Geplaatst op

Rode wijn uit de Loire: Bourgueil & Saint-Nicolas-de-Bourgueil

bourgueil wijn

Bourgueil & Saint-Nicolas-de-Bourgueil: subtiele rode wijnen uit Frankrijk

Wijnen uit Bourgueil zijn bijzondere wijnen. Want waar in de Loire vooral witte wijnen worden gemaakt zijn de wijnen uit deze twee dorpen vooral rode wijnen. Ze worden gemaakt van de cabernet franc druif. De wijnstreek heeft 1.400 hectare, die bijna allemaal worden gebruikt voor het maken van rode wijnen. In totaal zijn er zo’n 120 verschillende wijnboeren. Naast de klassieke rode wijnen wordt er tegenwoordig ook steeds meer rosé gemaakt.

Van welke druiven wordt Bourgueil gemaakt?

BourgueilDeze kleine wijnstreek (AOP) ligt in de Franse wijnstreek de Loire aan de noordkant van de Loire. Aan de zuidkant van Bourgueil ligt Chinon. Deze wijnstreek ligt dicht bij de Franse stad Saumur. De Atlantische winden hebben invloed op de cabernet franc druiven. De cabernet franc wordt lokaal de breton genoemd. Ze kwam via de haven Nantes (in Bretagne) uit de Bordeaux binnen. Zo is ze aan haar lokale naam gekomen. Dit gebeurde overigens pas in 1631. De druif is erg belangrijk voor het gebied, Bourgueils moeten namelijk voor minimaal 90% bestaan uit cabernet franc. De enige overige druif die is toegestaan is de cabernet sauvignon.

Geschiedenis van de Bourgueil in de wijnstreek de Loire

In 990 werd de abdij van Bourgueil gebouwd. Deze abdij is het begin van de wijnbouw in Bourgueil. In 1152 werd de cabernet franc druif in de wijnstreek geïntroduceerd door de Hertog van Anjou. Zeker sinds 1189 werd de verkoop van wijnen uit de streek gestimuleerd door een feest dat ooit door een lokale priester werd gevierd. Vanaf de 17de eeuw kwam de verkoop naar het buitenland op gang. Bourgueil werd erg populair in de Zuidelijke Nederlanden. Bourgueil was in vergelijking met andere wijnstreken populair vanwege het makkelijke transport via de haven van Nantes.

Saint-Nicolas-de-Bourgueil

Saint Nicolas de Bourgueil bestaat uit drie verschillende terroirs. Vanaf de rivier de Loire lopen de drie terroirs omhoog. Het laagst gelegen terroirs is de Gravier Limoneux en bestaat uit 100 hectare. Het zijn de voormalige hoger gelegen delen van de Loire. De bodem bestaat uit klei en bevat dus relatief veel vocht.

Les Sables & Graviers ligt net iets hoger en daar zijn 700 hectare. Dit deel is een stuk droger en is ook samengesteld uit afgezet sediment van de rivier. Het bevat meer kalkgesteente dan de Gravier Limoneux. Het hoogste terroir is de Tuffeau en heeft 300 hectare. Het bevat nog meer kalk- en vuursteen. Een deel van het gesteente is vroeger gebruikt voor de bouw van huizen.

Hoe smaken de rode wijnen uit Bourgueil?

Wijnen uit Bourgueil zijn fruitige wijnen met veel smaken zoals frambozen en bosbessen. De wijnen zijn bijzonder goed om langer te bewaren. Ze hebben vaak een pikante en krachtige smaak. Het mooie aan Bourgueil is dat deze rode wijnen goed gekoeld gedronken kunnen worden.

De grindgronden van de Bourgueil geven de wijnen fruitige en soepele wijnen. Het grote verschil tussen de dorpen Bourgueil en Saint-Nicolas-de-Bourgueil is dat de grond in St. Nicolas armer is. De wijnen uit Saint-Nicolas-de-Bourgueil zijn vaak net iets subtieler en zachter. Hoe armer de grond, des te harder een wijnstok moet vechten voor de voedingsmiddelen. Dit proef je uiteindelijk terug in de wijn.

Wijn & spijs met wijnen uit de Bourgueil: wat eet je bij deze rode wijnen uit de Loire?

De rode wijnen van de cabernet franc zijn dus fruitig van smaak. Daardoor past de wijn heel goed bij charcuterie. Denk aan paté en fuêt. Maar ook uit de streek rondom Bourgueil komen veel mooie vleesproducten zoals rillettes. Maar ook de lokale kazen zoals brossauthym, couronne lochoise, brebis du lochois, sainte-maure de Touraine en coeur de Touraine. Allemaal lokale kazen die gemaakt worden van schapen- of geitenmelk.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Facebook of op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!