Geplaatst op

Recept voor vegan sambal goreng tempeh

Sambal goreng tempeh

Recept voor sambal goreng tempeh

Wie van knapperig, sticky en spicy houdt, doet er goed aan om voor zichzelf een flinke portie Indonesische sambal goreng tempeh te bereiden. Ook fijn: dit gerecht is niet alleen vegetarisch, maar zelf vegan. En daar proef je helemaal niks van. Tempeh wordt gemaakt door sojabonen te fermenteren, het is dus wat anders dan tofu. Tofu is glad en bij tempeh zie je de vorm van de bonen nog in het product staan. Je snijdt er dunne reepjes van die je goudbruin en ultraknapperig frituurt. Vervolgens maak je een saus op basis van ketjap en lekker veel rode peper, waar je de knapperige tempeh nog even in laat pruttelen. De saus wordt heerlijk kleverig, terwijl de tempeh knapperig blijft. The best of both worlds!

In het recept gaan twee ingrediënten waarvoor je wel even langs de toko moet. Tamarinde wordt gemaakt van de pulp van de tamarindeplant en zorgt voor een karakteristieke zure smaak. Je kunt bij de toko harde tamarinde kopen waarbij je zelf de pulp moet losweken van de pit, maar wij gaan in dit recept voor de variant in pot die je zo kunt lepelen. Wel zo makkelijk. Limoenblad is het blad van de kaffirlimoenplant en zorgt voor een aromatische frisheid die heel goed gaat met het pittige van de peper. Als je even geen zin hebt om naar de toko te gaan, kun je ook een kneep limoensap toevoegen, maar tamarinde en limoenblad maken het wel lekker én authentiek.

Welke wijn drink je erbij?

Kan het jou niet pittig genoeg? Dan kun je er op het laatst altijd nog een extra eetlepel (of twee) sambal oelek doorheen roeren. Door de pit zou je qua wijn misschien snel naar een riesling neigen, lekker, maar de saus is ook heel stroperig en lichtzoet. Daar mag wel een wat vollere wijn bij, zoals deze Spaanse Autor. Die heeft iets meer body dan een riesling, maar de citrustonen gaan ook heel goed bij dit spicy gerecht.

Personen: 2

Bereidingstijd: 30 minuten

Welke ingrediënten heb je nodig voor sambal goreng tempeh?

  • 200 g tempeh
  • zonnebloemolie om in te bakken
  • 1 sjalot
  • 3 tenen knoflook
  • 2 rode pepers
  • 3 cm gember
  • 5 limoenbladeren (haal je bij de Aziatische toko)
  • 1 eetlepel sambal oelek (optioneel)
  • 2 eetlepel ketjap manis
  • 1 eetlepel tamarindepasta of 1 eetlepel citroensap
  • zout naar smaak

Hoe maak je sambal goreng tempeh klaar?

  1. Snijd de tempeh in dunne reepjes van 0,5 bij 3 centimeter. Verhit een flinke laag zonnebloemolie in een wok of koekenpan op hoog vuur en frituur de tempeh in 8 minuten goudbruin en knapperig.
  2. Pel ondertussen de sjalot en knoflook en hak grof. Hak ook de rode pepers en gember grof. Doe samen met het limoenblad 50 milliliter zonnebloemolie in de beker van een staafmixer en pureer tot een boemboe.
  3. Haal de tempeh met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken. Giet zoveel olie uit de pan dat er nog 1 tot 2 eetlepels in zitten, zet het vuur laag en bak de boemboe 10 minuten zachtjes, tot de olie vrijkomt en rood kleurt.
  4. Voeg de tempeh toe samen met de samabl oelek als je die gebruikt, de ketjap manis en tamarindepasta of citroensap. Schep om en laat een paar minuten pruttelen tot de saus heel sticky is. Proef en breng op smaak met zout. Serveer witte rijst en eventueel sperziebonen.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Heb je zin in een kleine fles wijn die goed past bij Aziatisch eten?