Geplaatst op

Zuid-Afrika: uniek wijnland

Zuid-Afrikaanse wijnen: 

Het is weer tijd voor de druivenoogst op het zuidelijke halfrond. In Zuid-Afrika zijn ze al volop bezig met het plukken van de druiven. De wijnhuizen zijn erg positief over de oogst van 2021, we hebben in de wandelgangen gehoord dat dit wel eens van de beste jaargangen allertijden kan worden. De kwaliteit is goed door de gunstige weersomstandigheden afgelopen jaar. Er was voldoende water en de temperatuur stijgingen waren minder extreem als verleden jaren, in vergelijking een vrij koele zomer. Wijnboeren waren vooral erg te spreken over de hoeveelheid en de grootte van de druiventrossen die de oogst van 2021 voortbrengt. 

De goede oogst maakt de beslissingen in de Zuid-Afrikaanse wijngaarden alleen maar moeilijker.  De wijnindustrie in Zuid-Afrika is namelijk een van de sectoren die het zwaarst is getroffen door de effecten van Covid-19. Tijdens de oogst van 2020 kwam er een lockdown, waarbij al het werk in de wijnindustrie moest worden stilgelegd. Gelukkig zag de regering op het laatste moment in dat het beter was om de wijnindustrie wel door te laten werken. Zo konden de wijnboeren toch de laatste druiven plukken en de fermentatie starten in de kelder. Alleen bleef er wel een alcoholverbod, dit alcoholverbod heeft er voor gezorgd dat de wijnkelders van vele wijnmakers nu nog vol liggen. Nu de nieuwe oogst van 2021 eraan komt staan meerdere wijnmakers voor moeilijke beslissingen. 

“Produsente sal moeilike besluite moet neem in die wingerde aangesien kelderkapasiteit onder ernstige druk is weens die voortgesette alkoholverbod,” sê Rico Basson, Vinpro-bestuurshoof.

Zuid-Afrika is een land waar je een keer geweest moet zijn. De natuur en de cultuur zijn geweldig en heel veel zijdig. Daarnaast kan je er heel lekker eten en drinken. Er zijn veel leuke dingen om te doen in de natuur maar ook zijn er veel markten in en rondom kaapstad die je een keer bezocht moet hebben. Naast cultuur, natuur en het lekkere eten staat Zuid-Afrika ook bekend om zijn lekkere wijnen. Ze behoort tot de ‘nieuwe wereld’ wijnlanden, maar eigenlijk wordt hier al heel lang wijn gemaakt. Zuid-Afrika is dan ook van de nieuwe wereld het oudste wijnland. We zagen de wijnen echter pas na de afschaffing van de apartheid in 1990 weer in ons land verschijnen, de afschaffing heeft ervoor gezorgd dat de Zuid-Afrikaanse wijnen weer worden geëxporteerd. Veel sommeliers in Nederland gebruiken Zuid-Afrikaanse wijnen dit omdat Zuid-Afrika geweldige prijs kwaliteitswijnen te bieden heeft. 

De meeste bekende wijnen uit Zuid-Afrika worden gemaakt van de pinotage druif en de chenin blancdruif. Over het algemeen zie je deze druiven ook het meeste aangeplant staan. De chenin blanc kom je in alle stijlen tegen: als frisse witte wijn, volle vettige houtgerijpte wijn, als natuurwijn of als dessert wijn. Deze druif is echt een alleskunner en zeker de moeilijk waard om te proberen. 

Pinotage is de nationale trots van Zuid-Afrika, geboren op de universiteit van Stellenbosch. Deze druif is geen makkelijk druif om wijn van te maken, hij vraagt veel aandacht en goede houtrijping voor dat het echt een lekkere wijn is. Wijnen van deze typische druif zijn goed te herkennen, ze geeft een rokerige en aardse smaak met fruitige tonen van zwart fruit. 

Zuid-Afrika is een groot land alleen niet overal kunnen druiven verbouwd worden vanwege het warme klimaat.  De wijngaarden liggen meer in het zuidelijke gedeelte van Zuidelijk Afrika. Het klimaat is hier over het algemeen mediterraans met invloeden van de Cape Doctor, dit is de zuid-oostelijke wind die in de zomer waait. De perfecte wind waarvoor ook veel kite surfers en windsurfers iedere jaar naar Kaapstad trekken. De wijngaarden die zo’n 100 km uit de kust liggen kunnen hier nog steeds van mee profiteren. De wind zorgt voor volop zon, koele lucht uit zuidelijke richting (van Antarctica), en het zorgt ervoor dat de ziektes uit de wijngaarden waaien. Deze zee wind creëert een ideaal klimaat voor de druiven. 

