Geplaatst op Geef een reactie

Welke wijn drink je bij Aziatische noedelsoep?

Welke wijn drink je bij je noedelsoep?

Als je ziek of zielig bent, gaat er weinig boven een kom noedelsoep. Zodra je de eerste slok bouillon neemt, voel je je al beter worden. Maar de ene noedelsoep is de andere niet, zo is Maleisische laksa een stuk rijker, vettiger en kruidiger dan bijvoorbeeld Chinese wontonsoep. Bij elke soep drink je dus ook weer een andere wijn. We hebben onze favorieten voor jou op een rij gezet, van licht naar vol.

Chinese Wontonsoep

De meest neutrale soep van dit rijtje is Chinese wontonsoep. Wontons worden samen met heel dunne tarwenoedels geserveerd in een lichte kippenbouillon. Voor extra vitamientjes wordt soms nog paksoi toegevoegd, maar dat is het dan ook wel. Simpeler kan haast niet, maar met een goede bouillon is dit een fantastisch gerecht. Probeer hierbij zeker de Mertz Riesling!

Vietnamese pho

De bouillon voor Vietnamese pho is ook heel helder, maar wel al een tandje kruidiger dan de Chinese bouillon. Vaak worden specerijen als steranijs toegevoegd. De bouillon wordt getrokken van kip (pho ga), of van runderbotten (pho bo) wat al voor een rijkere smaak zorgt. Je eet de soep met frisse kruiden zoals munt en limoensap, wat weer zorgt voor een fijne frisheid. Ook hierbij past de Mertz Riesling heel erg goed!

Indonesische Soto ayam

Meestal wordt de Indonesische kippensoep soto ayam gegeten met pandanrijst, maar soms ook met rijstvermicelli. Dan is het dus noedelsoep. Voor de kippenbouillon worden de botten vaak geroosterd, en vervolgens samen met onder anderen gember, kurkuma en laos in de pan gedaan. Dit zorgt voor een heldere, maar kruidige en aardse bouillon. Deze goedgevulde soep past goed met de Spaanse Colleita wijn uit de Ribeiro!

Taiwanese beef noodle soup

Noedelsoep met rundvlees is hét nationale gerecht van Taiwan. In de hoofdstad Taipei bestaat er zelf een straat met restaurants die enkel en alleen beef noodle soup verkopen. De runderbouillon is vrij vlezig en donker en wordt ook nog op smaak gebracht met sojasaus. Het vlees dat erop wordt geserveerd is meestal zacht stoofvlees, dat urenlang in de bouillon heeft geprutteld.

Japanse ramen

Misschien wel de meest populaire soep uit deze opsomming: Japanse ramen. Er bestaan ontelbaar veel verschillende soorten, vandaar dat hij hier ergens in het midden staat. Tonkotsu is namelijk met zijn romige bouillon die barst van het varkensvet misschien wel de rijkste en zwaarste van deze hele lijst, maar daartegenover staat de lichtere ramen op basis van miso of sojasaus. Wat alle soorten gemeen hebben is de chewy ramennoedel, die als hij goed gemaakt is de soep naar een hoger niveau tilt. Hierbij past onze Ludique Johanniter heel erg goed!

Maleisische Laksa

Laksa is een noedelsoep die veel in Maleisië, maar ook in Singapore wordt gegeten. De meest bekende variant is met een bouillon van garnalen, die wordt aangelengd met romige kokosmelk. De garnalensmaak wordt extra aangezet met gedroogde garnalen en garnalenpsasta, maar is ook fris door citroengras en laos. Met het zoetige en romige van de kokosmelk precies in balans dus. Kijk hierbij naar een net wat zwaardere wijn zoals de Colleita of een heerlijke fles bubbels!

Thaise khao soi

In het noorden van Thailand, in de stad Chiang Mai is khao soi een van de populairste gerechten. Van alle soepen is deze het dikst en zit het haast tussen een curry en soep in. De kippensoep wordt gemaakt op basis van Thaise currypasta en kokosmelk, wat zorgt voor een heel kruidige en romige soep. Als klap op de vuurpijl zitten in khao soi niet alleen gekookte noedels, maar wordt een deel van de noedels gefrituurd als knapperige topping. Waanzinnig lekker.

Welke wijn drink je bij noedelsoep?

Zoals je net hebt gelezen, kan noedelsoep nogal van smaak veranderen. Daar moet je dus ook rekening bij houden bij de wijnkeuze. Bij een lichte bouillon raden we een lichte wijn aan, zoals deze Portugese wijn met een lichte bubbel. Voor een soep in de middelste regionen is een riesling-achtige wijn zoals deze Nederlandse Johanitter lekker, met heerlijk fruitige tonen. Bij een rijkere soep raden we een wijn met iets meer body aan, zoals deze Colleita.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Facebook of op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *