Geplaatst op

Recept voor de lekkerste krokante kip: Korean Fried Chicken

Korean fried chicken

Gefrituurde krokante kip: Korean fried chicken

Gefrituurde kip uit Korea is hard op weg om die van Kentucky van de eerste plek te verslaan. De ultiem knapperige kip wordt gewenteld in een pittige saus op basis van gochujang, een Koreaanse chilibonenpasta. Daarnaast wordt onder andere rijstazijn en bruine basterdsuiker toegevoegd, om de ultieme zoet-zuurbalans te krijgen.

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, die balans, maar Korean fried chicken is gewoon een waanzinnig knapperige en vette borrelhap, het lekkerst met een goed glas wijn. Zorg dat je genoeg servetten op tafel hebt, het wordt nogal een kliederboel. Als je daar niet van houdt, kun je de kip ook vervangen door blokjes kippendijfilet. Deze hebben een paar minuten korter nodig in de olie.

Deze pittige kip vraagt om een klassieke riesling zoals deze Kox Rhäifrensch. De kruidige tonen en het krachtige smaakpallet paren mooi bij de pit, maar ook het zoet-zure van de kip.

Ingrediënten voor 2 personen

Voor de kip

 • 3 tenen knoflook, gepeld
 • 3 cm gember, geschild
 • 2 eetl. sojasaus
 • 2 eetl. zonnebloemolie + extra om in te frituren
  500 g kippenvleugels
 • 50 g tarwebloem
 • 50 g maizena
 • 1 ei
 • 1 bosui
 • 1 eetl. geroosterd sesamzaad

Voor de Koreaanse saus

 • 5 eetl. gochujang (Koreaanse chilibonenpasta)
 • 5 eetl. sojasaus
 • 2 eetl. rijstazijn
 • 5 eetl. bruine suiker
 • 2 theel. sesamolie
 • 2 tenen knoflook, gepeld
 • 3 cm gember, geschild

Hoe maak je KFC klaar?

Rasp de knoflook en gember boven een grote kom en meng met de sojasaus, kippenvleugels, 2 eetlepels zonnebloemolie en een snuf zout. Het lekkerst is om het geheel tot 24 uur te marineren in de koelkast, maar je kunt het ook gewoon laten staan terwijl je de rest van de ingrediënten bereidt.

Doe voor de saus de gochujang, sojasaus, rijstazijn, bruine suiker en sesamolie in een steelpannetje. Rasp de knoflook en gember erboven, draai het vuur laag en laat de saus circa 10 minuten zachtjes pruttelen. Dit kan je eventueel ook een dag van tevoren doen. Laat de saus dan afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Verhit als je klaar bent om de kip te frituren de zonnebloemolie in een (frituur)pan tot 170 °C. Doe de bloem en maizena in een kom en meng. Breek het ei boven de kip en roer door. Haal de kip door het bloemmengsel zodat hij aan alle kanten bedekt is.

Frituur de kip circa 10 minuten, tot de buitenkant goudbruin en knapperig is en de binnenkant gaar. Doe dit eventueel in delen zodat je niet te veel kip tegelijk in de pan hebt. Laat de kip uitlekken op een bakrooster of keukenpapier.

Snijd ondertussen de bosui in dunne ringen. Doe samen met het sesamzaad en de gochujang-saus in een grote mengkom. Doe de gefrituurde kip in de mengkom bij de saus en hussel het geheel goed om. Leg de kip op een groot bord of een serveerschaal en serveer.

Heb juist zin in het vegetarische alternatief? Probeer dan deze vegan KFC (Korean Fried Cauliflower)! Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Facebook of op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!