Geplaatst op

De Helios: witte druif voor Nederlandse witte wijnen

Heliosdruif wijn Halfes

De Helios: witte druif voor Nederlandse witte wijnen

Nederlandse wijngaardDe heliosdruif is naast de cabernet blanc en de solaris één van de witte hybride druiven die zijn aangeplant op Nederlandse wijngaarden. De helios zorgt voor frisse en fruitige witte wijnen. Wijnen van de heliosdruif lijken sterk op wijnen van de müller-thurgau. De solaris is een kruising van deze müller-thurgaudruif, die ook bekend staat als de rivanerdruif. Ze is gekruist met de merzlingdruif en de sevye villard. Ze werd net zoals de johanniterdruif ontwikkeld door het Weinbau Institut in Freiburg door de wetenschapper Norbert Becker. Hij ontwikkelde de helios in 1973.

Waar worden er witte wijnen van de helios gemaakt?

De heliosdruif is een hybride druif die goed groeit in de omstandigheden in noordelijke wijngaarden. Ze is bestand tegen de lage temperaturen en vocht, dat de oorzaak is van schimmel in wijngaarden. De heliosdruiven zijn vooral in noordelijke wijngaarden aangeplant. Onder andere in Zwiterland, Duitsland en Nederland. Het aantal hectare dat is aangeplant is onbekend. De bodem is zoals bij veel wijnen erg van belang voor het resultaat. Heliosdruiven groeien het beste op zandbodems zoals lössgronden die in Limburg en in de omgeving van Nijmegen te vinden zijn.

Hoe smaken de wijnen van de helios?

Witte wijnen van de helios lijken sterk op wijnen van de müller-thurgau. De wijnen van de heliosdruif zijn fruitige en licht aromatische wijnen. De fruitige aroma’s van exotische vruchten. Deze fruitige aroma’s lijken sterk op de smaken van meloen en lychee. Om deze fruitige aroma’s het beste tot haar recht te laten komen moeten de witte wijnen van de heliosdruif jong en gekoeld gedronken worden. Het beste smaken deze witte wijnen in het eerste jaar na de oogst, die normaal gesproken in september of begin oktober plaatsvindt.

Welke gerechten zijn lekker bij wijnen van de heliosdruif?

De licht aromatische en fruitige witte wijnen van de helios passen goed bij lichte gerechten. Denk aan verschillende gerechten met vis, maar ook Aziatische gerechten gaan goed samen bij wijnen die gemaakt worden van de heliosdruif. Visgerechten zoals gebakken sliptong of een Thaise groene curry met zalm zijn goede gerechten die passen bij deze wijnen.

Bronnen