Geplaatst op

5x Wijn en spijs met asperges

Welke wijn drinken we bij asperges

De tijd van de asperges komt er weer aan. Asperges vragen om een lekkere wijn. Klassieke asperge gerechten vragen om een klassieke wijn combinatie. Maar er zijn natuurlijk nog veel mogelijkheden met asperges. Het aspergeseizoen is natuurlijk maar kort maar hoe leuk om in een korte tijd wel zoveel mogelijk te experimenteren met asperges. Wist je namelijk dat asperges heel gezond zijn ?

Asperges zijn gezond

Asperges zijn heel gezond een extra reden om ze veel te eten. Ze zitten bordenvol vitamine, onder andere rijk aan vitamine K, die zorgen voor een goede bloedstolling. Ook zitten asperges vol met vezels die zorgen voor een goede darmflora en vezels zorgen er ook voor dat je eerder volzet raak. Asperges zijn dus de ideale groente voor in een dieet menu. Ook kunnen asperges eten helpen bij een gezonde bloeddruk doordat ze het mineraal kalium bevatten. Kortom alleen maar reden om zoveel mogelijk asperges te eten.

Klassieke asperges en riesling wijn

Asperges met ei, ham met boter het klassieke asperge recept wat je een keer gemaakt moet hebben. Het is makkelijk om te maken maar toch zet je er iets bijzonders mee op tafel. Witte asperges combineren goed met wijn, bij een klassiek asperge gerecht als deze gaan we ook voor een klassieke wijn. Denk aan een Duitse wijn als riesling of weisburgunder of een witte wijn uit Nederland.

Pasta met asperges en zalm & Rose wijn

Pasta, asperges en zalm allemaal lekkere ingrediënten en dat in een gerecht. Dit is echt een gerecht om een keer uit te proberen. Deze ingrediënten bij elkaar zijn allemaal vol en zacht van smaak we voegen extra peterselie en citroen toe voor een fris karakter en net zoals de rosé wijn doet bij dit gerecht. Een frisse rosé uit Nederland maakt dit gerecht net even helemaal af.

Gegrilde witte asperges met tijmschoeg en pitacroutons & Riesling wijn

Asperges met een Israëlische twist, het recept komt uit het TLV kookboek een kookboek over de hippe Israëlische keuken. Ze maken met dit recept de asperges net even wat spannender. De tijmschoeg die over de asperges gaat geeft een fris en pittige element waardoor het gerecht vraagt naar een wijn met een fris en fruitig karakter. Denk bijvoorbeeld aan een Duitse riesling of een Oostenrijkse grüner veltliner.

Asperge met rode biet en blauwe kaas & mencia wijn

Rode asperges???? Ja en het is nog lekker ook! De rode biet geeft karakter aan dit gerecht, waardoor de asperges net even een keer anders smaken. Dit is een echt gerecht voor iemand die wel van uitdaging houdt. Maar ook voor als je zin hebt in rode wijn bij asperges. Bij dit gerecht waar vooral de blauwe kaas en rode biet opvallen is een zachte fruitige rode wijn welkom. Denk aan een wijn van de mencia druif of juist aan een natuur wijn. Rode biet heeft namelijk aardse tonen die overeen komen de natuurwijn chats.

Aspergesoep & Nederlandse wijn

Wist je dat Aspergesoep een hele duurzame soep is? Deze soep kan je namelijk maken van de schillen van de asperges. Als je bedenkt om een van bovenstaande recepten te maken bewaar dan de schillen van de asperges. Kan je gelijk vast een lekkere lunchhap maken voor de volgende dag. De Nederlandse wijn van Ludique gaat goed in combinatie met aspergesoep. De frisse wijn snijdt mooi door de soep waardoor je en mooi balans krijgt. Ook een frisse riesling zou het goed doen bij een asperge soep.