Geplaatst op Geef een reactie

Arriloba: de onbekende Franse witte druif voor dessertwijn

Witte druif uit Les Landes voor Franse dessertwijnen

De arrilobadruif is een jonge witte druif. Ze werd pas in 1954 veredeld door het Franse landbouwinstituut door Pierre Marcel Durquety. De arriloba is een kruising van de bekende witte druif de sauvignon blanc en de onbekende witte druif de raffiat de moncade. Letterlijk betekent ‘arriloba’ ‘neefje van Pierre’ in het Baskisch. ‘Harri’ is de Baskische naam voor Pierre (Pieter) en ‘lobi’ ‘neefje’. Arriloba is dus een afgeleide van de ontwikkelaar van de druif. De druif is alleen in de Sud-Ouest in Frankrijk aangeplant. De druiven van de plant zijn klein in vergelijking met andere druiven. Ze wordt vooral gebruikt voor het maken van halfzoete en zoete witte wijnen. De druiven zijn geel en helder van kleur en hebben een vrij dikke schil. Door de dikke schil is ze bestand tegen botrytis, een schimmel die kan voorkomen in wijngaarden. Van de arrilobadruif worden geen wijnen gemaakt met een AOC-keurmerk. Enkel in het Franse Les Landes (Chalosse) zijn er wijnen van arriloba met een IGP-keurmerk.

Een unieke wijn met weinig hectaren

Ze is vooral in Frankrijk aangeplant, in de Sud-Ouest. Daar is ze in Charente en Les Landes te vinden. Van de arrilobadruif worden weinig wijnen gemaakt. Dit komt omdat de druif heel weinig is aangeplant. Het exacte aantal hectaren waarop de arriloba is aangeplant was in 2016 34 hectaren in Frankrijk. Dit waren het nog 55 hectaren in 2010. Er is dus een flinke daling geweest in het afgelopen decennium in Frankrijk. Daarnaast is er een klein aantal hectaren te vinden in Uruguay (4 hectaren) en Brazilië (3 hectaren) Latijns-Amerika. Wel is vast te stellen dat de aanplant van de druif weer op haar retour is. Eind jaren tachtig en begin jaren negentig was ze op meer hectaren aangeplant. Dat de 34 tot 55 hectaren weinig is is te zien met de vergelijking van de beplanting van de moederdruif, de sauvignon blanc. De sauvignon blanc is op 220.000 hectaren aangeplant. De andere moederdruif van de arriloba is de raffiat de moncade. Ze is net zoals de arrilobadruif in Nederland een onbekende druif. De druif komt alleen in de Franse AOC Béarn voor. Wijnen van deze druif zijn bijna onvindbaar omdat er minder dan 10 hectaren van de raffiat de moncade.

De smaak van arriloba, een druif voor zoete wijnen

Ze heeft vooral tonen die overeenkomen met de sauvignon blanc. Denk aan tonen zoals ananas, perzik en lychee die erin voorkomen. De milde fruittonen die de druif in zich heeft komen er in doordat de druif vaak laat in het seizoen wordt geoogst. De meeste wijnen die gemaakt worden van de arrilobadruif zijn zoete wijnen. Door de late oogst is het suikergehalte in de druif hoog. De zuren zorgen voor een gebalanceerde smaak die goed bij de fruitige tonen passen.

Wijn & spijs met arriloba: desserts, kaas en foie gras

De zoete dessertwijn die van de arrilobadruif wordt gemaakt past goed bij echte Franse desserts zoals een crème brûlée of een tarte tatin. Daarnaast past de lokale specialiteit uit de Sud-Ouest ook goed bij halfzoete en zoete witte wijnen van de arrilobadruif: foie gras. Van de arrilobadruif verkopen wij de witte zoete dessertwijn Douceur de Chalosse als kleine fles wijn van 375ml. Een halfzoete IGP-wijn uit de wijnstreek Tursan in Les Landes. Hier is de arrilobadruif aangeplant en wordt ze in stand gehouden door de Vignerons de Tursan.

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *