Geplaatst op

Tannat: de rode druif in Uruguay en de Sud-Ouest

tannat druif rose

Rode krachtige wijn uit Madiran met veel antioxidanten

Tannat is van oorsprong een druif die veel in de Sud-Ouest in Frankrijk voorkomt. Het is een rode druif met een dikke schil en veel tannine. Door deze twee factoren zijn de wijnen die van tannat worden gemaakt zware en krachtige wijnen die vol van smaak zijn. Van tannat worden droge wijnen gemaakt die vaak hoog in alcohol zijn. Dat komt omdat de tannatdruif vaak is aangeplant in wijnstreken met hoge temperaturen. Ze doet het goed in deze droge gebieden en kan ook perfect groeien in wijnstreken waar weinig regen valt. Hierdoor is ze goed bestand tegen de verschillende soorten ziekten en schimmels die in een wijngaard kunnen voorkomen.

Door de hoge temperaturen en veel zonlicht, ontstaat er door fotosynthese suiker in de druif. Deze suiker kan als de oogst gedaan is, worden omgezet in alcohol door de vergisting. Wijnen van wijndruiven met veel tannine zijn perfect om op houten vaten te laten rijpen. Wijn van tannat kun je jarenlang laten rijpen op een fles in een (wijn)kelder. Door de tannine en het hoge percentage alcohol in de wijn van tannat is het handig om de wijn te decanteren voordat de wijn gedronken wordt.

De smaak van tannat

Wijn van de tannatdruif bevat veel tannine. Tannine zit in de schil, de pitten en de steeltjes van de druiven, niet in het druivensap zelf. De dikke schil van de tannat en het gemiddeld hoger aantal pitten zorgen voor meer tannine in de wijn. Gemiddeld bevat een wijndruif 3 pitten, waar het gemiddelde van de tannatdruif met 5 hoger ligt. Doordat er veel tannine in de wijn zit moet ze lang rijpen. Hierdoor is de druif niet geschikt voor grote productie.

De tannatdruif levert een krachtige en aromatische smaak. Ook haar smaak is uniek, dat komt mede door de houtrijping die veel wijn van de tannat ondergaat om de wijn op deze manier milder van smaak te maken. De wijn is zwaar en krachtig met tonen van (gebrand) hout, koffie (espresso), chocolade en zoethout. Ook zitten er in de tannat tonen van kardemom en is er door de getoaste (gebrande) houten vaten een rokerige smaak in de wijn terug te vinden. Ze weinig zuur maar juist een hele sterke smaak van frambozen. Doordat de wijn lang moet rijpen wordt de tannat vaak als blend gebruikt met soepelere druiven zoals de cabernet franc, de cabernet sauvignon en de ser fervadou.

Gezonde wijn: rode wijn en antioxidanten

Rode wijn is gezond als er gekeken wordt naar de donkere kleurstoffen die in blauwe druiven (en rode wijn) te vinden is. Deze polyfenolen, die door de tannine in de wijn zitten, zijn in beperkte mate goed voor het lichaam. Tannat heeft veel tannine en daardoor veel van deze antioxidanten in zich.  Deze antioxidanten voeden het afweersysteem en houden haar in stand. In het onderzoek van St. Legere et al (1979) werd de French paradox aangetoond.

Er is een verband tussen het lage percentage hart- en vaatziekten in Frankrijk en het drinken van rode wijn. Het lage percentage hart- en vaatproblemen is bijzonder, het Franse eten bestaat namelijk vooral uit vet eten. Haar conclusie is dat Fransen door de antioxidanten in rode wijn beter bestand zijn tegen hart- en vaatziekten en dat de polyfenolen in de tannine in wijn een hoog cholesterol tegen kunnen gaan. Deze polyfenolen zijn door een genetische samenstelling meer aanwezig in de tannatdruif dan in andere druiven.

