Geplaatst op Geef een reactie

Wijnen uit de Hermitage & Crozes-Hermitage

Wijnstreken Hermitage & Crozes-Hermitage

roussanne druivenDe wijnstreek Crozes-Hermitage is één van de bekendste wijnstreken in de Noordelijke Rhône. Het is één van de bekende Franse wijnen. Het levert hele mooie rode wijnen met veel zwart fruit en ook complexe witte wijnen. De wijnstreek is lang en slank en volgt de rivier de Rhône van de stad Vienne tot ongeveer Valence in het oosten van Frankrijk. In de Noord-Rhône zijn de wijngaarden van de Hermitage en Crozes-Hermitage de enige die ten oosten van de rivier liggen.

Ze zijn wereldberoemd. De Hermitage is feitelijk een kleine heuvel dat wordt omringd door haar hellingen, de Crozes-Hermitage. Met haar 130 hectare is het maar een heel kleine wijnstreek en bestaat vooral uit granietbodems. Crozes-Hermitage zijn de wijnen uit het omliggende land. Het is een groot gebied dat deel uitmaakt van de wijnstreek. Toch bestaat het gebied uit maar zo’n 1.500 hectare. Het aantal hectare wijngaarden neemt toe. Deze wijnstreken liggen in het departement de Drôme in de regio Auvergne-Rhône-Alpes.

De geschiedenis van de Hermitage en haar wijnen

De wijnen uit de hele Rhône gingen in hun eerste jaren naar Rome. Schepen namen de wijn via de rivier mee naar de Middellandse Zee vanwaar het naar Rome werd vervoerd.  In de 18de eeuw werden deze rode en witte wijnen gezien als één van de beste wijnen ter wereld. Door de komst van de spoorlijn van Parijs naar het zuiden namen de transportmogelijkheden toe. De rode en witte wijnen uit de Hermitage en Crozes-Hermitage konden zo door heel Frankrijk en daarbuiten worden vervoerd.

De wijnen uit de Crozes-Hermitage & Hermitage

Crozes Hermitage In de Crozes-Hermitage worden witte en rode wijnen gemaakt. Ruim 90% van de wijnen is rode wijn van de syrahdruif. De wijnen uit de Crozes-Hermitage kunnen zowel jong gedronken worden. Maar ook veel wijnen worden lang opgelegd om te rijpen. Hiermee wordt hun smaakt steeds beter. De jonge varianten van deze wijnen hebben veel zwart fruit. De gerijpte wijnen zijn voller en steviger en goed tien jaar te bewaren. Bijzonder aan de rode wijnen in de Crozes-Hermitage is dat ze gemaakt mogen worden met maximaal 15% witte druiven. Dit mogen alleen de druiven roussanne en marsanne zijn.

Klimaat & terroir: wijnen met invloed van de mistral

In de Rhône waait de mistral. Dit is een wind die vanuit de Middellandse Zee het Franse binnenland ingaat. Ze zorgt voor een stevige maar frisse wind die de temperatuur naar beneden brengt. De bodem bestaat vooral uit graniet, maar dichter bij de rivier komen er ook keien en vooral löss voor. Maar omdat het een groot gebied is, kan de bodem per wijngaard genieten. Ook komt er klei voor.

Van welke witte druivensoorten worden de witte wijnen uit de Crozes-Hermitage gemaakt?

Welke blauwe druivensoorten gebruiken ze voor rode wijnen uit de Crozes-Hermitage?

Hoe smaken de wijnen van de Hermitage & Crozes-Hermitage?

De rode wijnen van de Crozes-Hermitage hebben aroma’s van zwart fruit, rood fruit en leer. Door het gebruik van de syrahdruif hebben de wijnen veel tannine in zich.

De witte wijnen uit dit deel van de Rhône van de roussanne en de marsanne hebben typische bloemige smaken en aroma’s. Deze witte wijnen kunnen jong gedronken worden, maar kunnen ook zeker 5 jaar rijpen.

Wijn & spijs met de rode en witte wijnen uit de Crozes-Hermitage: vis & vlees

De witte wijnen uit de Crozes-Hermitage zijn fruitig en hebben bloemige aroma’s. Deze smaken passen goed bij licht gevogelte, gerechten met groenten en vis. Zeker gebraden vis zoals forel past bijzonder goed bij deze witte wijnen. De rode wijnen uit de Crozes-Hermitage zijn rijk van smaak en bevatten veel tannine. Gebraden vlees, zoals gevogelte, lamsvlees en rundvlees is perfect voor deze rode wijnen van syrah.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Facebook of op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Wil je kleine flessen wijn uit de Crozes-Hermitage kopen?

In september 2022 starten wij met het verkopen van kleine flessen Crozes-Hermitage. We starten met een witte wijn van roussanne & marsanne en met een rode wijn van syrah. Wil je ze al eerder hebben, dat kan? Stuur ons een e-mail op bonjour@halfes.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *