Waarom kleine flessen wijn?

Zoveel mogelijk mensen laten genieten van goede wijn, zo min mogelijk verspillen – is ons doel. Daarom leveren wij kleine flessen wijn van 375ml. Jasper Smit (1993) bedacht het plan na een borrel. Het is namelijk best zonde om een fles wijn te openen als je weet dat je hem niet leeg krijgt. Inmiddels is het gekke idee op de bank uitgelopen tot een stHalfes Smit Jasper
artup waarmee de voedselverspilling wordt tegengegaan. Recent zijn we ook in de media gekomen bij In de Buurt Utrecht over studeren en het runnen van een wijnbedrijf. Bij De Zaak ging het interview over het leerproces van ondernemen en duurzame aspect van kleine flessen: “Nederlanders gooien per jaar 30% van hun voedsel weg. Daarnaast wordt er nog 46 liter aan drinken weggegooid.” 30% van het werk van de wijnboer, 30% van het geld dat je uitgeeft aan drinken en 30% van het milieu. De belangrijkste leerles van ondernemen in het buitenland? “Don’t speak the local language, know the local language.” De voedselverspilling moet verkleind worden. 0% wordt de voedselverspilling nooit, maar van de 30% naar 10% is haalbaar door meer bewustzijn te creëren.

Ons eten en drinken is aan het veranderen

Anno 2020 eten we totaal anders dan in de jaren zestig. Niemand had ooit kunnen bedenken dat we sushi gingen eten, koude plakjes vis op lauwe rijst met een zoute saus gemaakt van bonen. We hebben ook nog geen idee wat we over 50 jaar eten. Zo werkt het ook met wijn. Waar de afgelopen decennia voornamelijk Frankrijk hét toonaangevende land is voor wijn, is dit aan het verschuiven. Italië, Portugal maar ook landen in Oost-Europa zoals Georgië en Armenië. 

Chardonnay, sauvignon blanc en merlot zijn de meest gedronken druiven van Nederland. Tempranillo, vionier en riesling zijn soms bekend, maar dat zijn wel de grenzen. Maar er is zoveel meer. Denk aan de Italiaanse aglianico, Portugese touriga nacional of de Georgische saperavi. Zoveel lekkers is er te drinken en zoveel verschillende wijnmakers die gelukkig zo eigenwijs zijn om ‘hun’ wijn te maken.

Waar komt onze wijn vandaan?

Wij zoeken continu naar wijnboeren die heerlijke wijnen maken. Soms zijn ze een beetje eigenwijs, want in onze zoektoch kwamen wij amper boeren tegen die 375ml konden bottelen. Nog steeds zijn we hen dankbaar om hun machine zo in te stellen of zelfs een nieuwe machine te kopen die kleine flessen kon bottelen. Onze zoektocht begon in Frankrijk, Spanje en Portugal. Inmiddels hebben we ook kleine flesjes wijn uit Italië en Nederland in ons assortiment. Bij alle wijngaarden waar we mee samenwerken kijken we naar hoe zij hun wijn produceren. En natuurlijk kijken we ook naar de smaak, want een wijn moet lekker zijn. Zoals bij ons wijnhuis Tenute le Lune del Vesuvio. Naast hun lekkere wijnen helpt wijnmaker Andrea de opleiding Oenologie aan de Universiteit van Napels. Studenten mogen delen van zijn wijngaard gebruiken om van te leren. Een wijngaard op de Vesuvius waar onze Luna Turchese en Luna Rosso vandaan komen. 

Kleine flessen wijn

Jaarlijks gooien Nederlanders 30% van hun eten ongebruikt weg. Daarnaast spoelen we 46 liter drinken per persoon door de gootsteen. Dat is pure verspilling. Onze kleine flessen dragen bij aan de oplossing; ideaal voor iedereen die bewust wil leven én graag nieuwe smaken ontdekt.

Onze kleine flessen wijn zijn een praktische oplossing tegen voedselverspilling.

Meer afwisseling

Met kleine flessen wijn kun je makkelijk variëren en nieuwe smaken ontdekken. Experimenteer welke rode wijn het beste past bij je nieuwe recept, en welke witte wijn bij thuisbezorgde sushi. Of ontdek een nieuwe borrelwijn door een thuisproeverij te houden met ons  Winter Wijnpakket.

Thuiskok? Nu kun je zelfs bij een diner voor twee bij elke gang een passende wijn serveren – zonder met restjes te blijven zitten.

Bewuster genieten

Met kleine flessen wijn drink je ongemerkt minder. Beter voor de gezondheid en je staat de volgende ochtend weer fris op!

Minder voedselverspilling…

Demi-bouteille, zo noemen de Fransen kleine flessen wijn van 375ml. Elke fles is genoeg voor drie glazen. 

 

Meld je nu aan voor de Vinmail