Geplaatst op

De Koreaanse keuken & wijn: de beste combinaties!

Onze favorieten uit de Koreaanse keuken en de lekkerste wijnen

De oplettende eter zal het niet zijn ontgaan: de Koreaanse keuken is booming. Qua cultuur wordt vaak gezegd dat Korea een mix is tussen China en Japan, maar wat betreft het eten is Korea eigenlijk nergens mee te vergelijken. De smaken zijn fris met veel knoflook en bosui, maar ook pittig door gochujang (gefermenteerde chilibonenpasta) en een tikkeltje zoet. Er zit niks anders op dan het gewoon te proeven. Geen idee waar je moet beginnen? Dit zijn onze favoriete gerechten. 

Korean fried chicken

Hét gerecht dat de Koreaanse keuken op de wereld heeft gezet. Het deed zijn intrede op food festivals, en is de perfecte introductie in de wereld van zoetpittige Koreaanse smaken. Meestal overladen door goudbruine sesamzaadjes en frisse bosui. De kip wordt dubbel gefrituurd zodat hij extra knapperig is en je bijna altijd een extra portie bestelt.

Bibimbap

Ook hier kun je niet meer omheen: bowls zijn hot. En laat bibimbap nou de ideale bowl zijn. Bibimbap betekent niet meer dan ‘gemixte rijst’ en kan dus ongeveer overal uit bestaan. In Korea eet men kortkorrelige rijst vergelijkbaar met Japanse sushirijst. Die rijst wordt voor bibimbap getopt met wat je ook maar wil. Van gemarineerde (rauwe) groente tot gebakken paddenstoelen, kimchi, vis of vlees. En altijd met een ei on top. Origineel wordt dit gerecht in een speciale kom geserveerd waarin de onderkant van de rijst knapperig bakt, maar als je die niet hebt kun je alles ook gewoon op je gekookte rijst rangschikken.

Ttekbokki

In Korea worden veel rijstcakes gegeten. Staafjes of schijfjes gemaakt van rijstmeel, die heerlijk zijn in stoofgerechten en soep. Het beste komen ze tot recht in het vrij onuitspreekbare gerecht ttekbokki. De chewyrijstcakes worden geserveerd in een vuurrode saus op basis van gochujang en zijn heerlijk als onderdeel van een grote maaltijd, maar ook lekker als lunch met wat simpele gewokte groente erbij.

Sundubu jjigae

Korea is koning van de stoofgerechten, en sundubu jjigae spant de kroon. Je maakt eerst een bouillon op basis van gedroogd zeewier, ansjovis (een veel gebruikte basis voor Koreaanse gerechten) en gochujang. Daarin laat je zachte tofu stoven, maar ook garnalen, kokkels en/of paddenstoelen. Serveer met rijst en je hebt het ultieme comfort food te pakken.

Bulgogi

Voor de vleesliefhebber is bulgogi bij uitstek het beste gerecht om een instap te maken in de Koreaanse keuken. Dunne plakken rundvlees worden, voordat ze de grill op gaan, gemarineerd in een mengsel van sojasaus, knoflook, sesamolie, suiker en, jawel, peer! Hier wordt eigenlijk een speciale Aziatische peer gebruikt, maar als je die niet kan vinden is een ander soort peer ook goed. De peer zorgt voor een heerlijk zoete smaak, maar maakt het vlees ook zachter van structuur.

Ssäm

Wil je Koreaans koken voor een grote groep? Maak dan ssäm! Dat is Koreaans voor ‘ingepakt’ en hierbij maakt iedereen aan tafel z’n eigen pakketjes waarbij sla wordt gebruikt als wrap. Zet de tafel vol met grote slabladeren, rijst, vlees of vis en verschillende sauzen en laat iedereen z’n gang gaan. Een populaire vulling is langzaam gegaarde varkensschouder of plakjes buikspek, maar je kunt ook een hele vis roosteren.

Koreaanse barbecue

Geen gerecht, maar een bereidingswijze. Bij Koreaanse barbecue staat er een speciaal soort barbecue in het midden van de tafel en maakt iedereen z’n eigen eten klaar. Wel zo makkelijk. Vaak verschillende soorten gemarineerd vlees (bijvoorbeeld bulgogi), maar ook garnalen, vis of groente. Houd er wel rekening mee dat je na een sessie al je stinkende kleren linea recta in de was moet gooien, maar dat is het meer dan waard.

Banchan

De Koreaanse maaltijd is niet compleet zonder banchan: bijgerechten. En niet zo’n beetje, hoe meer hoe beter! Hiervan is kimchi het meest bekende voorbeeld, maar banchan kan van alles zijn. Gemarineerde komkommer bijvoorbeeld, gestoofde bonen, gestoomde aubergine, ingemaakte daikon of zeewier, het kan allemaal!

Wijn & de Koreaanse keuken

Heb je de smaak te pakken en wil je thuis aan de slag met de Koreaanse keuken? Let er bij het uitzoeken van de wijn op dat de wijn goed past bij zoete en pittige smaken. Een riesling doet het altijd goed, de Ludique Johanniter heeft een soortgelijk smaakprofiel. De Mafesousa uit Portugal heeft een heel lichte bubbel en een gebalanceerde zoet-zuurverhouding die ook mooi overeind blijft bij Koreaanse gerechten. Maar ook vette wijnen gaan goed bij de Koreaanse keuken zoals de Autor wijn uit noord Spanje.