Geplaatst op Geef een reactie

Libanese wijn: wijn uit Libanon

Libanese wijn: wijnen die goed combineren met de Libanese keuken

Libanon is niet het eerste land waar je bij wijn aan denkt. Maar toch is het één van de oudste wijnlanden in de wereld. In Libanon wordt namelijk al ruim 5.000 jaar wijn gemaakt. Wij mochten het land bezoeken en alles van de wijncultuur te weten komen. Doordat het jarenlang protectoraatgebied van Frankrijk is geweest (tot 1943) is de Franse invloed groot. Door het warme en droge klimaat en de hoogte van het Libanongebergte. In het kleine land Libanon (10.000km2) worden jaarlijks zo’n 16.000.000 flessen gemaakt.

Libanon en hun wijnen danken hun bekendheid vooral aan het aantal toonaangevende wijnen die gemaakt worden. Chateau Ksara is in 1857 door monniken opgericht en het oudste wijnhuis van Libanon. Chateau Musar (1879) in de Bekaavallei is in Nederland één bekendste wijnhuis van Libanon en wereldwijd befaamd. Ook Chateau Kefraya heeft een grote bijdrage geleverd aan de bekendheid van Libanese wijnen.

De geschiedenis van wijn in Libanon

Libanon is samen met Armenië en Georgië het gebied waar voor het eerst wijn werd gemaakt. Al tijdens de Middeleeuwen worden de wijnen in het hele Middellandse Zeegebied verkocht. Wijn uit Libanon is een en al geschiedenis, al heel lang wordt hier wijngemaakt. De Feniciërs maakten al wijn en verscheepten deze naar de koloniën. Wijnmaken heeft zelfs vermelding in het Oude Testament. Ook in de tijd dat de Romeinen kwamen werd in Libabnon al wijngemaakt, de Romeinen stichtten de wijnstad Baalbek en verbeterden de wijnproductie. De Ottomaanse heersers stonden wijnproductie voor liturgische doeleinden oogluikend toe. De Franse namen hun eigen Franse druivensoorten mee naar het Libanon, wat weer leidde tot een verbetering van de wijnen. Tot op de dag van vandaag staat er vele Franse druiven aangeplant in Libanon.

Wijn uit Libanon

Libanon is een bijzonder land. Politieke instabiliteit in de regio en het land zorgen voor problemen voor het land. De afgelopen decennia heeft Libanon veel problemen gehad. Sinds oktober 2019 heeft Libanon te maken met een hyperinflatie als gevolg van economische tegenslagen. De economische crisis is groot en komt door wanbeleid en corruptie. Deze corruptie vindt in alle lagen van de samenleving plaats. Daarnaast heeft het land van 1975 tot 1990 een burgeroorlog gehad. In 2006 heeft het land een korte oorlog met Israël gehad. Elektriciteit wordt niet standaard geleverd aan huizen en bedrijven in Libanon. Veel Libanese wijngaarden hebben zonnepanelen of een dieselgenerator voor hun energievoorziening. Deze eigen voorzieningen verhogen de productiekosten van de wijn.

Voor de wijnbouw moet alle apparatuur en andere benodigdheden (zoals wijnflessen) geïmporteerd worden. Veelal komen deze producten uit Frankrijk en Italië. Rond 2000 waren er nog geen 10 wijngaarden. Anno 2022 zijn er ruim 70 wijngaarden die relatief klein zijn. Samen hebben ze naar verwachting 2.500 hectare met druivenranken. Deze druiven worden naast wijn ook voor Arak gebruikt. Steeds meer Libanezen starten met het maken van wijn. Dit doet een deel vooral als side hussle voor extra inkomen. Vooral Ksara (3.000.000 flessen) en Musar (2.500.000 flessen) zijn de grootste wijnhuizen van het land.

Het klimaat en de bodem voor wijnbouw en wijn in Libanon

Het landschap in Libanon wordt gekenmerkt door een hoge ligging. Dit in combinatie met de (overdag) hoge temperaturen en ’s nachts verkoeling van de Middellandse Zee. Deze omstandigheden zijn perfect voor wijnbouw. Er hoeft namelijk weinig tot geen bestrijdingsmiddelen voor gebruikt te worden om een perfecte oogst te krijgen. In Libanon zijn er gemiddeld 300 dagen met zon per jaar. Enkel in de winter valt er regen voor de watervoorziening. Wijngaarden kennen een lage opbrengst per hectare, maximaal 35 hectoliter per hectare, 4.500 flessen wijn. Door het bergachtige gebied hebben veel wijngaarden een microklimaat. De meeste wijnen in Libanon worden in het Libanongebergte gemaakt. Dit gebergte begin in Beiroet en loopt tot de Syrische grens in het oosten. De bodem is vooral kalkgrond. Het bergachtige landschap is perfect voor de wijnbouw.

Van welke druiven wordt Libanese witte wijn gemaakt?

Libanon werkt zowel met mondiale druiven als autochtone druiven. Libanon gebruikt zowel het Arabisch als Frans. De schrijfwijze in het Latijnse alfabet kan hierdoor verschillen. Wij gebruiken de wijze waarop het door onze wijnboeren is geschreven. De mondiale druiven komen voort uit de Franse periode.

De blauwe druiven uit Libanon voor rode wijnen

De Libanese wijnstreken

Libanon kent vier wijnregio’s, Batroun vallei in het noorden van het land, Mount Lebanon in het midden. Aan de linkerkant Bekaa Vallei, en in het zuiden Jezzine.

Bekaavallei

Bekaa valslei is een van de bekendste wijnregio’s van Libanon. Gelegen zo’n 30km ten oosten van Beiroet. Bekaavallei is onder andere bij ons bekend geworden door Chateau Musar. Dit wijnhuis is bekend van hun extreem goeie biologische wijnen uit Libanon. Bijna iedere wijnboer in Libanon werkt tegenwoordig biologisch maar Chateau Musar was de eerste. De wijnen van Chateau Musar worden niet zomaar vrijgegeven, ze worden eerst zo’n 7 jaar in de kelder van het wijnhuis bewaard tot ze goed genoeg zijn. Hierdoor zie je vaak oudere wijnen van dit wijnhuis op de markt liggen. Het is een wijn die extreem goed kan ouderen.

Het klimaat in de Bekaavallei is heet, droog en zonnig. De wijngaarden bevinden zich op de hellingen en worden ’s nachts gekoeld door de middellandse zee. ’s Nachts kan het hier flink afkoelen en dit is deal voor de rijping van de druiven. Het zorgt ervoor dat de druif tijdens het rijpingsproces rust krijgt.

Batrounvallei

Aan de Middellandse Zee ligt het minder bekend wijngebied Batrounvallei, maar wat zeker het bezoeken waard is. Dit gebied ook wel bekend van haar olijven bomen ligt zo’n 56km van centraal Beirut. Je hebt hier een route die lokaal bekend staat als “La Route des Vins du Nord” Deze route loopt door een langs fotowaardige landschappen en vele wijnterrassen. Ideaal om te rijden voor meerdere wijnproeverijen. Dit wijngebied heeft veel invloeden van de zee. Het is gelegen op een hoogte tot 1200 meter met grote verschillen tussen dag en nachttemperatuur, dit doet de ontwikkeling van de druiven ten goede.

Mount Lebanon

Ook hier geld dat de zee veel invloeden heeft. Deze zorgt voor de ideale temperatuurschommeling tussen dag en nacht. De wijngaarden liggen in de hoogte tot wel zo’n 1300 meter.

Jezzine

Zuid-Lebanon kent de wijnregio Jezzine, deze regio is maar bekend om één wijnhuis, Karam Wines. Toch hebben meerdere wijnhuizen hier wijngaarden liggen. Jezzine heeft een mediterraan klimaat.

Arak: Libanese anijsdrank

Traditioneel eet men in Libanon bij rauw vlees en mezze arak. Dit is een lokale anijsdrank die wordt gemaakt door destillaat van druiven (vooral van autochtone witte druiven). Overal in het Middellandse Zeegebied wordt een alcoholische drank met anijs gemaakt.

Appelcider uit Libanon

Libanon kent veel boomgaarden met daarin verschillende soorten appels. Een groot deel van deze appels zijn lokale varianten. De Franse invloed hierop was dat er veel appelcider wordt gemaakt. Zeker sinds de economische crisis in het land

De Libanese keuken en Libanese wijnen

De Libanese keuken is typerend voor al het eten in het Midden-Oosten. Zeker het kosmopolitische Beiroet kent veel goede restaurants. De Libanese keuken is vooral op groente gebaseerd en kent bijzonder veel kruiden. Deze kruiden worden in overvloed gebruikt in de gerechten, de sauzen en de dips. Meer over de Libanese keuken staat in ons blog hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *