Geplaatst op Geef een reactie

7 x gerechten met pompoen & bijpassende wijnen

Herfstige pompoengerechten voor Halloween

Pompoen is een gezonde groente. Ze is een echte superfood. Sinds een aantal jaar is pompoen weer heel populair als groente. Haar populariteit neemt steeds meer toe. Met name in Amerika is pompoen erg populair, zeker met het Amerikaanse feest Halloween. Pompoen is een echte herfstgroente die rijk is aan vitamine A en C, ideaal om het natte najaar mee door te komen. Met pompoen kun je makkelijk een driegangendiner koken, want het is een veelzijdige groente. Met gemak kun je er een voorgerecht, een hoofdgerecht én een toetje mee maken. Pompoen is een groente die zoet smaakt. In eerste instantie past er altijd een goede frisse en droge witte wijn met milde zuren bij gerechten met pompoen. Denk bijvoorbeeld aan een wijn van de chardonnay of de riesling. Maar ook rode wijn, zoals een stevige Italiaanse wijn of Spaanse wijn past goed bij pompoen.

Ook zijn er veel verschillende manieren hoe je een pompoen kunt klaarmaken. Je kunt een pompoen met gemak bakken, grillen en koken. Ze is niet alleen veelzijdig op het gebied van mogelijkheden. Er zijn ook veel verschillende soorten en vormen pompoenen. Zo bestaan er flespompoenen en hele grote kalebassen. Het voordeel van de flespompoen is dat je ze niet hoeft te schillen. De grotere pompoensoorten moeten wel geschild worden voordat je ze kunt eten. Pompoen kan ook gecombineerd worden met veel bijzondere smaken, zoals die van spinazie én het Italiaanse kruid salie. Bij alle gerechten met pompoen staat een goede wijn- en spijscombinatie om je driegangendiner met pompoen helemaal af te maken. We beginnen met het voorgerecht, de bekende pompoensoep.

Makkelijke pompoensoep met chilipeper: droge Nederlandse rosé

Het bekendste gerecht met pompoen is de pompoensoep. Het grootste voordeel van pompoensoep is, is dat je een pompoen kan uithollen, het vruchtvlees kan gebruiken én de restant van de pompoen als uitgeholde Halloweenpompoen kan gebruiken met een waxinelichtje erin. Pompoensoep is een makkelijke soep om te maken én je krijgt heel veel groente binnen. Bij een gladde pompoensoep past goed een bij een frisse en droge rosé. Een frisse rosé is onze Nederlandse Colonjes Rosé die in Groesbeek bij Nijmegen wordt gemaakt. De regent en de cabernet colonjes zorgen voor een milde intensiteit en mooie zuren. Die passen goed bij lichtpittige en romige pompoensoep.

Gevulde pompoen: een stevige rode wijn

Een gehalveerde pompoen kun je vullen met allerlei verschillende ingrediënten en in de oven doen. Je halveert de pompoen en haalt de zaden eruit. De pompoen vul je met verschillende lekkere dingen, zoals bijvoorbeeld rijst, quinoa, gehakt, feta of gorgonzola. Vervolgens doe je de pompoen met vulling een uur in de oven en is je gevulde pompoen klaar. Bij dit recept uit Pauline’s Keuken past goed een stevige rode wijn. Denk bijvoorbeeld aan een rode wijn uit Rioja of een rode wijn uit Toscane.

Vegetarische pompoenrisotto met Italiaanse chardonnay

Pompoen is een echte herfstgroente. Ze is dan ook perfect te combineren met het Italiaanse wintergerecht: een risotto uit het Noorden van Italië. Bij een Italiaanse risotto met pompoen hoort natuurlijk een Italiaanse wijn. Bij de pompoenrisotto van Recipetineats past goed een Italiaanse wijn van de chardonnay- of rieslingdruif. De karaktervolle smaken van de wijnen passen goed bij de Parmezaanse kaas en de zoete tonen van de pompoen. Deze populaire Franse en Duitse druivensoorten zijn veel aangeplant in het noorden van Italië.

Vegetarische lasagne met pompoen: Italiaanse rode Lacryma Christi wijn

Naast een risotto van pompoen is er nog een Italiaanse klassieker die je goed kunt maken met pompoen: de pompoenlasagne. Een lasagne met gegrilde pompoen en spinazie is perfect als comfortfood op een regenachtige dag. Het recept van de BBC is een uitgebreid recept maar perfect voor op een zondagmiddag. Bij een echte Italiaanse klassieker hoort natuurlijk een Italiaanse wijn. Een kruidige en intense Lacryma Christi uit de wijnstreek Campania zoals onze Muscari is daarvoor perfect. De intensiteit gaat goed samen met de diverse smaken van de bechamelsaus, de tomatensaus en de gegrilde pompoen.

Geroosterde pompoen van de grill & tempranillo

Voor wie fan is van grillen is een geroosterde pompoen een eitje. Snijd de pompoen in cirkelschrijven van ongeveer 1 centimeter dik en leg ze gedurende vijf minuten per kant in een gloeiendhete grillpan. Natuurlijk kun je ze voor extra smaak en beleving ook op de bbq leggen om te grillen. Een pompoengerecht dat zowel in de winter als in de zomer gegeten kan worden. Een lichte Rioja zoals onze Noemus is perfect. De milde smaken van deze tempranillo uit Rioja gaan goed samen met de gekaramelliseerde suikers in de gegrilde pompoen.

Tajine met pompoen: de carnigan & de cinsault

Ook in de Marokkaanse keuken wordt veel gekookt met pompoen. Een typische manier van koken in Marokko is de tajine, een soort stoofpot van aardewerk waarin verschillende groenten en vlees worden klaargemaakt met veel kruiden en specerijen. Dit wordt gecombineerd met Marokkaans brood en couscous. When it grows together, it goes together is een belangrijke regel bij wijn- en spijscombinaties. In Marokko zijn de blauwe carnigan en de cinsault veel aangeplant voor rode wijn. Deze twee druivensoorten gaan goed samen met de kruiden uit de Marokkaanse keuken, zoals de bekende kruidenmix ras el hanout. Een wijn uit Marokko is in Nederland niet makkelijk te vinden, maar gelukkig zijn de druivensoorten ook aangeplant in het zuiden van Frankrijk.

Pompoen als toetje: pompoencheesecake & dessertwijn 

Om een driegangendiner helemaal compleet te maken moet er uiteraard ook een toetje bij. Pompoen is een groentesoort die zich perfect leent als dessert. Er zijn een aantal opties die mogelijk zijn, zoals een pompoenmousse en pompoentaart. Een cheesecake van pompoen is wel heel speciaal. Een perfect dessert om je maaltijd mee af te sluiten. De belangrijke vraag blijft: welke wijn schenk je bij een pompoencheesecake? Een dessertwijn. Bijvoorbeeld onze Douceur de Chalosse die in de Franse wijnstreek Tursan wordt gemaakt van de arrilobadruif.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *