Geplaatst op

5x snack attack: de lekkerste Aziatische snacks uit de frituur

Snack attack: onze favoriete gefrituurde Aziatische snacks

Grijp jij om klokslag vijf uur ook het liefst naar een knapperige snack uit de frituur? Hoe lekker ze ook zijn, laat de bitterballen en kaasstengels dit weekend even links liggen en ga op snackreis naar Azië. Ook in Azië kennen ze bruin fruit! Daar zijn ze namelijk ster in alles wat borrelt in vet. Wij hebben wat van onze favorieten voor je op een rij gezet. Zorg voor genoeg servetten én natuurlijk iets lekkers te drinken.

Samosa, pakora en bhaji

We beginnen in India, waar we gelijk enorme moeite hebben met het selecteren van slechts één favoriet. We geven je er dus drie. De samosa is misschien wel het meest bekend: dun en knapperig deeg wordt gevuld met een kruidige vulling. Soms vegetarisch met aardappels en doperwten, soms wordt er vlees zoals kip of lam toegevoegd. Het deeg perfect krijgen is een echte kunst, maar als dat lukt is het heerlijk dun, knapperig en komen er kleine luchtbubbels in. Hiervan blijf je eten, maar houd ook nog wat ruimte over voor de rest.

Een andere favoriet is namelijk pakora. Hierbij haal je groente – welke je maar wil – door een beslag op basis van kikkererwtenmeel voordat het in de frituur gaat. Het beslag wordt soms nog op smaak gebracht met specerijen zoals kurkuma, maar met enkel zout is het ook al heerlijk. Het kikkererwtenmeel zorgt namelijk voor een ultiem knapperig laagje. Veel gebruikte groenten zijn bloemkool, aardappel en spinazie, maar je kunt ook ui gebruiken. In dat laatste geval heet dit gefrituurde hapje ineens een bhaji. Lekker met een goede borrelwijn zoals onze Mafesousa!

Tempura: de Japanse gefrituurde snack

De meest populaire gefrituurde groente in een beslagjasje komt uit Japan, waar ze het frituren tot een ware kunst hebben verheven. In tegenstelling tot het kikkererwtenbeslag dat in India wordt gebruikt, is tempurabeslag heel licht. Om dat thuis klaar te spelen is zo makkelijk nog niet. De echte Japanse tempurameester heeft jaren geoefend op zijn perfecte beslag. Het is vooral van belang dat het beslag de ideale temperatuur heeft op het moment dat het in het vet glijdt. Dat vet moet op zijn beurt natuurlijk ook perfect op temperatuur zijn.

De oh zo populaire gefrituurde garnaal in panko (Japans broodkruim) die zijn opmars maakte in all-you-can-eat-sushiresturants valt niet in de categorie tempura. Die garnaal wordt immers niet bedekt in beslag, maar met broodkruim. Dat maakt hem niet minder lekker, dus voel je vooral vrij om die aan je volgende Aziatische borrel toe te voegen.

Pangsit

De pangsit is een van de weinige Aziatische snacks die je tegenkomt op de dimsumkaart bij de Chinees, maar ook op de snackkaart van het buurtcafé. De gefrituurde dumpling is dan ook een echte allemansvriend. Vaak gevuld met kipgehakt, maar ook heerlijk met rund. Zolang er maar een bakje zoete chilisaus bij wordt geserveerd kan hier weinig mis gaan.

Garnalentoast

Een dimsumklassieker die helaas nog niet echt is doorgebroken buiten de muren van de Chinees, is garnalentoast. Garnalen worden fijngemalen samen met smaakmakers zoals gember, knoflook, bosui en/of sesamolie en vervolgens op een witte boterham gesmeerd en gefrituurd. Het resultaat is een heerlijk vettige borrelhap die iedereen lekker vindt en waar je geheid vette vingers van krijgt. Erg lekker met een goed glas droge Duitse riesling!

Asian Fried chicken

In Amerika met een portie friet erbij een avondmaaltijd, maar in Azië tellen we gefrituurde kip gewoon mee als borrelhap. Je vindt de lekkerste namelijk op night markets in Taiwan en Korea of in een Japanse izakaya (een soort café, maar dan met waanzinnig lekker eten). Fried chicken op z’n Koreaans is vurig heet, en drink je dus het beste met een riesling. De Taiwanees en Japans gefrituurde kip (kara-age) zijn iets neutraler van smaak, al wordt de Taiwanese vaak op smaak gebracht met vijfkruidenpoeder. Beide doen het goed met een frisse Colleita.

Welke wijn drink je bij Aziatische snacks uit de frituur?

Benieuwd wat je bij de andere gefrituurde snacks moet drinken? Feestelijke hapjes vragen om een feestelijk drankje, dus waarom geen bubbels? Deze crémant uit Luxemburg is het beste begin om het weekend, of welke avond dan ook, mee in te luiden. De bubbels en fruitige smaken snijden ook als geen ander door het vettige van de frituur mee. Win-win!

Wil je meer online inspiratie voor in je glas wijn? Volg ons op Instagram en leer alles over wijn, eten en onze wijnmakers!