Geplaatst op

Bubbels en wijn uit Engeland

Wijn uit Engeland

Als je aan Engeland denk, denk je niet gelijk aan wijngaarden. Maar toch is wijnbouw in Engeland in opkomst en de wijnen zijn zeker het proberen waard, vooral de bubbelwijnen.  We nemen je in de dit blog mee naar Engeland en vertellen je allemaal leuke weetjes over wijn uit Engeland die je voortaan aan tafel kan vertellen.

Champagne versus Engelse bubbelwijn

Voor wie het nog niet wist de klimaatsveranderingen hebben grote invloeden op de wijnproductie. Sinds jaren komen de bubbelwijnen uit Engeland dichter bij de kwaliteitswijnen van de Champagnestreek, dit komt puur door de klimaatsveranderingen. De druiven en wijnen worden beter van kwaliteit en nieuwe wijngaarden schieten als paddenstoelen uit de grond. Ook bekende Champagne huizen zijn aan het investeren in Engeland, o.a. de wijnhuizen Taittinger en Vranken-Pommery uit de Champagne hebben hectaren aangekocht in Engeland “In Champagne zelf is uitbreiding namelijk bijna niet meer mogelijk. De prijs per hectare ligt in Engeland 20 keer lager dan in Champagne.”

Ieder jaar vinden er proeverijen plaats ter beoordeling van de beste wijnen. Al in 2010 versloegen de Engelse mousserende wijnen in een blind proeverij test enkele Champagnes als Veuve Clicquot en Tattinger. Dit belooft wat voor de toekomst.

Geschiedenis wijn uit Engeland

Ook Engeland was bezet door de Romeinen, deze zorgde ook hier voor het begin van de wijnproductie. Wijnbouw in Engeland is dus zeker niet nieuw. Het kent zo zijn dieptepunten en groeipunten. Na de val van het Romeinse rijk werd de invloed van de wijnboeren alleen maar groter tot 1152 toen Hendrik II Eleanore van Acquitanië huwde. De handelsbetrekkingen verbeterde hierdoor tussen Engeland en Frankijk. Het wijn maken kent in die tijd een achteruitgang. In die tijd werd er namelijk meer wijn geïmporteerd uit Frankrijk.

Een belangrijk punt in de geschiedenis van wijnbouw in Engeland is het uitvinden van de bubbelwijn. De methode traditionelle de bekende methode uit de Champagnestreek, is niet uitgevonden in de Champagnestreek maar in Engeland. Zo’n 30 jaar voordat Dom Pérignon de eerste fles Champagne bottelde maakte Christopher Merret al schuimwijn/bubbelwijn in Engeland. Het bewijs werd is 1662 gearchiveerd in de Royal Society in Londen.

Het Klimaat 

Volgens de wijn theorie is wijnbouw mogelijk is tussen 30ste en 50ste breedtegraad zowel op het noordelijke als zuidelijk halfrond. Engeland ligt op de 51e breedtegraad. Door de klimaatsverandering veranderen deze breedtes en wordt ook wijnbouw in Engeland alleen maar beter. Engeland staat bekend om zijn vele regen maar in het zuiden waar veel wijngaarden liggen is het warmer, droger en zonniger. De opwarming heeft ervoor gezorgd dat het klimaat van Zuid-Engeland steeds dichter bij het klimaat van de Champagnestreek komt. Het koele klimaat zorgt voor langzame rijping van de druiven. De druiven zijn frisse fruitig met een hoge zuurgraad perfect te gebruiken voor mousserende wijnen.

De Bodem

De champagnestreek staat bekend om zijn bodem, zo ook Engeland. De bekende krijtbodem vanuit Frankrijk loopt namelijk onder het kanaal door tot Zuid-Engeland.

Druivenrassen

In Engeland vind je onder andere de bekende druiven uit de champagnestreek aangeplant, de pinot noir, de meunier en de chardonnay speciaal voor mousserende wijnen. Naast deze druiven vind je nog een lijst aan wat minder bekende druiven speciaal voor het frisse klimaat.

  • Bacchus (witte Duitse druivensoort, die ontstaan is uit een kruising van silvaner x riesling en de müller-thurgau)
  • Reicehnsteiner (witte Duitse druifsoorten die ontstaan is uit kruising tussen Müller-Thurgau en Madeleine Angevine x Calabreser Froehlich)
  • Seyval Blanc wit en ortega zijn bekend voor zoete witte wijn
  • Dornfelder, rondo en pinot noir voor rode wijn
     

De wijnstreken in Engeland

Op vakantie naar Engeland? Bezoek de verschillende wijnregio’s. De wijnregio’s zijn gelegen in Wales en het zuiden van Engeland. Het is de South Downs in Engeland waar het allemaal gebeurt, kleine stadjes, wandelpaden door de wijngaarden gelegen bij een national park. De bekendste wijnmaak regio’s in Engeland zijn:

  • East en West-Sussex
  • Kent
  • Surrey
  • Hampshire

 

Ben je op zoek naar kleine flessen wijn?