Geplaatst op Geef een reactie

Op wijnreis in Nederland

De ideale vakantie dicht bij huis: op wijnvakantie in Nederland

Op vakantie gaan in Nederland is helemaal in! Een huisje op het eiland Texel, op de camping in Brabant of een tijdens een citytrip in een hotel blijven slapen in Den Haag: er zijn heel veel opties voor een vakantie dicht bij huis. Een vakantie in eigen land is helemaal leuk wanneer het goed te combineren is met een glas wijn. Veel gastronomische restaurants bieden naast het diner ook slaapplekken aan. Zo kun je rustig een glas wijn drinken en hoef je niet meer naar huis te rijden. Maar Nederland wordt door de klimaatverandering en kennis over het maken van wijn steeds meer een wijnland. De combinatie van Nederland als vakantieland én Nederland als wijnlanden biedt een mooie uitkomst: je kunt namelijk ook op wijnvakantie in Nederland.

Belangrijk voor een wijnreis is het om een goed gebied te selecteren, een accommodatie in het gebied te regelen en te kijken of er voldoende wijngaarden te bezoeken zijn. De meeste Nederlandse wijngaarden zijn na de lunch geopend. Dit houdt in dat er per dag ongeveer twee wijngaarden te bezoeken zijn. Ook het vervoer is een belangrijk onderdeel. Een wijnreis is natuurlijk niet compleet zonder het proeven van wijn en rijden met drank op is geen succes. Veel wijngaarden zijn gemakkelijk met de fiets toegankelijk. Hiervoor kun je bij NS-stations OV-fietsen huren. Ook verhuren veel fietsenmakers zelf fietsen. Bij sommige wijngaarden is het mogelijk om te overnachten.

Op Nederlandse wijnreis in Limburg

In bijna elke Nederlandse provincie zijn er meerdere wijngaarden te vinden waar je ook een bezoek aan kunt brengen. In Nederland worden op jaarbasis tegenwoordig ongeveer een miljoen flessen wijn gemaakt. Verspreid over ongeveer 150 wijngaarden worden er vooral witte wijnen gemaakt. Witte druiven kunnen beter tegen de lagere temperaturen en de grotere hoeveelheden regen dan blauwe druiven. Veel Nederlandse wijngaarden zijn klein en produceren slechts een paar duizend flessen. Vooral in het zuiden van Nederland, met name in de provincie Limburg, zijn grote wijngaarden te vinden. Net zoals in het hele land worden in Limburg ook vooral witte wijnen gemaakt. Limburg is met als hoofdstad Maastricht dé culinaire provincie bij uitstek. Naast droge witte wijn komt er uit het culinaire Limburg de vlaai, asperges en Limburgs zoer vleisj, beter bekend als zuurvlees.

Wijnfietsroutes in Limburg

Tijdens een bezoek aan Limburg kun je perfect overnachten bij Domein Holset waar ons Prinsje van Holset vandaan komt in Vijlen. Op deze Nederlandse wijngaard zijn ze gespecialiseerd in het maken van Limburgse mousserende wijnen, het zogenaamde bruusj. Voordat je er blijft slapen kun je met één van de gidsen de wijngaarden in, de druiven bekijken en zien hoe bubbels gemaakt worden in de wijnkelder. Natuurlijk kun je er ook hun verschillende wijnen proeven. Nadat je bent wakker geworden met uitzicht op het glooiend Limburgs landschap. Zij zijn ook te onderdeel van de Limburgse Fietsroute.

Naast Domein Holset zijn er in Limburg meerdere opties om te genieten van een wijnvakantie in eigen land. Wijngaard de Apostelhoeve in de buurt van Maastricht en wijngaard Sint-Martinus zijn in het weekend te bezoeken. Ook langs deze wijngaarden en veel meer andere zijn er wijnroutes die door het Limburgse landschap heengaan.

Buiten Limburg is er ook een aantal wijngaarden te vinden. Gelderland kent het grootste aantal Nederlandse wijngaarden. Ze liggen verspreid over de hele provincie, maar het meeste in het zuiden van Gelderland. In het vruchtbare gebied de Betuwe en langs de oever van de rivier de IJssel zijn er een aantal grotere te vinden. Bij Nijmegen ligt het Gelderse dorp Groesbeek, het ‘wijndorp van Nederland’. Brabant en Zeeland volgen de provincie Gelderland als het gaat om Nederlandse wijnbouw. Om op wijnvakantie te gaan in eigen land zijn er diverse mogelijkheden.

Hoe kun je op wijnvakantie gaan in Gelderland?

In Nederland zijn er drie mogelijke vervoersmiddelen voor het organiseren van een wijnvakantie: wandelend, met de fiets of met de auto. Meerdere gebieden in Nederland hebben eigen fiets- en wandelroutes opgezet op te genieten van het In het Nederlandse wijndorp Groesbeek is er een fietsroute van 30 kilometer, die je voert langs verschillende wijngaarden in de buurt van Nijmegen. In september organiseren ze in Groesbeek ook de Wijndagen, waarbij er heel veel mogelijkheden zijn om wijn te drinken.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Ben je op zoek naar kleine flessen Nederlandse wijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *