Geplaatst op Geef een reactie

De Duitse wijnstreek Württemberg: rode wijn parel in het zuiden van Duitsland

De wijnstreek Württemberg in Duitsland: bakermat van de trollinger & lemberger

Duitsland staat bekend om zijn wereldberoemde wijngebieden en de wijnstreek Württemberg, gelegen in het zuiden van het land, is een juweel dat wacht om ontdekt te worden. Met zijn prachtige landschap, rijke geschiedenis en diverse wijncultuur biedt Württemberg een unieke en boeiende wijnervaring. In deze blog nemen we je mee op een reis door deze fascinerende wijnregio, waar je kunt genieten van heerlijke wijnen en de schatten van het zuiden kunt ontdekken.

Ligging en Klimaat van Württemberg

Württemberg is gelegen in het zuidwesten van Duitsland, en is een van de dertien wijnbouwgebieden van het land. Het heeft 11.358 hectare wijngaarden. Hier is 66% van beplant met blauwe druiven voor rode wijn. Het grenst aan de deelstaat Baden-Württemberg en wordt begrensd door de rivier de Neckar. Het gebied heeft een lange geschiedenis van wijnproductie, die teruggaat tot de Romeinse tijd.

Het terroir van de wijnstreek Württemberg is divers en uniek, met een combinatie van geologische en klimatologische kenmerken die de wijnen uit deze regio hun karakter geven. De wijngaarden in Württemberg liggen op de zuidelijke hellingen van de rivier de Neckar, en het terroir wordt sterk beïnvloed door de nabijheid van het Zwarte Woud en de Alpen.

De bodems in Württemberg zijn gevarieerd, met verschillende soorten gesteente, zoals kalksteen, mergel, zandsteen en vulkanische gesteenten. Deze geologische diversiteit zorgt voor een verscheidenheid aan bodemtypes, wat op zijn beurt verschillende smaakprofielen aan de wijnen geeft. Over het algemeen zijn de bodems in Württemberg goed doorlatend en bevatten ze een hoog mineraalgehalte, wat gunstig is voor de wijnbouw. Het klimaat in Württemberg wordt beïnvloed door de nabijheid van het Zwarte Woud en de Alpen. Dit resulteert in een mild klimaat met warme zomers en koude winters. De hellingen en terrassen van de wijngaarden zijn vaak op het zuiden gericht, wat zorgt voor maximale blootstelling aan het zonlicht gedurende het groeiseizoen.

De warme zomers in combinatie met de koude winters zorgen voor een lang groeiseizoen, waardoor de druiven langzaam kunnen rijpen en hun aroma’s en smaken volledig kunnen ontwikkelen. De temperatuurschommelingen tussen dag en nacht zorgen voor een goede zuurgraad in de druiven, wat bijdraagt aan de frisheid en levendigheid van de wijnen uit Württemberg.

Het klimaat in Württemberg wordt beïnvloed door de nabijheid van het Zwarte Woud en de Alpen. Het gebied heeft een mild klimaat met warme zomers en koude winters. De wijngaarden in Württemberg liggen op glooiende hellingen en terrassen, vaak op het zuiden gericht om optimaal te profiteren van het zonlicht. Deze unieke geografische kenmerken, samen met de vruchtbare bodems, creëren een uitstekend terroir voor de wijnbouw.

Het terroir en klimaat van de Duitse wijnstreek Württemberg zijn uniek en dragen bij aan de karakteristieke wijnen die uit deze regio voortkomen. De diverse bodems en het milde klimaat met warme zomers en koude winters zorgen voor een lang groeiseizoen en optimale omstandigheden voor de rijping van de druiven. De wijnen uit Württemberg zijn bekend om hun frisheid, levendigheid en expressieve karakter, en de combinatie van traditionele wijnbouwpraktijken en een gunstig terroir maakt deze regio een waardevolle en fascinerende bestemming voor wijnliefhebbers om te ontdekken.

De druivenrassen in Württemberg

Württemberg staat bekend om zijn diverse scala aan druivenrassen, zowel wit als rood. Een van de meest populaire witte druivenrassen is de riesling, die bekend staat om zijn frisse zuren, intense aroma’s en elegante stijl. Andere witte druivenrassen die in Württemberg worden verbouwd, zijn onder andere de müller-thurgau, de silvaner en de kerner, die allemaal heerlijke, expressieve wijnen produceren.

Wat betreft rode druivenrassen is Württemberg beroemd om zijn de trollinger. De trollinger staat ook bekend als de schiava of de vernatsch. De trollinger is een inheems druivenras dat uniek is voor deze regio en bekend staat om zijn lichte, fruitige en sappige rode wijnen. Een ander populair rood druivenras in Württemberg is de schwarzriesling, ook wel bekend als de pinot meunier. De pinot meunier zorgt voor wijnen met een rijke kleur, zachte tannines en een elegant karakter. Daarnaast worden er ook andere rode druivenrassen verbouwd, zoals de lemberger, de pinot noir, en de cabernet sauvignon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *