Geplaatst op

Marsanne: aromatische witte wijn uit de Rhône

De marsanne voor heerlijke wijnen uit Frankrijk

De marsannedruif wordt veel gebruikt voor Franse witte wijnen. Maar ze komt ook voor in Australië. Je ziet haar vooral in de Rhône, zeker in de Crozes-Hermitage. Hier komt ze vandaan en wordt ze veel gebruikt. De druif is ooit vernoemd naar het dorp Marsanne. De smaken en aroma’s in witte wijnen van de marsanne zijn; amandelen, bloemen, citrusvruchten, noten en honing. De smaken lijken erg op die van de roussanne.

Ook komt de marsanne voor in andere wijnstreken buiten de Rhône. In Frankrijk kom je haar ook in het zuiden tegen. Buiten Frankrijk is ze populair in Zwitserland, de VS maar ook Australië en Spanje. De marsannedruiven groeien erg goed op bodems van klei en graniet, zeker wanneer de wijngaarden zich bevinden in heuvelig landschap. Een goed droog klimaat is perfect voor de kleine druiven van de marsanne. Door de mistralwind die in de Rhône waait blijven de druiven goed droog.

De smaak en aroma’s van de marsanne in Franse witte wijnen

De marsannedruif geeft wijn hele mooie smaken. De eerste smaken en aroma’s die vaak in een witte marsanne wijn naar boven komen zijn amandelen, gevolgd door witte bloemen, acacia, bloesem en amandelen. Vooral deze aroma’s van amandelen geven de witte wijnen van de marsanne een prettige bite.

Wijn & spijs met wijnen van de marsanne: vis & zuivel

Die aroma’s van amandelen, noten en bloemen gaan perfect samen met heel lekker eten. Witte wijn en vis is en blijft een gouden combinatie. Zeker deze aroma’s gaan goed samen met witvis met sauzen. Denk bijvoorbeeld aan een heilbot met hollandaise saus. Maar gerookte zalm doet het ook bijzonder goed. Je kan een witte wijn van de marsanne dus perfect serveren naast een zalmbonbon met gerookte zalm. Ook mosselen, kreeft en krab zijn legendarisch goede gerechten voor de marsanne.

Ben je niet zo van de visgerechten? Geen probleem! Want geitenkazen zijn ook fantastisch om te serveren naast. Laten die vrij vaak uit de Rhône komen, dan heb je direct een goede match uit de regio. Romige producten zoals de geitenkaas, maar ook sauzen met room zijn perfect voor de marsannedruif. De frisse zuren en aromatische smaken balanceren goed bij romige gerechten met zuivel.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Facebook of op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!