Geplaatst op Geef een reactie

Zijn winegums gemaakt van wijn?

De herkomst van winegums en het recept voor winegums met wijn

Winegums zijn de welbekende zoete snoepjes die geliefd zijn bij kinderen én volwassenen. Veel liefhebbers van deze snoepjes ervaren een groot probleem bij het eten van een aantal van deze snoepjes. De meeste mensen vinden alleen bepaalde kleuren lekker. Het gros van de mensheid is in te delen in twee kampen. Het kamp dat alleen de rode en paarse kleuren lekker vindt, de smaken met aardbei en cassis. Daarnaast is er het kamp citrusvruchten, die de gele en oranje snoepjes op nummer 1 zetten, die vaak de smaken citroen of sinaasappel hebben. Buiten dit grote probleem is er nog een vraag die liefhebbers van deze snoepjes ervaren: zit er wijn in winegums?

Deze vraag is dermate van belang om er voor te zorgen dat kinderen en zwangere dames de snoepjes veilig kunnen eten. Als er geen wijn in zit, waarom heten winegums dan daadwerkelijk winegums? Snoep gecombineerd met wijn is namelijk niet de eerste wijnspijscombinatie die een fervent wijnliefhebber te binnen schiet zodra het over eten en wijn gaat.

De herkomst en geschiedenis van de Engelse winegum

Winegums zijn snoepjes gemaakt van suiker, gelatine, kleur- en smaakstoffen met elkaar gecombineerd. Van origine komen de snoepjes uit het Verenigd Koninkrijk. Hier werden ze in 1909 voor het eerst gemaakt door Charles Maynard. Zijn vader was eigenaar van een kleine snoepwinkel in Londen en zijn zoon maakte de snoep. De winegums zijn ontstaan uit een experiment met verschillende vruchtensmaken. Hij noemde de snoepjes winegums omdat hij het ze zo goed geslaagd vond dat hij de snoepjes vergeleek met een goed glas wijn. De vader van Maynard was geheelonthouder en dronk geen alcohol. Hij weigerde aanvankelijk de snoepjes te verkopen vanwege de naam en de associatie met wijn. Charles wist zijn vader te overtuigen dat er geen alcohol in de snoepjes zat en ze toch in zijn winkel te leggen. De snoepjes werden een succes in het Verenigd Koninkrijk en al gauw werden de snoepjes overal in het Britse Rijk verkocht.

Het recept voor Engelse winegums met wijn

De originele winegums van Maynard zijn nog steeds te koop. Inmiddels is de snoepwinkel opgegaan in Bassett en verkopen zij gezamenlijk de Bassett’s Wine Gums. Dit merk winegums zijn de originele Engelse winegums en er zit dus geen wijn of alcohol in. Voor wie toch wijn en dus ook alcohol in zijn winegums wil kan de winegums het beste zelf maken. Het recept voor winegums gemaakt met wijn is niet moeilijk.

Ingrediënten voor echte winegums met wijn:

Winegums maken gelatine hout suiker fles rode wijn noemus Halfes

  • 250 mililiter lichte rode wijn, zoals onze Noemus uit Rioja
  • 100 gram kristalsuiker
  • 10 gram gelatine (van gelatineblaadjes of poeder)

Verwarm de rode wijn en doe het suiker bij de warme wijn. Laat het niet komen, enkel warm worden. Week de gelatineblaadjes in een bakje met water en knijp deze uit. Doe deze bij de warme wijn en roer er voorzichtig doorheen. Giet het mengsel in een koude bak of leuke vormpjes, om er bijvoorbeeld hartjessnoepjes van te maken. Laat de snoepjes minimaal twee uur lang opstijven in de koelkast. Hierna kunnen de snoepjes uit hun vorm worden gehaald. Als ze in een bak zitten moeten de snoepjes worden losgesneden. Het makkelijkst gaat dit als er kleine vierkantjes worden gemaakt. Bewaar de snoepjes gekoeld, anders smelten ze.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Ben je op zoek naar kleine flessen wijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *