Geplaatst op Geef een reactie

Unieke Griekse druif: de savatiano voor witte wijn uit Athene

De veelzijdigheid van de savatiano: een ontdekkingstocht door de bekendste Griekse druif

In de wereld van wijn zijn er talloze druivenrassen die de aandacht trekken, maar er zijn maar weinig die zo veelzijdig en fascinerend zijn als de Savatiano. Hoewel misschien niet zo bekend als sommige andere druivenrassen, heeft Savatiano een rijke geschiedenis en wordt het beschouwd als een van de meest karakteristieke en belangrijke druiven van Griekenland. In dit blog nemen we je mee op een ontdekkingstocht door de wereld van Savatiano en delen we wat inzichten over deze bijzondere druif.

De geschiedenis van de Griekse savatianodruif

De savatiano, ook bekend als de savvatiano, is een witte druivensoort die oorspronkelijk uit Griekenland komt. Het is een oud druivenras dat al eeuwenlang wordt geteeld in de regio’s Attica en Boeotië, die ten oosten van de hoofdstad Athene liggen. De druivenstokken gedijen goed in het mediterrane klimaat van Griekenland, met warme zomers en milde winters.

De druiven van de savatiano zijn klein tot middelgroot, hebben een dikke schil en zijn meestal goudgeel van kleur. Ze bevatten een hoog suikergehalte en hebben een gemiddelde zuurgraad, wat resulteert in wijnen met een lichtgele kleur en een frisse, levendige smaak.

De savatiano wordt vaak gebruikt als basisdruif voor de beroemde Griekse wijn Retsina, een traditionele wijn waarbij hars wordt toegevoegd tijdens het fermentatieproces. Hierdoor krijgt de wijn zijn unieke smaak en aroma. Echter, de afgelopen jaren heeft de savatiano ook steeds meer aandacht gekregen als een druivenras dat op zichzelf uitstekende wijnen kan produceren, zowel droog als zoet.

De wijnstijlen van de savatianodruif

Hoewel de savatiano voornamelijk bekend staat om zijn rol in de productie van Retsina, zijn er ook andere stijlen van wijnen die van deze druif worden gemaakt. Hier zijn enkele van de belangrijkste stijlen van de savatiano wijnen:

  1. Droge witte wijnen: de savatiano kan worden gebruikt om droge, verfrissende witte wijnen te produceren met aroma’s van citrus, groene appel, peer en bloemen. Deze wijnen zijn vaak licht en levendig van smaak, met een uitstekende zuurgraad die ze geschikt maakt als aperitief of als begeleiding bij visgerechten en salades.
  2. Gerijpte wijnen: de savatiano heeft ook het potentieel om te rijpen. Door de druiven op een later tijdstip te oogsten en de wijn op eikenhouten vaten te laten rijpen, kunnen er complexere en diepere wijnen worden geproduceerd met aroma’s van honing, noten en vanille.

Perfecte harmonie: wijn en spijs met de veelzijdige de savatianodruif

Als het gaat om wijnspijs combinaties, zijn er weinig druiven die zo veelzijdig zijn als de savatiano. Deze oude Griekse druif staat bekend om zijn unieke smaakprofiel en kan prachtig harmoniëren met verschillende gerechten. Of het nu gaat om vis, vlees, kaas of vegetarische gerechten, de wijnen van de savatiano kunnen een heerlijke aanvulling zijn op je maaltijd. In dit blog gaan we dieper in op de veelzijdigheid van de savatiano en delen we enkele tips voor het combineren van de savatiano wijnen met verschillende gerechten.

De frisse en levendige stijl van de savatiano

De meeste de savatiano wijnen worden geproduceerd in een droge, frisse en levendige stijl. Ze hebben een gemiddelde zuurgraad en kenmerkende aroma’s van citrus, groene appel, peer en bloemen. Deze frisse en levendige kenmerken maken wijnen vna de savatiano bijzonder geschikt om te combineren met lichte, verse gerechten.

Visgerechten:  de savatiano komt het beste tot zijn recht bij visgerechten. De levendige zuurgraad van de wijn kan de vettigheid van vis tegengaan en zorgt voor een verfrissende en gebalanceerde combinatie. Denk aan gegrilde vis zoals zeebaars, dorade of tonijn, geserveerd met een frisse citrussaus of een lichte salade met groene kruiden.

Salades:  de savatiano wijnen passen uitstekend bij salades, vooral die met een citrussaus of een lichte vinaigrette. Denk aan een salade met gemengde groene bladgroenten, komkommer, tomaten en feta, besprenkeld met een frisse citroenvinaigrette. De frisse zuurgraad van de wijn zal de verschillende smaken in de salade aanvullen en zorgen voor een verkwikkende combinatie.

Vegetarische gerechten: voor vegetariërs biedt de savatiano ook talloze mogelijkheden. Denk aan gerechten met gegrilde groenten, zoals courgette, aubergine, paprika en champignons, besprenkeld met wat citroensap en verse kruiden. De frisse zuurgraad van de wijn zal de smaken van de gegrilde groenten versterken en zorgen voor een smakelijke combinatie.

De gerijpte stijl van  de savatiano

Naast de frisse en levendige stijl, kan de savatiano ook worden geproduceerd in een gerijpte stijl. Door de druiven op een later tijdstip te oogsten en de wijn op eikenhouten vaten te laten rijpen, kunnen er complexere en diepere wijnen worden geproduceerd. Deze gerijpte stijl van  de savatiano wijnen kan uitstekend samengaan met meer complexe gerechten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *