Geplaatst op

De savagnin: de druif voor fantastische wijnen in de Jura

De savagnin: de druif voor fantastische wijnen in de Jura

De savagnindruif en de Jura zijn extreem met elkaar verbonden. Deze bijzondere en zeer weinig aangeplante druif die vooral bekend is in deze Franse wijnstreek. De witte wijnen van de savagnin hebben aroma’s van noten, vanille, honing en soms hebben ze iets rokerigs. Naast de Jura komt ze ook voor in de Alsace, in Hongarije en Zwitserland. In Zwitserland wordt ze de heida genoemd. De savagnin is een afstammeling van de traminer (bekend van het familielid de gewürztraminer).

De smaak en aroma’s van de savagnin: geoxideerd, nootachtig & fruit

Helemaal bijzonder is dat ze niet alleen voor reguliere witte wijnen wordt gebruikt. Ze wordt veel gebruikt voor de typische wijnen uit de Jura. Deze typische wijnen zijn de Vin de Paille (strowijn), de Vin Jaune (gele wijn) en de Macvin de Jura. Zeker door de flor (gistlaag) die ontstaat zodra de wijn langer in een vat ligt geeft de wijn een bijzondere smaak. Dit is vergelijkbaar met sherry uit het Spaanse Jerez. Deze geoxideerde smaak geeft in de Vin Jaune een fantastische nootachtige smaak. Maar naast deze smaken komen ook peer, kerrie, appel en vooral amandel voor. De bodem in de Jura zorgt ook voor minerale tonen in de wijnen. De wijn heeft veel zuren die goed in balans zijn met de sterke aroma’s in de wijnen.

Geschiedenis van de savagnin

De savagnindruif is een vrij lastige druif om te onderhouden. Het rendement is laag en dit in combinatie met de druifluis werd er steeds minder aangeplant. Terwijl de druif juist die hele bijzondere wijnen maakt. De druiven blijven relatief klein en zijn pas laat rijp. Van de savagnin zijn naar schatting in de Jura 470 hectare (2007) aangeplant. In Zwitserland ligt het aantal hectare rond de 100 en in Hongarije is het aantal aangeplante hectare onbekend. In andere landen in Midden-Europa komt ze ook voor, alleen in zeer kleine aantallen. Ook zijn er vermoedens van verbasteringen. Deze varianten komen vooral in de wijnstreken rondom de Jura, zoals de Alsace voor.

Wijn & spijs met wijnen van de savagnin: speciale wijnen voor speciale gelegenheden

De wijnen van de savagnin zijn bijzonder. Ze komen voor als reguliere witte wijn, Vin Jaune en Vin de Paille. Alle wijnen hebben de notige smaken, maar de Vin Jaune is veel geoxideerder en de Vin de Paille is een echte mooie zoete wijn.

Een reguliere witte wijn van de savagnin passen goed bij gevogelte en zoetwatervissen. De geoxideerde wijnen zoals de Vin Jaune passen heel goed bij zeevruchten. Zeker de combinatie met kreeft en mosselen is erg bijzonder. De zoete wijnen van de savagnin gaan heel goed met kazen en natuurlijk zoete gerechten. Zeker gerechten en taarten op basis van appel en peer zijn heel passend. Voor de kazen is het leuk om naar de regio te kijken waar de wijn vandaan komt. Comté, Morbier, Blue de Gex en Mont d’Or zijn lekkere kazen uit de Jura die goed passen bij een glas Vin de Paille.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Facebook of op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!