Geplaatst op

De blauwe druif voor Oostenrijkse rode wijnen: de Sankt Laurent

De blauwe druif voor Oostenrijkse rode wijnen: de Sankt Laurent

Vooral in Oostenrijk worden rode wijnen gemaakt van de beroemde sankt laurent of saint laurent. De sankt laurent is een stevige en krachtige blauwe druif die perfect geschikt is voor intense en krachtige rode wijnen. Deze krachtige druivensoort is perfect om te laten rijpen op houten vaten. Deze rode wijnen zijn vaak perfect door de houtrijping en daarmee heel erg geschikt als rode wijn voor bijzondere momenten.

Ook de saint laurent is een hybride druivensoort die gekruist is uit andere druivenrassen. Voor de saint laurent zijn de pinot noir en de gouais blanc met elkaar gekruist tot een nieuwe druivensoort. Het is een stevige plantensoort die relatief vroeg rijpt.

De sankt laurent heeft haar naam gekregen vanwege haar katholieke naamdag. Op 10 augustus wordt namelijk de naamdag van de heilige Sint Laurentius gevierd. Rond 10 augustus start het rijpingsproces van de sankt laurentdruif. Voor druivensoorten is dit relatief vroeg. Hierdoor doet de sankt laurent het goed in koele wijnregio’s zoals Oostenrijk en Duitsland. Ook zijn de gronden van Centraal-Europa en delen van West-Frankrijk, waaronder de Alsace, perfect voor de saint laurent. De druivensoort gedijt goed op kleigronden en leisteen.

In welke wijnstreken worden er rode wijnen gemaakt van de Sankt Laurent?

Alhoewel vooral Oostenrijk bekend is om haar rode wijnen van de sankt laurent, is ze vooral in Slowakije en Tsjechië aangeplant. Zo worden er ook in Duitsland, Tsjechië, Slowakije en Luxemburg rode wijnen gemaakt van deze zware rode druivensoort. Tot 1911 was de saint laurent vertegenwoordigd in Luxemburg, na een periode van bijna 100 jaar afwezig te zijn is de druivensoort weer aangeplant.

Oostenrijkse rode wijn van de sankt laurentdruif

In Oostenrijk zijn er 610 hectare met sankt laurent aangeplant. In Oostenrijk zijn de rode wijnen van de sankt laurent het bekendst. Ze is aangeplant in heel Oostenrijk, maar ze is vooral aangeplant in de wijngaarden die rondom de Neusiedler See liggen, vlak bij de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Hoe smaken de rode wijnen van de sankt laurentdruif?

De sankt laurentdruif geeft mooie rode wijnen die krachtig en vol van smaak zijn. De smaken van deze rode wijnen zijn helemaal perfect wanner de sankt laurent houtrijping heeft gehad. De aroma’s van rood fruit zoals frambozen en blauwe bessen is dan extra stevig. Naast deze fruitige tonen hebben de houtgerijpe wijnen van deze blauwe druivensoort smaken van specerijen (denk aan speculaas) en chocolade.

Wijn & spijs: welke gerechten zijn lekker bij de rode wijnen van de saint laurent?

De saint laurentdruif zorgt dus voor zware rode wijnen die krachtige smaken hebben. Smaken die sterk aanwezig zijn. De aanwezigheid van sterke smaken zorgt ook dat de gerechten die je bij wijn van de saint laurent serveert stevig moeten zijn. Denk hierbij aan gegrild vlees, eendenborst of bijvoorbeeld een sterke paddenstoelenragout. Deze gerechten zijn natuurlijk typische wintergerechten. Deze gerechten passen daarmee lekker bij de rode wijn van de saint laurent.

Ook wij hebben een lekkere rode wijn van de saint laurentdruif in ons assortiment! Onze Domaine Kox Saint Laurent Privilege is een Luxemburgse rode wijn van de saint laurent. Het is een mooie kleine fles rode wijn. Een krachtige rode wijn die perfect past bij winterse gerechten. Natuurlijk kan je deze rode wijn perfect drinken bij een lekkere ovenschotel, bijvoorbeeld met pompoen.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Heb je zin in een goed glas wijn? Bij ons koop je de lekkerste kleine flessen wijn!