Geplaatst op Geef een reactie

Wijn & spijs: het recept voor Koreaanse kimchi en wijn!

Kimchi: wat is het en hoe maak je het zelf?

kimchiDoor een stoofgerecht, in een dumpling of op je tosti. Kimchi komt oorspronkelijk uit Korea, maar wordt inmiddels ver daarbuiten gebruikt, ook in niet-Koreaanse gerechten. Logisch ook, want de frispittige kool complementeert zo ongeveer elk gerecht. Je vindt het bij iedere Aziatische supermarkt (kijk in het koelvak), maar met een beetje geduld maak je het ook gemakkelijk thuis. Zorg in ieder geval dat je vanaf nu altijd een portie in huis hebt, want als je eenmaal bezig bent, wil je het overal bij.

Wat is Koreaanse kimchi?

Laten we beginnen bij het begin: Wat is kimchi eigenlijk? Kimchi wordt gemaakt door Chinese kool te fermenteren in onder anderen zout, gochugaru (Koreaanse chilivlokken) en flink wat knoflook. Een soort Koreaanse zuurkool, zou je kunnen stellen, maar dan goed pittig. Qua smaakmakers kun je nogal variëren, vaak wordt er ook gember, bosui, rijstpoeder, sesamzaad, gedroogde garnalen en vissaus toegevoegd, maar je kunt het zo gek maken als je zelf wil.

Chinese kool hoeft ook niet altijd het hoofdbestandsdeel te zijn. Je kunt ook kimchi maken van andere soorten kool, daikon, komkommer of mosterdblad. Ook wordt er vaak geraspte wortel of daikon toegevoegd aan kimchi die je maakt van kool. Je hebt het inmiddels wel door: alle kanten kun je ermee op. Door alles een paar dagen te fermenteren, krijg je een hele complexe karakteristieke smaak. Nog een fijn voordeel: het fermentatieproces doet heel veel goeds voor je darmflora. Ook nog eens hartstikke gezond dus!

Traditioneel wordt kimchi vooral gegeten als banchan: een klein bijgerecht bij de Koreaanse maaltijd. Maar je kunt het ook verwerken in gebakken rijst of stoofgerechten, bijvoorbeeld in het populaire kimchi jjiagae. Of in gerechten die helemaal niet Koreaans zijn. Hak het bijvoorbeeld fijn en roer het door roomkaas voor een pittige spread op geroosterd brood, lekker met wat bosui. Of doe het samen met flink wat kaas op brood voor de ultieme tosti. Ook heel lekker: vervang de augurk op je hamburger door kimchi.

Wij geven je een vrij standaard recept zodat je de basis onder de knie kan krijgen. Voel je vooral vrij om te experimenteren met verschillende groentes en smaakmakers. De kimchiwereld ligt aan je voeten!

Welke wijn drink je bij Koreaanse kimchi?

Welke wijn drink je bij een bord met heerlijke Koreaanse kimchi? Bij Aziatische gerechten past heel vaak wijnen van de rieslingdruif. Dat geldt ook voor deze Koreaanse kimchi. Vooral een witte riesling uit Duitsland doet het altijd erg goed!

Ingrediënten voor Koreaanse kimchi

  • 1 Chinese kool
  • 75 g zout
  • 5 tenen knoflook
  • 3 cm gember
  • 3 bosuien
  • 2 theelepels suiker
  • 2 eetlepels vissaus
  • 50 – 75 g gochugaru (Koreaanse chilivlokken)

Benodigdheden voor het maken van Koreaanse kimchi

  • Weckpot of plastic bak met deksel
  • Rubberen handschoentjes (optioneel)

Hoe maak je Koreaanse kimchi klaar?

  1. Snijd de kool in 4 parten en verwijder de harde kern. Snijd de kool in dikke repen van 5 tot 7 centimeter en besprenkel met het zout. Doe de kool in een vergiet en zet het vergiet op een kom. Laat 1,5 tot 2 uur staan en schep elk half uur om.
  2. Maak ondertussen de kruidenpasta. Pel en rasp de knoflook en gember. Snijd de bosui in dunne ringen. Meng met de suiker, vissaus en de gochugaru. Als je goed tegen pittig kan, gebruik dan 75 gram. Zo niet, gebruik dan iets minder.
  3. Knijp het vocht uit de kool boven de kom waar het in stond, en bewaar het vocht.
  4. Masseer de kruidenpasta in de kool. Als je handschoentjes hebt, gebruikt die dan, maar het is niet strikt noodzakelijk.
  5. Doe alle ingrediënten in een grote weckpot of plastic bak en duw aan. Giet net zoveel van het vocht in de kom op de kool tot alles onder staat. Zorg dat er wat ruimte zit (iig 3 centimeter) tussen de kool en het deksel, anders kan het gaan ontploffen.
  6. Laat 2-5 dagen fermenteren op kamertemperatuur. Proef af en toe om te kijken of je de smaak goed vindt. Zet op dat moment de kimchi in de koelkast om het fermentatieproces te stoppen. In de koelkast blijft kimchi nog maanden lang goed.

Wil je nog meer genieten van wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes, geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Heb je zin in een goed glas wijn? Bij ons koop je de lekkerste kleine flessen wijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *