Geplaatst op

Chinees Nieuwjaar: wat eet en drink je erbij?

Wat eet en drink je tijdens Chinees Nieuwjaar?

Ongeveer een maand nadat het westerse nieuw jaar ingaat, is het tijd voor de Chinese nieuwjaarsviering. De datum verschilt per jaar, maar ergens eind januari of begin februari wordt alles uit de kast getrokken. Van drakendansen tot vuurwerk, en laten we vooral het eten niet vergeten. Elk gerecht staat voor iets anders goeds dat het je brengt, van een lang leven tot rijkdom. Chinees Nieuwjaar valt in 2022 op 1 februari, en dit is wat je dan hoort te eten.

Noedels voor een lang leven

Standaard op de tafel tijdens Chinees Nieuwjaar zijn ‘longevity noodles’ of ‘yi mein’. Het zijn speciale lange noedels die symbool staan voor een lang leven en daarom ook vaak op verjaardagen worden gegeten. De tarwenoedels worden gefrituurd voordat ze worden gedroogd, wat zorgt voor een unieke smaak en textuur. De noedels worden vaak simpel opgediend met Chinese bieslook en paddenstoelen.

Dumplings voor rijkdom

Het verhaal gaat dat hoe meer dumplings je eet, hoe rijker je wordt. Een klassiek gevalletje van een win-win-situatie. De simpele ‘jiaozi’ (Chinees voor dumpling) worden vaak gevuld met sappig varkensgehakt en bijvoorbeeld Chinese kool of Chinese bieslook. Je kunt ze opbakken, zoals je ook met Japanse gyoza doet, maar tijdens Chinees Nieuwjaar worden ze meestal gestoomd of gekookt geserveerd. Handig, dan zijn namelijk minder machtig, kun je er meer op en staat je een jaar vol centen te wachten.

Vis voor overvloed

Het Chinese woord voor vis is ‘yu’, wat klinkt als het Chinese woord voor ‘wens’ en ‘overvloed’. Vandaar dat vis tijdens de Chinese jaarwisseling altijd wordt geserveerd. Zo kun je er zeker van zijn dat jouw gasten een overvloedig jaar tegemoet gaan en het ze aan niks tekort komt. In China wordt meestal meerval gegeten, een vis die in Nederland niet veel voorkomt. De vis wordt meestal in z’n geheel gestoomd en geserveerd met sojasaus en bosui. Dat is gelukkig een techniek die je net zo goed op een zeebaars of andere vis kunt toepassen, mocht je het Chinese nieuwjaar niet in China vieren.

Zoete rijstcakes voor familiebanden

‘Tang yuan’ zijn kleine ronde balletjes gemaakt van kleefrijstmeel, die worden gevuld met een zoete pasta van zwart sesamzaad, rode bonen of pinda. Vaak worden ze geserveerd in een zoete vloeistof, soms op smaak gebracht met gember. De uitsprak van tang yuan lijkt op die van het Chinese woord voor saamhorigheid. Deze balletjes staan dus voor familie en samenzijn, iets wat je iedereen natuurlijk gunt in het nieuwe jaar.

Fruit voor gezondheid

Over de hele wereld hebben ze wel door dat fruit goed is voor de gezondheid, maar tijdens Chinees nieuwjaar krijgen vitamientjes een nieuwe lading. De Chinese woorden voor sinaasappel en mandarijn lijken namelijk, respectievelijk, op die van ‘geluk’ en ‘rijkdom’. Vandaar dat deze twee vruchten vaak tijdens de jaarwisseling worden gegeten. Ook kumquats en pomelo worden vaak als zoete afsluiter van de maaltijd gegeten.

Welke wijn drink je bij Chinees Nieuwjaar?

Met zo veel verschillende gerechten kan het lastig zijn om een geschikte wijn uit te kiezen. Bij de Chinese keuken denkt men vaak aan veel uitgesproken smaken, maar zowel de noedels als vis en dumplings zijn niet sterk gekruid. Deze mineralige Luna Turchese is een fijne wijn om de hele avond van te drinken, die bij elk gerecht past. Maar omdat het Nieuwjaar is kan je natuurlijk altijd het jaar feestelijk starten met een fles bubbels! Deze kleine fles crémant uit Luxemburg is perfect om er een echt feest van te maken!

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Facebook of op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Heb je zin in een goed glas wijn? Bij Halfes koop je de lekkerste kleine flessen wijn!