Geplaatst op

De blauwe druif van rode wijnen uit Californië uit Kroatië & Italië: de zinfandel

De zinfandel, de primitivo & crljenak kaštelanski: dezelfde druif in drie verschillende wijnstreken

De neus wordt nog wel eens opgehaald naar de zinfandel. Deze druif wordt ook wel eens een ‘druif voor beginners’ genoemd. En niet zo gek ook: een witte wijn van de zinfandeldruif is vaak goedkoop, zoetig en laag in alcoholpercentage. Daarnaast wordt de blauwe druif nu voor bijna 85% volledig ingezet voor de productie van witte wijn. En dat terwijl de stevige druiven ook tot krachtige rode wijn gemaakt kunnen worden. Daarom wilden we jullie toch iets over de zinfandel vertellen. Het belangrijkste bij de zinfandel is misschien wel dat ze niet alleen in Amerika veel is aangeplant. Jarenlang dachten de Amerikanen dat de zinfandel dé druif van de Verenigde Staten. Niets bleek minder waar na intensief onderzoek. De Italiaanse druif de primitivo die veel in Puglia is aangeplant en de Kroatische crljenak kaštelanski zijn exact dezelfde druif.

Hoe de primitivo de zinfandel werd

De zinfandel is een Californische druif. De eerste druivenranken werden hiervan aangeplant in ongeveer 1850, tijdens de Californian Gold Rush. Hoe de druif exact naar de Verenigde Staten is gekomen is onbekend. Maar zeer waarschijnlijk is ze uit Italië meegenomen door Italiaanse immigranten en in de wijngaarden in Californië aangeplant. Omdat sommige druivenranken al erg oud zijn, kunnen er karakteristieke wijnen van gemaakt worden. Helaas gebeurt dat dus niet zo vaak.

De zinfandel groeit in wilderige bossen in druivenranken die meer doen denken aan struiken dan aan ranken. De ranken schijnen er ook niet goed op te reageren als ze opgebonden worden. Zo maakt de druif het de wijnboer niet al te gemakkelijk. De druif zelf heeft een dunne schil, waardoor de rode wijnen niet zo’n donkere (paarsige) kleur hebben als een stevige cabernet sauvignon dat bijvoorbeeld soms heeft. De druif heeft van nature een hoog suikergehalte, wat op zijn beurt lijdt tot een hoger alcoholgehalte. Dit zie je terug in de rode zinfandels, die soms tot wel 17% alcohol bevatten. Ook die karaktereigenschap valt weg bij witte zinfandels.

Wil je een wat stevigere rode zinfandel kopen? Let dan eens op het alcoholpercentage. Vaak zijn de wijnen met hogere alcoholpercentages stevigere wijnen. Bij lagere alcoholpercentages, ongeveer 13.5% tot 15%, zijn het vaak lichtere rode wijnen.

Smaak van zinfandel: krachtige & fruitige wijn

Een rode zinfandel heeft een fruitig karakter. Vooral paarse en rode vruchten hebben de overhand. En dan gaat het niet alleen om klassieke ‘rode vruchten’, maar juist ook om bijvoorbeeld pruim en cranberry. Deze vruchten passen bij het zoetzure dat in rode zinfandels naar voren komt. Karakteristiek voor sommige zinfandels is een dropsmaak.

De wijn heeft vaak een peperige of rokerige afdronk. Dit zorgt voor een kruidig karakter. En dat maakt de wijn heel leuk om te combineren met eten waar je normaal niet direct bij aan wijn zou denken! Lees daarover hieronder wat tips om de zinfandel met eten te combineren. Aroma’s die je kunt herkennen aan de zinfandel zijn ook kruidig, wat in geur soms doet denken aan leer, of aan sigarengeur. Zoete aroma’s zijn bij deze druif vaak karamelachtig. Ook kun je het zoete van vanille herkennen.

Wijn & spijs met de zinfandel: de Amerikaanse keuken met wereldse invloeden

We hadden je al een beetje lekker gemaakt met het idee dat je een rode zinfandel met een verrassende keuken kunt combineren. We hebben niet gelogen. Door het kruidige en het zoetzure kun je de zinfandel prima drinken bij de Indiase en Chinese keuken. Zet vooral eens een zinfandel op tafel als je varkensvlees met zoetzure saus eet, of een Indiase curry met kip. Maak het gerecht extra lekker met gember en kaneel en de relatie tussen je eten en je wijn zal steeds sterker worden.

Probeer de zinfandel niet te combineren met heel zwaar vlees, zoals vlees van de BBQ. De fruitige wijn is dan niet sterk genoeg om je eten goed te begeleiden. Normaal wordt pittig eten afgeraden, omdat het dan je wijn overschaduwt. Bij de zinfandel is dit juist tegenovergesteld. Het peperige van de wijn zal veel sterker naar voren komen bij pittig eten. En laat dat kruidige nou net zijn wat de zinfandel zo’n pit geeft!

Bronnen