Geplaatst op

Hoe maak je zelf je eigen wijnazijn?

wijnazijn maken

Wat doe je met je overgebleven mondkapjes?

Nu we weer rustig teruggaan naar het oude normaal, zitten we met de overgebleven mondkapjes. Maar wat doe je met die blauwe mondkapjes als je er nog een volle doos van hebt liggen? Natuurlijk kun je ze bewaren voor de volgende pandemie, maar je kunt er ook azijn van maken! Het proces van azijn maken is vergelijkbaar met het maken van kombucha of zuurdesembrood.

Hoe maak je wijnazijn?

Azijn kan gemaakt worden van rode en witte wijn. Door de wijn in aanraking met zuurstof te laten komen ontstaat er een chemische reactie die uiteindelijk tot azijn leidt. Ideaal dus om van je restjes wijn af te komen.

Wat moet je doen om wijnazijn te maken?

Eigenlijk hoef je alleen maar je restjes wijn (van een halve fles tot een slok) bij elkaar te doen. Na een maand of drie ontstaat er een azijnmoeder in de fles. Dit is een soort van laag, kwab, met gistcellen. Deze gistcellen zorgen voor de vergisting van wijn tot azijn. Belangrijk voor wijnazijn is dat er structureel zuurstof bij de wijn moet komen. Door steeds een beetje meer wijn toe te voegen krijgt de azijn in wording voldoende voeding.

Hoe vaak moet je je wijnazijn voeden?

Je wijnazijn in wording moet je ongeveer eens per twee weken met een klein beetje voeden. Natuurlijk kun je altijd meer toevoegen. Na drie maanden heb je je eigen wijnazijn die je perfect in de keuken kunt gebruiken! Wanneer je precies wijnazijn hebt hangt af van waar je de wijnazijn in wording neer gaat zetten. De beste plek voor je eigen fles wijnazijn is een donkere plek op kamertemperatuur.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Facebook of Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Heb je zin in een goed glas wijn? Bij ons koop je de lekkerste kleine flessen wijn!