Madiran & Uruguay: harriague

De druif tannat komt uit het zuiden van Frankrijk. Tannat is een verbastering van het Occitaanse woord tanin, dat gebruind betekent. In de zuiden van Frankrijk, in de wijnstreken Sud-Ouest en Occitanië, komt de druif oorspronkelijk vandaan. Van daaruit is de rode druif ook naar Frans en Spaans Baskenland en andere delen van Noord-Spanje gebracht en aangeplant. Vanuit Spanje is ze met kolonisten die wijn wilden gaan verbouwen in Latijns-Amerika naar Argentinië, Paraguay en Uruguay gebracht. In alle voormalige Spaanse koloniën is ze aangeplant. In Uruguay is ze de meest aangeplante druif.

De Baskische kolonist Pascual Harriague was ooit de eerste die de tannat in Uruguay in Zuid-Amerika ging verbouwen. Omdat hij de eerste was die met het maken van wijn van tannat begon werd de tannatdruif naar hem vernoemd. De druif doet het goed in het vochtige klimaat ter hoogte van Montevideo. De wijnbouw in Uruguay bestaat uit grote wijngaarden die vooral voor de binnenlandse wijnmarkt produceert, slechts 3% van de wijn uit Uruguay wordt geëxporteerd.

Rose van de tannatdruif

Buiten Uruguay en Baskenland komt de druif in de Zuid-Franse wijnstreken Tursan, Irouléguy, Madiran, Cahors en Cascogne voor. Om in de Madiran het AOC-label te krijgen moet de wijn voor minimaal 60% uit tannat bestaan. In de wijnstreek Tursan wordt ook een rosé gemaakt van tannat. De Impératrice Eugénie is een blend van tannat samen met de druiven ser fervadou, cabernet franc en cabernet sauvignon. De rosé is gebotteld in een kleine fles van 375ml. In de Frans Baskische wijnstreek Irouléguy wordt van tannat een rosé gemaakt. Door de blend van zware druiven met een hoog tanninegehalte is rosé van tannat erg droog. Daarnaast komt de druif in beperkte hoeveelheid voor in Zuid-Afrika en de Verenigde Staten.

Het verschil tussen tannat uit Madiran en tannat uit Uruguay is dat de wijn uit Uruguay over het algemeen milder van smaak is dan de wijn uit Zuid-Frankrijk. Dit komt door de verschillende druiven waarmee de blend van tannat mee wordt gemaakt. In Madiran en de andere zuidelijke wijnstreken in Frankrijk zijn de druiven de cabernet franc,de cabernet sauvignon en de malbec. In Uruguay zijn het de pinot noir, de merlot en de syrah. Ook Franse druiven, maar druiven die in andere Franse wijnstreken voorkomen. Deze druiven zijn niet toegestaan in de Franse AOC-gebieden waar tannat wel is toegestaan.

Wijn & Spijs met de rode wijnen van de tannat

Door het hoge tanninegehalte in wijnen die gemaakt zijn van de tannatdruif past de wijn die hiervan gemaakt wordt goed bij (dierlijk) eiwitrijk eten. De tannine en eiwitten gaan goed samen. In het zuiden van Frankrijk, waar tannat haar oorsprong vindt, worden veel gerechten klaargemaakt met gevogelte en bonen. Het typische gerecht uit de Sud-Ouest is een combinatie van beide: cassoulet. Een ovenschotel van gekonfijte eend met witte bonen en krokante broodkruimels bovenop. Voor gekonfijte eend wordt eend gegaard in ganzenvet. Behalve bij dit typische gerecht past de wijn ook goed bij gegrild vlees.

Gegrild vlees wordt veel gegeten in het zuiden van Latijns-Amerika. In Argentinië en Uruguay leven veel runderen op de uitgestrekte graslanden. Deze gras gevoerde koeien zorgen voor lekker vlees dat perfect past bij de wijn van tannat. Naast rundvlees past gegrild lamsvlees ook perfect bij wijn die gemaakt wordt van de tannatdruif.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Ben je op zoek naar een kleine flessen wijn? Wij verkopen de lekkerste kleine flessen wijn!

Bronnen: