Geplaatst op Geef een reactie

De moscatel galego: de druif van de Moscatel do Douro

De moscatel galego: een Portugese Smaakexplosie

In Portugal vind je ongeveer 500 hectaren aangeplant met de druif moscatel galego. In Spanje zijn er naar schatting zo’n 1.000 hectaren met de druif te vinden. Het is één van de meest aromatische druivensoorten die je kunt tegenkomen. Deze witte druif staat bekend om zijn intense aroma’s van bloemen en rijp fruit, die wijnen een volle, exotische smaak geven. Vooral in de Dourovallei speelt de druif een belangrijke rol, waar hij zorgt voor witte en versterkte wijnen die perfect het Portugese terroir uitdrukken. Het is dezelfde druif als de muscat blanc à petits grains de gelber muskateller. De beroemde Moscatel de Sétubal wijnen zijn van een andere variant van de muskaatdruif gemaakt, de muscat d’alexandrie. Deze druif wordt in het Portugees de moscatel roxo genoemd.

Moscatel do Douro: het aroma van de Douro

In de wijnstreek de Douro wordt de moscatel galego gebruikt voor het maken van de beroemde Moscatel do Douro. Dit zijn meestal versterkte wijnen, bekend om hun geconcentreerde smaak met tonen van sinaasappelbloesem, honing en perzik. Deze wijnen hebben een zoete afdronk en zijn geliefd om hun intensiteit en complexiteit. De Moscatel do Douro wijnen rijpen vaak enkele jaren, waardoor de smaken nog dieper en rijker worden. Wanneer het meer dan 5 jaar op houten vaten heeft gerijpt mag het een Moscatel do Douro Reserva worden genoemd. Om de wijnen een Moscatel do Douro te kunnen noemen moet er voor minimaal 85% moscatel galego (de Gallische muskaat) in zitten én moet het minimaal 16.5% alcohol bevatten.

Eten bij de moscatel galego

De zoete en aromatische eigenschappen van de moscatel galego maken deze druif een uitstekende keuze voor bij het dessert. Denk aan een fruitige tarte tatin of een citroenmerenguetaart, waarbij de friszoete smaak het dessert aanvult. Voor hartige gerechten is hij ideaal bij kazen met een sterke smaak, zoals blauwe kaas of rijpe brie, waarbij het zoetige de zoute tonen verzacht. Ook bij Aziatische gerechten met een pittig randje kan de moscatel galego een fijne balans geven door zijn zoetheid en frisheid.

Wij importeren de wijnen van Adega de Sabrosa uit de Portugese Dourovallei. Naast het maken van port maken zij twee bijzondere wijnen van de moscatel galego: de Moscatel do Douro. Voor meer updates over onze wijnen en wijnboeren kan je op onze Halfes Instagram kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *