Geplaatst op

Roussanne: de verborgen witte druif van Frankrijk

roussanne druiven

Wijn & Spijs: kaasfondue en de roussanne uit Frankrijk

roussanne druivenDe roussanne is een Franse witte druif die vooral gebruikt wordt voor stevige en droge witte wijnen in de Rhône. De roussannedruif levert op het gebied van kwaliteit goede en smaakvolle wijnen. Het productieproces van de roussannedruif is voor veel wijnboeren een lastig verhaal. De druif is namelijk vatbaar voor schimmels in de wijngaard, kan met haar kleine druiven slecht tegen de wind en de druif is levert niet constante opbrengsten die niet erg hoog zijn. Dit maakt de druif onaantrekkelijk voor veel wijnboeren. De druif rijpt daarentegen lang, waardoor de suiker in de druif zich langzaam en goed kan ontwikkelen. Het bijzondere aan de roussanne druif is dat ze een rood/roze gloed over zich heen krijgt als ze rijp wordt. Wijn van de roussannedruif is een witte wijn die beter wordt als ze op eikenhouten vaten rijpt. Dit geeft de wijn een extra intense en diepe smaak. Zowel oudere houtgerijpte en jonge niet-houtgerijpte wijnen van de roussannedruif kunnen een aantal jaar rijpen op de fles.

De smaak van roussanne: een fruitige en bloemige wijn

De roussannedruif staat voor krachtige en voor witte wijnen een intense wijn. Blends met de roussanne hebben vaak een hoog alcoholpercentage. Dit komt omdat de druif over het algemeen is aangeplant in wijnstreken met hoge tempraturen. De wijnen van roussanne zijn fruitig en bloemig: perzik, citroen, mandarijn en peer zijn de primaire tonen die in de wijn zitten. Daarnaast vind je tonen van honing en noten terug in haar wijnen. De wijnen hebben vaak een hogere zuurgraad dan andere witte wijnen.

De witte druif in de Rhône

De roussanne is een witte druif die uit Frankrijk komt. Ze komt vooral voor in het noorden van de Franse wijnstreek de Rhône. Hier groeit ze in de Hermitage, Crozes-Hermitage en in Chateauneuf-du-Pape. In deze wijnstreken staat ze garant voor goede witte wijnen. Daarnaast is ze in Frankrijk te vinden in de Savoie (waar ze bergeron heet), in de Provence en in Roussillon-Languedoc. In al deze Franse wijnstreken is ze toegestaan als AOC-wijn. Dit zijn wijnen die voldoen aan de strenge eisen die de Franse wijngebieden opgesteld hebben en geldt als keurmerk voor kwaliteitswijnen. Eén van de eisen is dat er alleen bepaalde druiven aangeplant mogen worden in de wijngaarden van bepaalde wijnstreken.

Ook is ze buiten Frankrijk aangeplant: de roussanne is onder meer te vinden in de Italiaanse wijnstreken Ligurië en Toscane, in Australië en in de Amerikaanse staat Californië. Het merendeel van de wijnen uit Frankrijk en de rest van de wereld van de roussannedruif wordt geblend met andere druiven. Dit gebeurt omdat de roussannedruif een druif is die niet veel druiven oplevert in de wijngaard. Ze wordt met de witte grenache, de viognier en de marsanne veel geblend. De druif waarmee de roussanne veel verwant heeft is de marsanne. Hier wordt ze met name in Frankrijk veel mee geblend. De marsannedruif is voor wijnboeren makkelijker te verbouwen en levert gemiddeld meer druiven per hectare op. Daarnaast is deze druif ook stabieler in het aantal kilo’s druiven dat geoogst kan worden.

Wijn & Spijs met roussanne: de beste wijn voor bij kaasfondue

De roussannedruif geeft witte wijnen die fris en fruitig zijn. Door deze twee eigenschappen past de druif goed bij romig en eten met veel boter. Een pasta carbonara bestaande uit pancetta, kaas en eigelen is een perfect gerecht voor bij wijnen van de roussanne. Ook vis zoals kabeljauw in een roomsaus met aardappelpuree is een goede combinatie.

Het ultieme romig eten is Zwitserse kaasfondue. De romigheid van de gesmolten kaas past goed bij de fruitige tonen die in de wijn van roussanne voorkomen. Ook wordt de druif verbouwd in de Franse streek de Savoie. Dit is een gebied in de Franse Alpen tegen Zwitserland aan waar van oudsher traditioneel kaasfondue wordt gegeten. Naast romige gerechten zoals kaasfondue en pasta carbonara past bij deze witte wijnen ook vis. Bijvoorbeeld kreeft of krab met hollandaisesaus is een goede combinatie van zowel vis als romig eten. Ook past de Zuid-Franse klassieke vissoep bouillabaisse past door de rijke smaak van vis en anijs goed bij wijnen van de roussannedruif. 

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Facebook of op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Wil je kleine flessen wijn bestellen? Dat kan, wij hebben de lekkerste halve flessen wijn!