Vegetarische gerechten met wijn
Vegetarische gerechten zijn er natuurlijk volop maar welke wijn serveer je er bij? Vegetarisch eten kan heel spannend gemaakt worden, je zou zelfs kunnen zeggen dat je in sommige gerechten het vlees of vis eigenlijk helemaal niet mist! Voor de wijnkeuzen houden we altijd rekening met de smaakmakers in het gerecht net zoals bij vlees. Er zijn veel vegetarische vervangers te verkrijgen maar ook deze verdienen een sausje en de saus bepaalt uiteindelijk mee over de wijn keuzen. Je kunt natuurlijk een vleesvervanger inzetten, het assortiment wordt hiervoor steeds groter, maar je kunt ook groente in zetten om bepaalde producten te vervangen. Denk aan aubergine voor vlees. Gemarineerde wortel voor zalm, of zeewier voor ziltige vis.
Pompoen, linzen en blauwe kaas
Heerlijk laat zomers herfst achtig gerecht. Zelfs lauwwarm is dit gerecht een aanrader. De pompoen is licht zoet van smaak en de blauwe kaas is zoutig deze ingrediënten vragen om een fruitige wijn. Denk aan een rode wijn gemaakt van de menciadruif zelfs heerlijk om licht te koelen.
Gestoomde Boksoi Groente met misosaus
Miso we schreven er al eerder over, een van de belangrijkste basisingrediënten in de Japanse keuken. Het is een dikke pasta die ontstaan is door sojabonen en zout te laten fermenteren door een soort schimmel. Deze pasta vormt een rijkdom aan eiwitten, vitamines en mineralen. Een goede gezonde toevoeging dus. Ideaal in combinatie met groene groentes als Boksoi. Een perfecte match voor gerechten met miso is een rieslingwijn.
Vegetarische Poké bowl met gemarineerde watermeloen ipv tonijn
Een Poké Bowl is eigenlijk een gerecht met fijngesneden vis, maar dit kan je natuurlijk op meerdere manieren vervagen. Wil je iets ziltigs denk dan aan Wakame een zeewiersoort. Wil je meer structuur, ga dan voor watermeloen. Watermeloen is een ideaal product wat alle smaken opneemt waar je het mee marineert. Maak een lekkere marinade van sojasaus, limoen en sesamolie. Eigenlijk net zoals bij tonijn. De frisse elementen en het zoutige van de marinade vragen om een fris fruitige, laag alcohol houden wijn. Denk aan de mafesousa of riesling mertz.
Salade van geroosterde biet
Met rode biet en wijn valt ook eindeloos te variëren. Rode biet kan je marineren maar is van zichzelf al robuust genoeg. Het robuuste van de biet vraagt om een robuuste wijn. Rode biet is een van die producten die natuurlijke bondgenoot is van rode wijn, zo ook van veel natuurwijnen. Rode biet heeft een aards en zoet karakter in een salade met frisse elementen past hij goed met de lichte rode wijn van négrette.
Vegetarische Paella met tomaten, edamameboontjes, paprika en courgette
Paella is een traditioneel Spaans gerecht, met veel smaak en veel vis. Het gerecht kan natuurlijk ook zonder vis gemaakt worden, het gaat echter om de smaakmaker in het gerecht. De smaakmaker van paella is de saffraan, saffraan wordt gemaakt van de meeldraden van de saffraankrokus. Door de saffraan kleurt de rijst van de paella geel. De vis vervang je door groentes die deze smaak op nemen. Door groente te gebruiken maak je er een veel makkelijker gerecht dan het originele gerecht, een makkelijk maar vrolijk gerecht, je zet er echt iets bijzonders mee op tafel. Bij dit gerecht past een Spaanse aromatische wijn, saffraan is aromatisch maar ook licht bitter door er een fruitige wijn bij te zetten ontstaat er een mooie harmonie.
Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!