Geplaatst op

De druif voor rode wijn uit de Loire en de Bordaux: de cabernet franc

Cabernet Franc: de blauwe druif voor wijnen uit de Bordeaux en de Loire

tannat druif roseDe cabernet franc is een Franse blauwe druif die wordt gebruikt voor het maken van rode wijn. Het is naast de merlot en de cabernet sauvignon de bekendste druif die hiervoor gebruikt wordt. Daarnaast de sauvignon blanc ook de druif waaruit de cabernet sauvignon is ontstaan. De druiven hebben veel overeenkomsten. Van origine komt de cabernet franc uit Frankrijk. Waarschijnlijk komt de druif uit het Franse deel van Baskenland. Dit is een regio in het zuiden van Frankrijk en het noorden van Spanje rondom het gebergte de Pyreneeën. In Spanje komt de cabernet franc maar zelden voor, maar in Frankrijk is het een veel aangeplante druif. Hier is ze vooral in de wijnstreken Bordeaux en Loire terug te vinden. Wereldwijd zijn er van de druif ongeveer 54.000 hectare aangeplant. Hiervan ligt ongeveer twee derde in Frankrijk.

In de wijnregio Bordeaux wordt de cabernet franc veel geblend met de blauwe merlotdruif.  De cabernet francdruiven komen met name van de rechterbank van de rivier de Gironde, aan de kant van Libourne. Ze heeft dan ook de bijnaam ‘Libournaise’. In de Loire is wijn vaak van alleen de cabernet francdruif gemaakt, een monocépage. Hier is ze veel aangeplant in de AOC-wijnstreken Anjou en Bourgueil (en Saint-Nicolas-de-Bourgueil). Overal ter wereld is de cabernet franc te vinden. Dit komt omdat het een hele productieve druif is. Naast de verbouw in een aantal Franse wijnstreken, waaronder de Languedoc-Roussillon en de Sud-Ouest, waar ze ook van origine veel voorkomt, is ze ook buiten Frankrijk veel aangeplant. Vooral in de Nieuwe Wereldlanden zoals Chili, Australië en Zuid-Afrika is ze erg populair.

De smaak van de cabernet franc: fruitig

De druiven van de cabernet franc zijn klein en hebben een dikke schil. Door de dikke schil zit er veel tannine in de wijnen van de cabernet franc. In vergelijking met de grotere merlot en cabernet sauvignon zorgt de cabernet franc voor minder tannine, meer zuur en meer fruitsmaken in de wijn. De fruittonen zijn de eerste tonen die herkenbaar zijn bij wijn van de cabernet franc. Aroma’s zoals cassis, framboos, aardbei maar ook peper en tabak, bij wijnen met houtrijping, zijn veelvoorkomende smaken. De wijnen zijn krachtig en hebben tannine. Deze krachtige wijnen worden beter naarmate ze ouder zijn.

Hoe warmer (vaak hoe zuidelijker) de cabernet franc groeit, hoe zoeter de druif is en hoe meer ze ook fruittonen heeft. Dit komt door de fotosynthese die plaatsvindt. Hoe meer warmte en zonlicht een druif krijgt, des te hoger dus het aandeel suiker in de druif is. Dit zorgt niet alleen voor zoetere wijnen, maar ook voor wijnen met een hoger alcoholpercentage.

Wijn & Spijs: cabernet franc, de wijn voor bij de BBQ

De vele zuren die voorkomen in de cabernet franc zijn ideaal om te gebruiken voor foodpairing. Veel eten bevat namelijk ook zuren, denk bijvoorbeeld aan groente en fruit. Tomaten en citroen zijn twee bekende voorbeelden. Daarnaast wordt ook veel eten met zuur bereid. Azijn, mosterd en een marinade van bijvoorbeeld rode wijnazijn zijn goede ingrediënten om te combineren met de cabernet franc. De beste wijn & spijs combinaties met cabernet franc zijn natuurlijk gerechten waar tomaten én zuren in zitten. Denk aan BBQ-marinades. Vlees is eiwitrijk en gaat goed samen met tannine. Een wijn van cabernet franc in de BBQ-marinade van de barbecue bij spare ribs of ander vlees is dan ook een goede combinatie.

Door haar zachte fruittonen is de cabernet franc een geschikte druif om te gebruiken voor rosé wijnen. Al sinds de Britten in 1154 de Franse provincie Aquitaine in handen kregen, worden er minder zware Bordeauxwijnen gemaakt. Deze lichtere wijnen, die ook licht van kleur zijn, werden clairets genoemd, van het woord ‘clear’. Een rosé die in deze stijl is gemaakt, is onze Impératrice Eugénie die uit Les Landes komt, een wijnstreek waar de cabernet franc een bekende druif is. De Impératrice Eugénie is een blend van fer servadou, tannat, carbernet franc en cabernet sauvignon. Drie druiven die van origine uit de buurt komen en de cabernet sauvignon die ontstaan is uit een kruising van de cabernet franc en de sauvignon blanc.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Ben je op zoek naar een kleine fles rode wijn van de cabernet sauvignon?