Geplaatst op

Baroque: een onbekende witte druif uit Les Landes

witte druif baroque Frankrijk

Onbekende Franse wijn uit Les Landes

witte druif baroque FrankrijkDe baroque is een onbekende witte druif uit Frankrijk. Deze Franse witte druif komt alleen voor in de kleine wijnstreek Tursan. Tursan is een wijnstreek in het Zuid-Franse Les Landes, een gebied onder Bordeaux en boven de Spaanse grens. Doordat de barouqedruif alleen in deze regio is aangeplant is de druif niet bekend bij het grote publiek. Dit komt omdat de regio jarenlang geisoleerd lag en wijnhandelaren uit Bordeaux de handel met Les Landes tegen hebben gehouden. De baroquedruif geeft wijn een stevige body, een krachtige wijn met veel smaak. De Franse Michelinchef Michel Guérard heeft er zijn levensdoel van gemaakt de baroquedruif weer bekender te maken. Dit deed hij onder meer door zelf wijn te gaan maken van de baroque en deze te serveren bij de gerechten in zijn restaurant in Eugénie-les-Bains in Tursan.

Alleen aangeplant in Les Landes

Deze witte druif is waarschijnlijk afkomstig uit de binnenlanden van Spanje, waar ze door pelgrims die naar Santiago liepen is meegenomen en uiteindelijk in Tursan is aangeplant. De druif is tegenwoordig nog heel weinig aangeplant. In 1958 zijn in Frankrijk alle druivensoorten en hoeveel ze zijn aangeplant in kaart gebracht. Toen waren er van de baroquedruif nog 5.600 hectare aangeplant, met name in de wijnstreek Tursan in Les Landes. Daarmee was deze druif al een kleine speler. Maar sinds de telling is er alleen maar sprake geweest van een daling van deze druif. In 2018 waren er nog maar 58 hectare beplant met de baroquedruif. Waarom de druif zo impopulair is blijft voor de wijnboeren in Tursan een grote vraag. Tegenwoordig wordt er nog maar een handvol verschillende wijnen gemaakt van deze zeldzame witte druif.

De smaak van de baroquedruif

Dat de baroquedruif een onbekende druif is heeft een aantal voordelen. De wijnen die van deze druif worden gemaakt zijn uniek en onbekend. Hierdoor kunnen ervaren wijndrinkers een unieke en nog voor hen onbekende wijn drinken. De druif heeft is hoog in het zuur en heeft tonen van jong fruit zoals groene appel en banaan. In vergelijking met bekende druivensoorten lijkt ze het meest op de sauvignon blanc, waar ze genetisch enkele overeenkomsten mee heeft. Maar dat is niet zeker omdat de oorsprong van de druif ook niet vaststaat. Ook zit er een toon van kardemom in deze wijn.

Wijn & spijs met baroque: kip en groente

Zoals vaker bij zeer specifieke producten is er een chefkok die zich over het product ontfermt en het eer aandoet. In het geval van de zeldzame baroquedruif is dat de Franse Michelinchef Michel Guérard. Naast de traditionele streekproducten uit Les Landes zoals gevogelte en vissen uit de Golf van Biskaje ontwikkelde hij veel gerechten met de wijn van de baroquedruif in zijn achterhoofd. Gerechten die goed passen bij wijn van de baroquedruif zijn gegrilde groenten, gegrilde vissen en kip of gevogelte uit de oven. Daarnaast passen de pure en dominante smaken bijvoorbeeld gerookte of rauwe zalm goed bij de smaak van wijn van de baroquedruif. Van de zeldzame baroquedruif verkopen wij de Esprit de Tursan in kleine flesjes.

Bronnen:

Ben je op zoek naar een kleine fles witte wijn?