Geplaatst op

Belangrijke vraag in de zomer: hoe wordt rosé gemaakt?

Rosé vrouwen drinken Utrecht

Hoe wordt rosé gemaakt: drie methodes om populaire roséwijnen te maken

tannat druif roseHoge temperaturen, verse vis en een ondergaande zon. Op een zomeravond zet je minder snel een fles rode wijn op tafel dan in de koudere maanden. Het alternatief is een frisse rosé, die tegenwoordig bij iedere gelegenheid geschonken kan worden. Het zal ook niet veel mensen ontgaan zijn dat het regelmatig voorkomt dat precies dezelfde rosé in de ene fles veel donkerder kleurt dan in de andere fles. Dit heeft alles te maken met de manier waarop de rosé gemaakt is. Daar is namelijk niet maar één methode voor. De kleur van de rosé komt uit de schil van de blauwe druif. Alleen de schil draagt kleurstof, de rest van de druif is kleurloos. Om de kleur (en de smaken uit de schil) op te nemen in de rosé zijn drie methodes ontwikkelt. We zetten ze hier onder uiteen. Voor alle methodes geldt: nadat een druif geplukt wordt, moet de steel nog verwijderd worden. In de steel zitten veel tannines die een sterke smaak meegeven, wat voor een rosé niet gewenst is. Als laatste wordt nog even benoemd wat een blend van rode en witte druiven is.

 

Pressurage direct

Bij deze methode gaat de druif direct na het ontstelen de druifpers in. De wijnmaker kan hierbij zelf bepalen hoe vaak de druif geperst wordt. Hoe vaker de druiven door de pers gaan, hoe donkerder de rosé wordt. Het direct persen werkt alleen als de druiven de juiste rijpheid hebben. Zodra dit het geval is gaan de druiven kort in de pers, meestal maar een uur. Zo kan de schil van de druif maar weinig kleurstoffen afgeven. Vaak blijven deze rosé’s dus licht van kleur. De methode wordt ook wel de ‘Provence’-methode genoemd, omdat, je raadt het niet, deze methode vooral in de Franse wijnstreek de Provence wordt toegepast.
 

Saignée

De Saignée rosé is een wijnsoort die het nét niet tot rode wijn gemaakt heeft. Tijdens het rijpen van de rode wijn wordt een deel van de wijn al uit het vat gehaald, en zo dus gescheiden van de wekende druifschillen. De dan vaak al donkere rosé kleurt dus niet verder door. Zodra het gescheiden is van de schillen wordt de wijn in een ander vat opgeslagen om daar door te gisten. Deze roséwijnen zijn vaak vol van smaak, krachtig, en wat donkerder van kleur.
 

Macération

Net als bij de Saignée-methode wordt de druif gekneusd en geweekt in plaats van geperst. Door de temperatuur laag te houden gaat het proces langzaam, en trekt de kleur van de schil niet snel in de wijn. Daarnaast gaat de wijn op deze temperaturen niet gisten. Daardoor kan het sap van de schillen gescheiden worden zodra de rosé de juiste kleur heeft. Zodra dit het geval is wordt de wijn op een ander vat verder gegist. Het langzame proces levert stevige rosé die goed bij vlees gedronken kan worden.
 

Blend: Rosé Champagne of een Duitse Rotling

Deze methode is vaak onder de loep gelegd. Het gerucht dat rode en witte wijn gemengd worden om rosé van te maken is meermaals ontkracht. Zo besteedde Keuringsdienst van Waarde er een hele aflevering aan om uit te leggen dat het niet zo werkt, en dat het niet kan kloppen dat er roséwijnen in de supermarkt te vinden zijn die van witte druiven gemaakt zijn. Toch wordt er wel eens een blend gemaakt. Een kleine uitzondering is bijvoorbeeld te vinden in de wereld van de mousserende wijnen. Zo kan bijvoorbeeld in Champagne een blend gemaakt worden door een kleine hoeveelheid pinot noir toe te voegen aan de chardonnay. Niet voor niets zijn de enige toegestane druiven voor echte champagne de chardonnay, de pinot noir en de pinot meunier. Hoewel er ook champagnes bestaan die volledig uit de pinot noir bestaan (de blanc de noirs champagne), wordt het voornamelijk gebruikt om een blend van te maken. Wat wel klopt, is dat dit geen rosé creëert. 
 
Alleen in Duitse wijnstreken is het toegestaan het sap van zowel witte als blauwe druiven te gebruiken en op die manier een Duitse rosé te maken. Deze methode wordt vooral in de Zuid-Duitse wijnstreken Baden en Württemberg toegepast. Niet alleen in het voormalige West-Duitsland werd deze methode toegepast. Ook in de voormalige DDR wordt een soort Rotling gemaakt: de Schieler.
 

Ben je op zoek naar een kleine fles rosé?

Onze Impératrice Eugénie uit de Franse wijnstreek Tursan wordt gemaakt volgens de pressurage direct, de manier zoals ze in de Franse Provence ook rosé maken. Ook hebben wij een lekkere rosé uit Nederland, de Cleintje Colonjes Rosé.