Geplaatst op

Wijn & spijs: wijn en kaasfondue

Wijn en spijs: wijn en gesmolten kaas combineren

Gesmolten kaas wie houdt er niet van, in combinatie met een glas wijn maak je het gerecht helemaal af. Of het nu gaat om strooi kaas over een pasta, een tosti met gesmolten kaas, gerechten als kaasfondue of een simpele Hollandse bloemkool met kaassaus we kunnen veel gerechten bedeken waar gesmolten kaas in voorkomt. Al deze gerechten vragen om opgeleukt te worden met een lekkere wijn. Niet alleen om het gerecht lekker te maken maar ook voor een goed contrast. Bij gerechten met gesmolten kaas hoort een wijn met flink wat frisheid, frisse zuren. De zuur van de wijn snijd namelijk dwars door het vettige van de kaas heen. Dit is anders dan bij het combineren van wijn met een kaasplank. Denk aan een frisse pinot grigio uit de bergen of aan een vinho verde uit Portugal. Met een vettige chardonnay sla je bij dit gerecht de plank mis. Rode wijnen kunnen wel maar hou het bij een lichte rode wijn uit bijvoorbeeld de beaujolais of noord Spanje als een Rioja joven of een wijn uit de Ribeiro. 

Recept voor een lekkere kaasfondue

Voor een goede kaasfondue is het belangrijk dat er een perfecte balans is. Kaasfondue maak je altijd van verschillende kazen, let wel op bij het kiezen van de kazen dat ze een perfecte balans van stroperigheid, romigheid en smaak sterkte hebben. 

Extra romigheid voeg je toe met comté, emmentaler en gruyère voor de smaak en dikte, maar ook een blauwe kaas kan je hier voor toevoegen. 

Klassieke wijn en spijs voor kaasfondue is een wijn uit de Savoie, het gebied waar veel kaasfondue wordt gegeten. Een licht frisse wijn die goed door het vettige van de kaasfondue heen snijdt. Andere voorbeelden van lichte frisse wijnen zijn Vinho verde en Colleita

Recept voor 3 personen kaasfondue (ongv. 150-200 g kaas p.p.)

 • 1 teen knoflook
 • 600 gram kaas bijvoorbeeld ( 200g Comté, 200g Gruyère, 200g Emmentaler of een andere zachte smeltkaas als Abondance ) 
 • 3dl witte wijn
 • Nootmuskaat, peper (toevoegen op smaak) 
 • 2 tl maizena

Om te dippen

 • Druiven
 • Soepstengels
 • Brood
 • Parmaham
 • Bleekselderij
 • Tomaten
 • Komkommer etc

Bereidingswijze kaasfondue

Stap 1:
Rasp de kazen
Stap 2:
Wrijf de knoflook door de pan.
Stap 3:
Schenk de wijn in de pan en zet die op een zacht vuurtje.
Stap 4:
Als de wijn kookt strooi je langzaam beetje voor beetje de kaas in de pan en blijf roeren, tot alles is gesmolten. LET OP Laat de kaas nooit koken, je creëert dan een kauwgombal en die is onomkeerbaar.
Stap 5:
Voeg peper, kruiden en nootmuskaat op jouw smaak toe.
Stap 6:
Serveer de kaasfondue op tafel met een lichtje er onder om hem warm te houden.