Geplaatst op

Gros manseng: de herboren Franse druif voor witte wijn

Gros manseng: herboren Franse witte druif uit de Sud-Ouest

De gros manseng is een witte druivensoort die vooral in het Zuidwesten van Frankrijk voorkomt. De geboorteplaats van de gros manseng is Jurançon, een wijnstreek dicht tegen de Pyreneeën aan. Ze komt bijna alleen voor in de Zuidwestelijke wijnstreken van Frankrijk: Tursan, Béarn, Gers, Jurançon en de Côtes de Gascogne. Naast de gros manseng bestaat er ook het kleinere zusje, de petit manseng. Dit is een druif die minder geconcentreerd is van smaak en ze is minder productief. De druif wordt vooral gebruikt voor het maken van droge witte wijnen met AOC-keurmerk. In 1958 waren er slechts 58 hectare met de gros manseng. In dit jaar is men begonnen met het tellen van het aantal hectare wijngaard in Frankrijk. Frankrijk heeft ongeveer 1110 hectare met gros mansengdruiven aangeplant. De wijn is door een Frans landbouwproject weer herboren. Dat is niet heel veel en buiten Frankrijk komt de druif bijna niet voor.

De gros manseng is een druivensoort die net zoals de riesling, laat rijpt. Dit zorgt voor een langzamere ontwikkeling van de smaken in de druif, dat zorgt voor complexere smaken in de wijnen van de gros manseng. De druiven die aan de plant groeien zijn groter dan bij veel andere druivenrassen. Hierdoor bevat de gros manseng per wijnrank (plant) meer vocht dan andere druivensoorten. De schillen zijn extra dik wat inhoudt dat de druif vatbaarder is voor invloed van buitenaf.

De smaak van de gros manseng

Een unieke eigenschap die de druif heeft is dat ze goed tegen een hoge luchtvochtigheid. Dit is praktisch voor de regio waar ze veelal groeit: het Zuidwesten van Frankrijk. Door de wind die vanaf de Atlantische Oceaan komt kan de luchtvochtigheid sterk toenemen. Deze regio is de afgelopen jaren veel meer wijn gaan produceren door de toenemende interesse van mensen in wijn. De handel naar andere Franse regio’s is daardoor toegenomen. Vroeger waren veel wijnen gemaakt van de gros manseng monocépages, wijnen van maar één druif. Tegenwoordig zijn er steeds meer wijnen van de gros manseng die een blend zijn. De gros manseng zorgt voor droge maar licht aromatische wijnen. De wijn heeft een hoog zuur- en suikergehalte, die goed in balans zijn en veelal zorgen voor mooie droge wijnen. De smaken in wijnen van de gros mansengdruif zijn abrikoos, mango en perzik. Alle drie deze vruchten zijn steenvruchten, vruchten met een grote pit in de vrucht.

Wijn & spijs met de gros manseng: rokerige en intense smaken

Wijnen van de gros mansengdruif komen in verschillende varianten voor. Er zijn mooie droge witte wijnen die goed passen bij bijvoorbeeld visgerechten. De zoete dessertwijnen van de gros manseng zijn goed in te zetten voor het Franse gerecht foie gras en toetjes. Naast deze gerechten lenen de smaken die voorkomen in steenvruchten zoals abrikoos en perzik zich perfect uit voor gerechten met pepertjes. Ook al zitten er in de wijn zelf geen tonen van peper, ze leent zich goed uit voor peperige smaken. Lichte Aziatische gerechten horen hier bijvoorbeeld bij. Een salade met bijvoorbeeld sterke kazen, bijvoorbeeld geitenkaas, kunnen ook goed bij de wijnen die gemaakt zijn van de gros manseng.

Halfes heeft ook een wijn die gemaakt is met de gros mansengdruif. Dit is de Esprit de Tursan, een witte wijn uit de wijnstreek Tursan, in de Sud-Ouest in Frankrijk. Naast de onbekende gros manseng zit er in deze wijn ook de baroquedruif, een unieke druif die voor slechts een hand vol wijnen wordt gebruikt. Ze komt van het wijnhuis Les Cave de Vignerons de Tursan, een samenwerkingsverband tussen verschillende wijnboeren in de AOC Tursan.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Ben je op zoek naar kleine flessen witte wijn?