Geplaatst op

De pinot meunier: de onbekende druif voor fantastische Champagnes

De pinot meunier = schwarzriesling. De druif voor een lekkere champagne!

De pinot meunier en de schwarzriesling zijn dezelfde druif. De pinot meunier is de Franse naam. De schwarzriesling is de Duitse naam. Ze komt namelijk in allebei de landen voor. Je vindt haar vooral in mousserende wijnen, want ze zit in veel Champagnes. Ook is ze voor op wijngaarden in de Loire. In Duitsland komt ze vooral voor in Württemberg en in Oostenrijk in Steiermark. De pinot meunier heeft twee voordelen. Ze kan goed tegen een koud klimaat én is vroeg rijp.

De smaak en aroma’s van de pinot meunier en de schwarzriesling

Hoe smaken wijnen van de pinot meunier? Belangrijk is om onderscheid te maken tussen de rode wijnen en witte wijnen die van de pinot meunier gemaakt kunnen worden. Ze heeft vooral hele fruitige smaken in zich. Bij een rode wijn van de schwarzriesling (die we vooral in Duitsland vinden) passen smaken als bosvruchten, aardbei, kers en framboos. De smaken appel, gedroogd fruit en bosvruchten zijn vaak dominant bij witte wijnen van de pinot meunier. Kleine side note: de pinot meunier komt vooral in blends voor, dus samen met andere druiven. In de Champagne is dat vooral met de chardonnay en de pinot noir.

Geschiedenis van de pinot meunier en de schwarzriesling

Van oorsprong komt de pinot meunier uit de Bourgogne. Hier is ze alleen niet meer te vinden. Je vindt haar dus vooral in de Champagne en Duitsland. In Duitsland zijn er 2.400 hectare van de schwarzriesling aangeplant. In Champagne is 23% van de wijngaarden pinot meunier, dit is een kleine 8.000 hectare, veel meer dan in Duitsland.

Wijn & spijs met wijnen van de pinot meunier en de schwarzriesling

Omdat de pinot meunier voor witte en voor rode wijnen wordt gebruikt is ze met veel lekker eten te combineren! Champagnes die gemaakt worden van onder andere de pinot meunier passen gaan fantastisch samen met zeevruchten. Denk aan oesters, kreeft, krab of fruit de mer. Maar wat drink je bij een rode wijn van de schwarzriesling?

Rode wijnen van de schwarzriesling vinden we vooral in Duitsland. Wild zoals ree of wilde eend past er perfect bij. Maar ook paddenstoelen zijn een goede combinatie met een rode wijn van de schwarzriesling.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Facebook of op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!