Geplaatst op

Wijn & spijs: Klassieke asperges met wijn

Wijn en spijs klassieke asperges met riesling wijn

Yes het asperge seizoen is weer begonnen, vroeger dan normaal maar ze zien er goed uit.

Asperges met ei, ham met boter het klassieke asperge recept wat je een keer gemaakt moet hebben. Het is makkelijk om te maken maar toch zet je er iets bijzonders mee op tafel. Voor het maken van een aspergegerecht heb je natuurlijk verse asperges nodig. Controleer altijd even bij de groenteman of ze goed stevig aanvoelen. Eventueel kan je twee asperges tegen elkaar aanwrijven, hoor je een piepend geluid dan is dat het teken dat ze vers zijn.
Klassieke asperges serveer je met ei en ham. Om de maaltijd compleet te maken raden wij aan om hier ook vers gekookte of gebakken krieltjes bij te serveren.

Asperges schillen

Een belangrijk onderdeel bij het bereiden van de asperges is het schillen van de asperges. Leg de asperges plat neer en schil ze rond om in lange banen. Doe dit met een dunschiller en laat de banen ligt over lappen, zo hou je de asperges mooi rond. Het is belangrijk dat je ze goed schilt anders krijg je tijdens het eten last van lange draden in je mond. LET OP bewaar de schillen van de asperges, hier kan je namelijk later een lekkere soep/bouillon van maken.

Het harde kontje van de asperge mag afgesneden worden, ongeveer 1,5 cm (ook bewaren voor in de soep). Het topje laat je zitten, dit is het meest smaakvolle van de asperge.

Ingrediënten klassieke asperges voor 2 personen

 • 1 kg asperges
 • 2 eieren
 • 50 g boter
 • 50 g gerookte dunnen plakken ham
 • Bosje verse peterselie
 • Nootmuskaat
 • 200 g krieltjes

Bereidingswijzen asperges

Het is fijn als de asperges of rechtop of plat in de pan kunnen. Heb je geen asperge pan gebruik dan een grote hapjespan.

 1. Doe de asperges in de pan. Plat of met de kopjes omhoog.
 2. Laat de asperges net onder water lopen en voeg een snufje zout toe. Als de asperges rechtop staan, vul dan de pan met water tot onder het kopje. Dan kunnen de kopjes gaar stomen in plaats van koken!
 3. Kooktijd 5-10 minuten. Asperges hebben niet lang nodig om te garen. Te garen asperges zijn slap en minder lekker. Om te testen of de asperges gaar zijn kan je voorzichtig met en vork in de asperge prikken. De kooktijd ligt aan de dikte van de asperges, bekijk na 5 minuten hoe zacht de asperges zijn.
 4. Haal de asperges voorzichtig uit de pan en zorg ervoor dat ze niet breken.

Bereidingswijze krieltjes

De krieltjes moeten iets langer dan de asperges ca. 15 minuten. Handig om deze al voor het koken van de asperges op te zetten.

 1. Snij de krieltjes doormidden (grote in vieren)
 2. Breng deze in een pan aan de kook met een snufje zout. De krieltjes zijn in 15 minuten beetgaar.
 3. Garneer de krieltjes met fijn gesneden peterselie op het bord.

Bereidingswijze eitjes

Bij klassieke asperges horen zachte eitjes. Voor lekkere zachte eitjes kook je ze exact 6 minuten. Wil je liever iets hardere eitjes kook ze 8-10 minuten.

 1. Breng water aan de kook en voeg dan pas de eieren toe. Laat ze het aantal gewenste minuten koken.

Bereidingswijze botersaus

Een klassieke asperge gerecht is met een botersausje over de asperges. Zo hou je de asperges lekker natuurlijk.

 1. Smelt de boter met een snufje zout en peper, laat de boter niet bruin worden!
 2. Garneer de asperges op het bord met de botersaus en fijngesneden peterselie.

Wijn en spijs tip bij asperges

kleine fles Duitse rieslingWitte asperges combineren goed met wijn, bij een klassiek asperge gerecht als deze gaan we ook voor een klassieke wijn. Denk aan een Duitse wijn als riesling of weisburgunder of een witte wijn uit Nederland.

Meer leuke wijn en spijs tips bekijk ons andere blog met 5x Wijn en spijs met asperges.