Geplaatst op

Wijn&Spijs: Welke wijn bij Poké Bowl?

 Wijn en spijs met Poké Bowl

Het is weer heerlijk weer tijd om eens een Poké bowl te maken. Dit heerlijke gezonde rijk gevulde gerecht kent natuurlijk zijn variatie maar is ideaal en makkelijk klaar te maken. Het gerecht ken zo zijn varianten als bijvoorbeeld de Buddha Bowl, de vegetarische variant. De Poké Bowl wordt veelal met rauwe vis geserveerd, eigenlijk ook wel een soort rijke sushisalade genoemd.

Wat is het en Waar komt Poké bowl vandaan?

Om te beginnen Poké spreek je uit als pokay. Het van origine een traditioneel gerecht uit Hawaii. De traditionele soorten Poké Bowl sinds de jaren 1970 zijn aku (tonijn) en he’e ook wel octopus. Traditioneel gezien is het gerecht gemaakt met rauwe vis waarbij kleine elementen toevoegt worden aan de vis om de smaak te versterken, denk aan zeezout, kemirinoot en zeewier. Omstreeks 2012 waaide de Poké Bowl gekte over naar de VS waar de aangepaste varianten ontstonden met o.a. avocado, ponzu, teriyaki, sriacha saus, koriander en andere extra elementen. In daaropvolgende jaren maakt de Poké Bowl ook zijn introductie in Europa.

Waaruit bestaat een Poké Bowl? 

Poke bowlIn Nederland bestaat de Bowl veelal uit 5 stappen aan ingrediënten.

  1. De basis – rijst, quinoa of noedels.
  2. Vis (of andere proteïne)
  3. Groente (komkommer, avo, rodebiet, rettich, edamame bonen etc.)
  4. Dressing (sesam, wasabi, sriracha mayo)
  5. Toppings (Furikake, sesam, roze gember, Masago, lente-uitjes, zeewier)

Met deze stappen kan je makkelijk je eigen Bowl in elkaar draaien naar wens. Een ideaal recept vol variantie mogelijkheden en ook nog eens super gezond.

 

Wijn en spijs met Poké Bowl

Er bestaan al vele soorten recepten maar je kan natuurlijk je eigen variant maken. Let op bij het gebruik van elementen in die veel smaak of veel zout bevatten.

Wat doet zout eten met wijn?

  • Witte wijn: De meeste witte wijnen hebben geen last van zoute elementen, vooral niet als het natuurlijke zouten zijn als bij vis. Het effect van zout kan op vettige wijnen zijn dat ze nog vettiger worden en bij wijnen met een hoog alcoholpercentage wordt kan het alcohol in de wijn nog meer naar voren komen met erg branderig gevoel.
  • Rode wijn: lichte en fruitige wijnen verliezen iets hun karakter, gaan iets lichter smaken. Wijnen met veel tannine hebben de neiging om nog harder te gaan smaken. Deze rode wijnen waren sowieso al een no go met vis. 

Wijnen die goed combineren met Poké Bowl zijn de Colleita en de Autor. De Autor kunnen we vooral aanraden wanneer zalm en avocado worden gebruikt! Deze extra vettige elementen in het gerecht kunnen wel een vollere wijn gebruiken!

 

Zoek je meer inspiratie voor op je bord?

We hebben nog veel meer blogs geschreven bijvoorbeeld over verschillende visgerechten en wijn. Ook vind je meer kookinspiratie op onze Instagram, waar de lekkerste foto’s delen van het heerlijkste eten. Maar we delen er ook alles over onze wijnboeren en andere belangrijke informatie over wijn!