Geplaatst op Geef een reactie

De trollinger: unieke blauwe druif voor rode wijn uit Württemberg

Ontdek de charme van de Trollinger-druif uit Württemberg

Als het gaat om unieke en karaktervolle druivensoorten, is de trollinger een ware ster. Deze druivensoort, ook wel bekend als de schiava of de vernatsch, heeft zijn oorsprong in de Duitse wijnstreek Württemberg en staat bekend om zijn charmante eigenschappen en historische betekenis. Het aantal hectare waar de trollinger op aangeplant is neemt sinds 1995 flink af. In 2021 waren er 1.992 hectare over. In 1995 was dit nog 2.526 hectare.

Kenmerken van de trollinger

De trollingerdruif is een rode druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in Württemberg, een wijnstreek in het zuiden van Duitsland. De druiven hebben een dunne schil en een laag tanninegehalte, wat resulteert in lichte en frisse wijnen. De smaakprofielen van wijnen van de trollinger variëren, maar ze worden vaak beschreven als levendig, fruitig en met tonen van kersen, aardbeien en kruiden.

Geschiedenis van de trollingerdruif

De geschiedenis van de trollingerdruif gaat terug tot de 17e eeuw, toen deze druivensoort voor het eerst werd vermeld in geschriften uit de regio Württemberg. De exacte oorsprong van de druif is echter niet bekend, en er zijn verschillende theorieën over waar de naam “trollinger” vandaan komt. Een van de meest geaccepteerde theorieën is dat de naam is afgeleid van “tirolinger”, wat verwijst naar de oorsprong van de druif in de regio Tirol in het huidige Italië.

De trollinger heeft een lange geschiedenis in Württemberg en is traditioneel een belangrijke druivensoort in de regio. Het is een van de oudste gecultiveerde druivensoorten in Württemberg en heeft een speciale plaats in de lokale cultuur en tradities. De wijnen van de trollingerdruif worden vaak geassocieerd met feestelijke gelegenheden en lokale festivals in Württemberg, en de druif wordt beschouwd als een waar cultureel erfgoed van de regio.

Hoe smaken rode wijnen van de trollinger?

De trollingerdruif staat bekend om zijn frisse, levendige en fruitige smaakprofiel. De wijnen gemaakt van de trollingerdruif zijn over het algemeen licht van body, met een lage tanninegehalte en een hoge zuurgraad. Ze worden vaak beschreven als verfrissend en dorstlessend, met aroma’s van kersen, aardbeien en kruiden. Een opvallend kenmerk van de trollingerdruif is zijn hoge zuurgraad, wat zorgt voor een verfrissende en levendige stijl van wijn. De druiven worden meestal jong geoogst om de frisheid te behouden, maar er zijn ook rijpere en complexere versies van de wijn beschikbaar, die vaak een beetje rijping op eikenhouten vaten hebben ondergaan.

De exacte smaakprofielen van de trollinger wijnen kunnen echter variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de rijpheid van de druiven, de vinificatiemethoden en de wijnmakerij waar ze worden geproduceerd. In sommige gevallen kunnen de wijnen een lichte kruidigheid hebben, met tonen van peper en kruidnagel. Er zijn ook rijpere en complexere versies van de trollinger wijnen beschikbaar, die wat meer body en diepgang kunnen hebben door rijping op eikenhouten vaten.

Over het algemeen worden wijnen van de trollinger vaak beschouwd als een lichte, toegankelijke en gemakkelijk drinkbare wijn. Wijnen die ideaal zijn om jong te worden gedronken. Het is een wijn die goed past bij lichte gerechten, zoals salades, gevogelte en zachte kazen. Door zijn verfrissende karakter en hoge zuurgraad kan de trollingerwijn ook een goede keuze zijn als aperitiefwijn of als zomerse dorstlesser.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *