Geplaatst op

Slowaakse wijn: hoe smaken deze bijzondere witte en rode wijnen?

Slowaakse wijnen: krachtige wijnen uit Centraal-Europa

Slowaakse wijnen zijn in Nederland niet erg bekend. Dat er veel wijnen worden gemaakt in het land dat jarenlang deel uit maakte met Tsjechië is vrij niet algemeen bekend. Toch liggen de Slowaakse wijnstreken in de buurt van andere bekende wijnstreken. De wijnen die gemaakt worden in Slowakije zijn robuuste en krachtige wijnen die gemaakt worden van de klassieke druivensoorten.

Dat wijnen uit Slowakije niet bekend zijn is niet vanzelfsprekend. De meeste Slowaakse wijnstreken liggen in het zuiden en in het westen rondom de hoofdstad Bratislava. In het westen grenst het aan de fameuze wijnstreken van Oostenrijk rondom de stad Wenen. In het zuiden grenst het onder meer aan de Hongaarse wijnstreek Tokaj. Door het uiteenvallen van de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije werd een deel van Tokaj en de omliggende wijnstreken Slowaaks. In totaal zijn er zes Slowaakse wijnstreken.

De geschiedenis van de Slowaakse wijnbouw: 40 jaar communistische wijn

Al sinds de zevende eeuw wordt er aan wijnbouw gedaan in het gebied dat tegenwoordig Slowakije is. In eerste instantie waren het de Romeinen die, zoals in bijna heel Europa, de wijnbouw introduceerden. Hierna, in de Middeleeuwen, werd de wijnbouw voortgezet door geestelijken. In de tijd van de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije nam de wijnbouw meer vorm aan. Adellijke families met grote landhuizen bezaten veel wijngaarden en dronken een groot deel van de wijn. De wijngaarden waren destijds een onderdeel van de grote boerderijen.

Met de komst van de communisten na de Tweede Wereldoorlog ging ook een groot deel van de kennis en vooral de kwaliteit verloren. Slowaakse boerderijen werden staatsbedrijven en men mocht maar een klein deel van de grond naar eigen invulling gebruiken. Hierdoor bleef de originele wijntraditie in stand naast de grote productie bulkwijnen. De meeste wijn werd in fabrieken gemaakt en was van slechte kwaliteit.

Hoe smaakt Slowaakse wijn?

De Slowaakse wijnen zijn krachtige wijnen. De wijnen zijn robuust en krachtig door haar stevige zuren die goed gecombineerd gaan met fruitige smaken. Jarenlang was Slowakije (als onderdeel van Tsjechoslowakije) communistisch. Pas na de Val van de Berlijnse Muur in 1989 en de onafhankelijkheid van Slowakije in 1993 kon ze haar eigen identiteit op het gebied van Slowaakse wijnen krijgen. De krachtige wijnen zijn typisch voor Oost-Europese wijnen.

De wijnen die in Slowakije worden gemaakt zijn uniek in haar soort omdat het vaak krachtige wijnen zijn. De druivensoorten die gebruikt worden voor Slowaakse wijnen zijn ook veel aangeplant in Oostenrijk en Hongarije. Dit komt grotendeels doordat alle drie deze landen vroeger ooit één land waren.

Welke witte druivensoorten worden er gebruikt voor Slowaakse witte wijnen?

In Slowakije worden vooral witte wijnen gemaakt van verschillende witte druivensoorten. Twee derde van de wijnen die in Slowakije gemaakt worden zijn witte wijnen. De druivensoorten komen we vooral in Oostenrijk tegen. De volgende druivensoorten zijn veel aangeplant in Slowakije:

Welke blauwe druivensoorten worden er gebruikt voor Slowaakse rode wijnen?

Ook de blauwe druiven die gebruikt worden voor rode wijnen uit Slowakije zijn veel terug te vinden in Oostenrijkse en Hongaarse wijnen. De rode wijnen uit Slowakije zijn krachtig van smaak en zijn intens. Rode Slowaakse wijnen worden gemaakt van de volgende blauwe druivensoorten:

Welke wijnstreken zijn er in Slowakije?

In Slowakije zijn in totaal zes verschillende wijnstreken. De wijnstreken liggen vooral in het westen, maar met name in het zuiden van het land.

  • Wijnstreek Tokaj: de Slowaakse wijnstreek voor dessertwijn

Dit is de kleine Slowaakse wijnstreek, maar ook de oudste én bekendste wijnstreek. In Tokaj zijn slechts 907 hectare met wijnranken aangeplant. Dit is de meest beroemde streek voor Slowaakse wijnen is de wijnstreek Tokaj. De wijnstreek Tokaj ligt namelijk ook in Hongarije en is één van de beroemdste wijnstreken ter wereld voor zoete dessertwijn.

  • Male Karpaty

Dit is de grootste Slowaakse wijnstreek met 5.259 hectare wijngaarden. Deze wijnstreek ligt in en om de Slowaakse hoofdstad Bratislava.

  • Južnoslovenská

Dit is het gebied onder de hoofdstad Bratislava en heeft 5.345 hectare met wijngaarden. Door deze wijnstreek heen gaat de rivier de Donau.

  • Nitrianska

Tot deze wijnstreek behoren alle wijngaarden rondom de Slowaakse stad Nitra. De wijnstreek heeft ongeveer 3.900 hectare wijngaarden.

  • Stredoslovenská

Deze wijnstreek ligt tegen de Hongaarse grens aan in het zuiden van Slowakije. Het wijngebied bestaat uit 2.500 hectare wijngaarden.

  • Východoslovenská

Dit is de meest oostelijke wijnstreek van Slowakije met 1.074 hectare wijngaarden. De wijngaarden liggen in de buurt van de tweede stad van het land: Kosice. De wijngaarden zijn feitelijk de uitlopers van Tokaj.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Heb je zin in een goed glas wijn? Bij ons koop je de lekkerste kleine flessen wijn!