De Zuid-Afrikaanse wijnstreken

De bekendste en grootste wijngebieden in Zuid Afrika zijn Stellenbosch, Paarl en Franschhoek. Stellenbosch is de plek waar het allemaal begon. Hier plantte Jan van Riebeeck in de VOC tijd, 1652, de eerste druivenstokken aan waar later wijn van werd gemaakt. De wijngaarden van Stellenbosch zijn in de loop der tijd uitgebreid en telt momenteel meer dan 150 wijnhuizen waar je bij op bezoek kan gaan. 

Naast wijn is ook het studentenleven iconisch voor Stellenbosch. De universiteit van Stellenbosch, opgericht in 1918,  is vanuit de hele wereld een bekende plek. Ook voor wijnmakers in spé die een graad in viticultuur of oenologie willen behalen. Stellenbosch is heel gevarieerd qua wijn dit komt door de vele bodem soorten die je er vindt, maar ook de hoogteverschillen in het landschap zorgt voor adembenemende uitzichten en plaatjes. Alleen het rijden van de wijnroute zorgt al voor mooie plaatjes. 

Franschhoek ligt ongeveer 1,5 uur rijden van Kaapstad, om je wijnavontuur compleet te maken is het beste om hier een nachtje te overnachten in een van de boutique hotels of bij een wijnhuis zelf. Het leuke aan de wijnroute van Franschhoek is dat er een wijntram gaat van wijnhuis naar wijnhuis met hop-on hop-off mogelijkheden. Zo hoef je niet in de auto te stappen of gevaarlijke fietstochten af te leggen met een borrel op. In Zuid-Afrika kan je zonder afspraak bij een wijnhuis binnen komen lopen en een wijnproeverij volgen. Vaak gebeurt dit in het restaurant van het wijnhuis of aan de bar met een rondleiding door de wijngaarden er na. 

Naast wijngaarden staan vele wijnhuizen ook bekend om hun restaurants en hun tuinen. Neem Babylonstoren echt het bezoeken waard vanwege zijn prachtige tuinen en lekkere eten.

Naast deze bekende wijnstreken hebben we nog veel meer in Zuid-Afrika. Zuid Afrika heeft namelijk veel upcoming wijngebieden. Swartland is een van deze ‘upcoming’ wijngebieden. Voorheen was Swartland een bekend wijngebied dat veel gebruikt werd voor massaproductie, goedkope bulkwijnen. Maar tegenwoordig komen er veel kwaliteits wijnen vandaan. Namelijk veel meer natuur wijnen, wijnen vol met passie. Er is zelfs een vereniging opgericht om de nieuwe soort wijnen uit Swartland te herkennen. “Swartland Independent Producers” (SIP) Om een wijn te produceren met een label van van de SIP moet je aan de volgende regelgeving voldoen.

(Deze regels worden ook veel gebruikt door wijnboeren in andere landen als standaarden voor hun natuurwijnen). 

  • Het vinificatieproces, de rijping en de botteling van de wijn moeten in Swartland plaatsvinden. 
  • Er mogen geen commerciële gisten worden toegevoegd. 
  • De wijn mag niet worden aangezuurd
  • Het gebruik van hout mag, wel uitsluiten Europees en voor maximaal 25%.
  • Dry viticulture, geen irrigatie bij de druiven. 

Deze wijnen zijn echt het proberen waard, natuurlijk, avontuurlijk en gewoon spannend. En voor de echte bourgogne liefhebber mag het wijngebied “Elgin”  niet ontbreken in dit lijstje. Elgin is een van de wat onbekende streken die het benoemen waard is voor zijn kwaliteitswijnen. Vooral ideaal voor de liefhebbers uit de Bourgogne. 

Elgin is vergeleken met vele andere gebieden in Zuid-Afrika stukken koeler. Vele wijngaarden bevinden zich op hoogte rond 200m en de wijngaarden liggen dichterbij zee waardoor er veel invloeden van de zee merkt baar zijn. Hier worden veel kwaliteitswijnen van de pinot noir, de chardonnay en de sauvignon blanc geproduceerd.