Geplaatst op

Fer servadou & braucol: de onbekende blauwe druif uit de Sud-Ouest

Fer servadou & braucol: de onbekende blauwe druif uit de Sud-Ouest

Frankrijk kent een groot aantal bekende wijnstreken met de druiven die daar volop groeien. Net als een groot aantal Franse wijnstreken zijn ook de druiven die daar groeien wereldwijd bekend. Maar naast de bekende Franse druivenrassen zijn er ook veel druivensoorten die niet bekend zijn. Eén van deze onbekende druiven is de fer servadou. Deze blauwe druif voor rode wijn komt net zoals de tannat uit de Sud-Ouest. Het verschil is dat de tannat haar weg heeft gevonden naar het buitenland en de fer servadou nooit ergens anders is aangeplant. Waar de tannat zorgt voor stevige wijnen met veel tannine is de fer servadou milder van smaak. Net zoals de tannat zorgt de fer servadou voor droge rode wijnen. In de wijnstreken Madiran, Marcilliac, Les Landes, en Béarn in de Côtes des Gascogne komt deze blauwe druivensoort veel voor. Marcilliac is de belangrijkste appellation voor de fer servadoudruif. Voor deze appellation moet een blend uit minimaal 90% ser fervadou bestaan. In de Sud-Ouest waren er in 2012 ongeveer 1.600 hectare met fer servadou aangeplant.

De druif voor de mijnwerkers

Net zoals veel andere druivensoorten is de fer servadou ook bekend onder twee andere namen. Soms wordt ze namelijk ook braucol of pinenc genoemd. De fer servadou wordt voor het eerst genoemd vijf jaar voor de Franse Revolutie in 1784. De naam fer komt waarschijnlijk uit het Latijn. Ferus is het woord voor wild. Deze theorie wordt echter in twijfel getrokken. De andere theorie is namelijk dat fer, de Franse benaming voor ijzer, refereert aan de harde stokken van de druivenplant. De druiven werden na de verwoestende druifluis wanneer? aangeplant in de Marcilliac. De druivenaanplant diende als werkgelegenheid voor de familie van mijnwerkers die niet in de mijnen konden werken. Uit DNA-analyse blijkt dat de fer servadou de grootvader is van de carménèredruif. De fer servadou werd namelijk met de Baskische druif hondarribi beltza gekruist tot de gros cabernet. Deze druif werd samen met de cabernet franc gekruist tot de carménère, die veel in Latijns-Amerika voorkomt.

De smaak van fer servadou: krachtige wijnen met een volle body

De bekende wijnschrijfster Jancis Robinson omschrijft de fer servadou als ‘rabarber’. Deze krachtige druif heeft veel zuur in zich en heeft een stevige smaak. Wijnen van de fer servadou komen vaak voor als blend, een wijn die een combinatie is van verschillende druivenrassen. Naast de toon van rabarber komen in de wijn van fer servadou tonen van rode vruchten voor, zoals van bosbessen en cassis, die goed samengaan met aardse tonen van paddenstoelen.

Ook wordt er van fer servadou rosé of clairet (zoals ze rosé in de Bordeaux mogen noemen) gemaakt. Dit zijn rosé’s die stevig van smaak zijn maar ze hebben ook de fruittonen van de rode vruchten. De Impératrice Eugénie is een rosé in een kleine fles van 375ml die gemaakt wordt van onder andere de fer servadou.

Wijn & Spijs met fer servadou

De tonen van fruit en aarde-tonen passen goed bij gerechten waarin rode vruchten en pruimen zijn verwerkt. Bijvoorbeeld kwartel gevuld met pruimen en druiven of kip in de hoed, een gerecht met kip, kersen in een bladerdeegtaart. Rosé’s van de fer servadou zijn goed voor bij lichte gerechten zoals salades. Een goede salade voor bij de Impératrice Eugénie is de salade Landaise met eend of de salade Périgourdine met geitenkaas.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Ben je op zoek naar kleine flessen wijn van de fer servadou?