken we altijd naar de aandachttrekkers in het gerecht. De citroen is dit geval een van de ‘aandachtstrekker’ waar opgelet moet worden. Om een wijn te kunnen combineren met citroen heeft de wijn frisse zuren nodig, zoals een Mertz Riesling. De zuren in de wijn houden namelijk de citroen in het gerecht in toom. Zuren in een wijn klinkt natuurlijk minder lekker, we beschrijven deze wijn dan vaak ook als een frisse wijn. Frisse wijnen zijn vaak gemaakt van druiven die eerder in het seizoen zijn geplukt. De zuren zijn dan nog volop aanwezig in de druif. Een voorbeeld van vroeg geplukte druiven is de Vinho Verde. Ook wel vertaald als ‘groene wijn’, groen omdat de wijn gemaakt van is van groen (vroeg) geplukte druiven. Het hoge zuurgehalte in deze wijn geeft een frisse beleving in je mond net als het ceviche gerecht. 

 Mocht je nou perse zin hebben in rood, zijn er naast witte wijnen natuurlijk ook rode wijnen om te combineren met zuren. Onthoud alleen een ding, zuur en tannine botsen. Zuur laat wijn met tannine bitter en wrang smaken. Ga dus voor een rode wijn met geen tot weinig tannine. Denk dan aan een lichte rode wijn, fruitige wijn die voornamelijk op staal heeft gelegen. Een spätburgunder of een Rioja Joven, de jongste variant uit Noord-Spanje, fruitig en fris. Of een Nieuw-Zeelandse pinot noir. 

Ik vind ceviche altijd een leuk, licht gerecht om een diner mee te starten of een lekkere om te verwerken in een frisse lichte gezonde salade.

Mijn favoriete recept is die van 24 kitchen, dit gerecht is goed te variëren met zalm en voor de tuinbonen heb ik edammer boontjes gebruikt, scheelt weer doppen. Maar voeg vooral je eigen lievelingsgroente toe! 

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Heb je zin in een goed glas wijn? Bij ons koop je de lekkerste kleine flessen wijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *