Geplaatst op

5x tips voor het geven van een apéro, de Franse borrel op vrijdagmiddag

8x tips voor het geven van een geslaagde apéro, de Franse borrel

Wat is een Franse apéro?

L’apértif of ’apéro is in Franse steden zoals Bordeaux, Lyon en Parijs ongekend populair. Eigenlijk is een apéro een goedgeslaagde vrijmibo waarbij je even kan bijkomen van de werkweek en weer vol energie aan het weekend kunt beginnen. Waar een vrijmibo in Nederland vaak bestaat uit bier, wijn en een zak chips, is de Franse apéro anders: mooie wijnen en uitgebreide hapjes zoals charcuterie, seacuterie en nog veel meer lekkere dingen!

De sfeer van een apéro

De apéro is in Frankrijk een traditie, een gewoonte om met vrienden samen te komen en de dag of de werkweek af te sluiten. Natuurlijk kun je rustig een vrijmibo met je collega’s doen, maar tijdens de borrel moet het natuurlijk niet te veel over werk gaan.

Een goede afspeellijst voor de perfecte vrijmibovibe is natuurlijk essentieel. Mocht het toch wat later op de avond worden dan kun je altijd overstappen naar de foute hitjes.

De locatie van de apéro: alles tiptop in orde

De beste locatie voor een echte Franse vrijmibo is bij je thuis. Het liefst natuurlijk in het zonnetje, bijvoorbeeld op het balkon of in je tuin. De setting is uitermate belangrijk, want net zoals in elk huis in Parijs. Een chique uitstraling is perfect!

Wat drink je bij de Franse vrijmibo?

Alles is toegestaan bij de apéro. Waar vroeger een glas kir of een glas pastis erg populair was is dat tegenwoordig vaak een cocktail, een speciaal biertje of een glas wijn. Moet je nog met de auto rijden? Dan neem je natuurlijk een glas fris!

Is het heel warm? Zorg dan voor een mooie karaf met water en bijvoorbeeld schijfjes limoen of citroen erin!

Welke wijnen drink je bij een apéro?

Ga vooral voor lichte wijnen, maar het is weekend dus je kunt altijd starten met een glas bubbels! De apéro is niet om dronken te worden, maar puur om een klein drankje te drinken om het weekend in te luiden. Lichte witte wijnen bijvoorbeeld met niet heel veel alcohol zijn perfect om het weekend te starten. Is het een speciaal moment? Dan kun je altijd kijken naar wijncocktails, ideaal voor in de zomer. Wijncocktails hebben namelijk minder alcohol dan een glas wijn!

  • Lichte witte wijnen
  • Bubbels
  • Lichte rode wijnen

Borrelplank, borrelplank en borrelplank!

Het belangrijkste van de apéro is om niet compleet bezopen te worden. Zakken chips en borrelnootjes zijn natuurlijk erg lekker op z’n tijd, maar ze bevatten ook heel veel zout. Een gevarieerde borrelplank met gezonde dingen en een paar lekkere ongezonde snacks zijn natuurlijk geweldig. Een mooie borrelplank met charctuerie is natuurlijk altijd geweldig. Haal bij de slager of bij de supermarkt de lekkerste hapjes en vergeet ook zeker geen gezonde snacks!

Wil je een Aziatisch uitstapje maken? Probeer dan deze Azaitische borrelsnacks eens! Zo uit de frituur en toch iets compleet anders en erg lekker.

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor in je glas? Volg Halfes op Instagram en kom alles te weten over onze kleine flessen wijn, eten en hoe je nog meer kunt genieten!