Geplaatst op

De grootste wijnstreek ter wereld, de Languedoc-Roussillon

Languedoc-Roussillon: de grootste wijnstreek van Frankrijk en van de wereld

De Languedoc-Roussillon is een wijnstreek in Zuid-Frankrijk aan de Middellandse Zee waar jaarlijks veel mensen vakantie vieren. Het gebied is ook de grootste Franse wijnstreek en bevindt zich in het zuiden van Frankrijk. De wijnstreek telt 235.000 hectare met daarover verdeeld 23 verschillende AOC-wijngebieden. Het is daarmee de grootste wijnstreek ter wereld samen met het Spaanse La Mancha. Het is ook de grootste producent van Franse IGP-wijnen. Ze maken er in totaal 14% van alle IGP-wijnen. De belangrijkste AOC-gebieden in de Languedoc zijn Minervois, Corbières, Fitou, Clairette du Languedoc en Picpoul de Pinet. De Languedoc is de grootste Franse wijnstreek. In volume wordt er in de Languedoc de meeste wijn gemaakt. Het merendeel van de wijnen uit de Languedoc zijn Vins de Pays. Ongeveer 40.000 hectare zijn bestemd voor de productie van AOC-wijnen. Tien procent van de totale productie zijn AOC-wijnen. Pas sinds 1948 zijn er in de Languedoc AOC-wijnen. Fitou was destijds het eerste AOC in de wijnstreek. De wijnstreek loopt van de Franse stad Perpignan en de Spaanse grens (de Pyreneeën) tot Limoux en Carcassonne in het westen. In het oosten loopt de wijnstreek  tot voorbij Montpellier met de rivier de Rhône als grens. Het wijngebied is gelegen aan de Middellandse zee en heeft hierdoor een warm zeeklimaat. In de zomer kan het er erg warm zijn, de winters zijn er zacht. De regio heeft de minste regen van heel Frankrijk.

De Languedoc: een eeuwenoude wijnstreek

Al lang wordt er in de Languedoc wijn gemaakt. De Grieken waren de eersten die er 2.500 jaar geleden zijn begonnen met het maken van wijn. Hierna kwamen de Romeinen die van de Languedoc een groot en ontwikkeld wijngebied maakten. Naast het verbouwen van druiven werden er ook olijven verbouwd om olijfolie van te maken. In de Middeleeuwen gingen vooral monniken in kloosters druiven verbouwen om daar wijn van te maken. Toen de spoorwegen in Frankrijk werden aangelegd werd ook het vervoer van wijn vanuit het zuiden naar Parijs gemakkelijker. Dit heeft gezorgd voor een toename van de wijnconsumptie uit het zuiden van Frankrijk in Parijs. Tot na de Tweede Wereldoorlog ging het in de wijnstreek aan de Middellandse Zee vooral om volume. Vanaf de jaren zestig neemt de kwaliteit van de wijnen toe.

Mousserende Limoux & zoete Maury: bijzondere wijnen uit de Languedoc-Roussillon

De meeste wijnen in de regio zijn rode wijnen (51%), gevolgd door rosé (39%). Rosé is de afgelopen jaren gigantisch gegroeid in volume. In 1990 was nog maar 18% van alle wijnen uit de Languedoc rosé. Naast reguliere wijnen maken ze in de wijnstreek ook bijzondere wijnen. Een klein deel van de wijnen die gemaakt wordt in het zuiden van Frankrijk zijn mousserende wijnen: vins de Limoux. Ze worden op dezelfde wijze als champagne gemaakt, maar de wijnen mogen niet zo heten. Champagne mag alleen Champagne heten als het uit de wijnstreek Champagne komt. Waarschijnlijk was de mousserende Limoux de inspiratie voor Dom Perignon die de methode champenoise ontwikkelde. De Limoux staat bekend als de Crémant de Limoux. Daarnaast bestaat er in Roussillon ook nog een zoete wijn, de Maury. Maury is een zoete rode wijn, een Vin Doux Naturel (VDN). De druiven worden pas laat geoogst om extra suiker in de druif te hebben.

De druiven in de Languedoc-Roussillon

In de Languedoc-Roussillon worden zowel witte als rode wijnen gemaakt. De wijnstreek levert in Frankrijk de meeste IGP-wijnen. Steeds meer wijnen stijgen van de IGP-status naar de AOP-status vanwege hun verbeterde kwaliteit. De regio maakt veel trendwijnen, wijnen die het goed doen. Veel wijnmakers zetten in op unieke etiketten en wijnen die veel mensen erg kunnen waarderen. Binnen deze trend passen ook de witte druiven die veel in de wijnstreek zijn aangeplant: de chardonnay, de chenin blanc, de sauvignon blanc en de grenache blanc. Naast deze bekende witte druiven is er ook een groot aantal onbekende witte druiven aangeplant, zoals de clairette, de macabeo, de marsanne, de roussanne, de muscat à petit grains blanc en de piquepoul blanc.

Ook zijn er in deze wijnregio veel bekende blauwe druiven aangeplant: de cabernet sauvignon, de grenache en de syrah. Daarnaast zijn er nog een aantal minder bekende druiven die veel in de Languedoc-Roussillion voorkomen. Ook is er een aantal druiven dat vooral voor roséwijn wordt gebruikt, dit zijn de carignan, de cinsault en de mouvèrdre.

Het klimaat in de Languedoc-Roussillon: zonnig en droog

De druiven groeien zo goed in dit deel van Frankrijk omdat de zon veel schijnt en het er ook qua warmte gunstig is voor het verbouwen van druiven. Daarnaast heeft de wijnstreek veel zonuren, waardoor de druiven goed kunnen groeien. De wind van de Middellandse Zee zorgt voor verkoeling tijdens de warme zomerdagen. Daarnaast is er nog de Franse Mistralwind. Deze wind gaat vanuit het noorden naar de Middellandse Zee en zorgt ook voor verkoeling op warme dagen. De grondsoorten in de Languedoc verschillen per regio. Verdeeld over de regio zijn er verschillende grondsoorten te vinden: klei, leisteen en zandsteen.

Languedoc wijnen: goede tafelwijnen uit Frankrijk

Sinds de aanleg van de spoorwegen in Frankrijk is de populariteit van de wijnen uit de Languedoc-Roussillon toegenomen. In de beginjaren waren het goede tafelwijnen voor redelijke prijzen. De kwaliteit is door de grotere vraag lang weggeweest. Sinds de jaren tachtig en negentig is de kwaliteit van wijnen uit de Languedoc weer terug. Eén van de kwaliteitswijnen uit de Languedoc is onze Tendem. Een witte wijn gemaakt van de sauvignon blanc en de roussanne in een kleine fles van 375ml. De Tendem is een stevige wijn die goed past bij romige gerechten. Denk hierbij aan vis in hollandaisesaus.

Ben je op zoek naar kleine flessen wijn?