4 x wijn & Jack fruit: de ideale Aziatische vleesvervanger en de lekkerste wijnen
De laatste maanden zie je steeds vaker jackfruit voorbijkomen. Jackfruit kan ook nangka worden genoemd, dit is dezelfde vrucht. Jackfruit is een ovale groene tropische vrucht die van origine veel voorkomt in Zuidoost-Azië. In Thailand, Singapore, Maleisië en op de Filipijnen wordt jackfruit gebruikt kan worden als groente én als fruit. In Azië staat jackfruit bekend als ideale vleesvervanger. De structuur van jackfruit lijkt sterk op draadjesvlees.
In Nederland koop je jackfruit bijna altijd in blik. Let goed op, want er zijn twee verschillende soorten jackfruit: de in brine, de zoute versie en op siroop, de zoete variant. Voor alle hartige bereidingen heb je jackfruit in brine nodig. Tegenwoordig is jackfruit in brine makkelijk in de supermarkt te vinden. De zoete versie en verse jackfruit zijn soms te vinden bij toko’s of gespecialiseerde groothandels. De belangrijke vraag blijft natuurlijk: welke wijn drink je bij de gerechten van deze onbekende vrucht.
Bij de meeste Aziatische smaken zoals gember, knoflook, sereh en curry passen goed de aroma’s van de riesling, de johanniter en de gewürztraminer. Deze druiven zijn veel aangeplant in noordelijke wijngaarden en zijn dé wijnen voorbij een bord Aziatisch eten. Wijnen van deze druivensoorten zijn altijd een goede basis om in te zetten bij de Aziatische keuken. Wij zochten vier lekkere vegetarische gerechten uit met jackfruit en vier hele lekkere wijnen:
Chinese jackfruit pannenkoekjes met hoisinsaus: Duitse wijn van de rieslingdruif
Jackfruit komt alleen voor in het uiterste zuiden van China, maar deze hoisinpannenkoekjes zijn een perfecte vegetarische recreatie. Voor de fans van de bekende Peking Eend Pannenkoekjes is deze vegetarische optie geweldig. Deze vegan Chinese pannenkoekjes zijn het maken waard! De pannenkoekjes die gevuld worden met jackfruit, koriander, bosui, rauwe Chinese kool en een goede lepel hoisinsaus. Een perfecte combinatie voor op een lentedag. Warm en koud tegelijk in één hap.
De hoisinsaus, de jackfruit en de koriander zijn de smaakmakers in dit gerecht. Bij deze Aziatische smaak gaat een glas Duitse riesling altijd goed samen. De frisse en limoenachtige aroma’s in de riesling zijn een gouden wijnspijscombinatie voor de pannenkoekjes met jackfruit. Onze Mertz riesling is een perfecte Duitse riesling die goed combineert met een jackfruitpannenkoekje. De Mertz Riesling bestel je hier. Het recept van Good to Know UK is erg goed en makkelijk te bereiden.
Pulled Jackfruit: Portugese rode wijn uit de Douro
Pulled jackfruit is het meest voorkomende gerecht met jackfruit als je kijkt naar de zoekresultaten op Google. Deze vegetarische versie van pulled pork of pulled chicken is echte comfort food. Na een bord van dit eten voel je je weer helemaal gelukkig en happy. De intense specerijen en kruiden vragen om een bijpassende intense rode wijn.
Een rode wijn die deze smaken en aroma’s goed aankan is een stevige rode wijn uit Portugal. De Teoria Reserva is een zware rode wijn die de pulled jackfruit omhoog brengt. Visa versa brengt de pulled jackfruit de Teoria nog beter naar voren. Hier bestel je flesjes Teoria. De BBC Good Food heeft een goed recept, dat goed te maken is op een regenachtige zondagmiddag. Het geeft je goede energie om er weer een week tegenaan te gaan!
Gulai Nanka (jackfruit curry): Nederlandse witte wijn
In Thailand zijn ze dol op groene Thaise curry’s. Toevallig is de combinatie van jackfruit in een Thaise curry ook erg populair in het zuiden van Thailand. Het is niet alleen voor veel Thai een goedkope vegetarische versie, het is ook bijzonder lekker. Zeker met een glas goede Nederlandse witte wijn is deze Thaise jackfruitcurry een feestje op je bord. Het recept voor de Thaise groene curry met jackfruit gaat goed samen met een glas droge Nederlandse johanniter, bijvoorbeeld onze Ludique Johanniter die uit de buurt van Apeldoorn komt. Een frisse witte wijn, met erg op een rieslingwijn lijkt, met fris limoenaroma’s en een beetje Spaanse peper. Een lekker gerecht met een heerlijke witte wijn.
Jackfruitsalade: een koud glas Franse rosé
Ook bestaan er koude gerechten met jackfruit, zoals de jackfruitsalade. Deze Aziatisch geïnspireerde koude salade met jackfruit is licht en fris van smaak. Een frisse salade met onder meer limoen, jackfruit en frisse kruiden zoals koriander en zomerse groenten is perfect voor op een warme zomerdag. Een goed glas koude rosé leent zich hier perfect voor uit. Zeker onze stevige rosé uit het Franse gebied Les Landes is perfect omdat ze aroma’s heeft van rozenwater en nootmuskaat. Dit is een goede combinatie is voor de frisse kruiden en groenten die erin zitten.