Geplaatst op Geef een reactie

Castelli di Jesi: de thuishaven voor verdicchio uit Italië

Italiaanse wijnen uit Castelli di Jesi

Als het gaat om de wereldberoemde wijnen van Italië, denken veel mensen meteen aan regio’s zoals Toscane of Piemonte. Maar er is een verborgen schat in het oosten van het land die het ontdekken waard is: Castelli di Jesi. Deze prachtige wijnstreek, gelegen in de provincie Ancona in de regio Marche, is de thuisbasis van enkele van de meest verfijnde en betoverende wijnen van Italië.

Castelli di Jesi, ook wel bekend als de verdicchio dei Castelli di Jesi, is een DOC (Denominazione di Origine Controllata) wijn, wat betekent dat het een beschermde oorsprongsbenaming heeft. Deze wijnregio is vernoemd naar de middeleeuwse stad Jesi, die wordt omringd door prachtige heuvels en wijngaarden. De geschiedenis van de wijnbouw in dit gebied gaat terug tot de Romeinse tijd, en de wijntraditie wordt hier nog steeds met trots voortgezet door gepassioneerde wijnmakers.

De belangrijkste druif die wordt gebruikt voor de productie van Castelli di Jesi wijnen is de verdicchio. Deze druif gedijt goed in het klimaat en de bodemsamenstelling van Castelli di Jesi, wat resulteert in wijnen met een uniek karakter en een opvallende smaak.

Een van de kenmerken van Castelli di Jesi wijnen is hun levendige zuurgraad, die perfect in balans wordt gehouden door de rijke fruitige tonen. De wijnen zijn meestal droog, maar kunnen ook een vleugje zoetheid hebben, afhankelijk van de productiemethode. Ze hebben een strogele kleur met groenige tinten en kunnen variëren van licht en verfrissend tot complex en volwassen met een lange afdronk.

Een van de bekendste Castelli di Jesi wijnen is de verdicchio dei Castelli di Jesi Classico. Deze wijn wordt geproduceerd in het hart van de regio, op de heuvels rondom de stad Jesi. De Classico-wijnen worden beschouwd als de hoogste kwaliteit de wijnen van verdicchio, met een uitstekend bewaarpotentieel. Ze hebben een frisse en elegante stijl, met tonen van groene appel, citrus en amandel, en een opmerkelijke mineraliteit die wordt geaccentueerd door de kalkrijke bodems van de regio.

Een andere interessante stijl van Castelli di Jesi-wijn is de verdicchio dei Castelli di Jesi Riserva. Deze wijn wordt geproduceerd met druiven van oudere wijnstokken en heeft een langer rijpingsproces, waardoor hij meer complexiteit en diepte krijgt. De riserva wijnen hebben vaak een intense en volle smaak, met tonen van rijp fruit, noten en honing, en kunnen enkele jaren ouderen om hun volledige potentieel te bereiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *